Commentaar

2452 x bekeken 6 reacties

Verhoging pacht zuur voor pachters

De pachtnormen gaan fors omhoog. Soms wel met een kwart tot zelfs meer dan 30 procent. Dat is zuur voor de pachters, vooral omdat de opbrengstprijzen, met name in de akkerbouw, niet best zijn, en de vooruitzichten voor dit jaar ook niet.

Een verrassing is het niet, deze verhoging. Ze vloeit voort uit Pachtprijzenbesluit 2007, waarin steeds de resultaten van de laatst bekende vijf jaar verrekend worden in de nieuwe norm. Deze keer gaat het slechte jaar 2008 eraf en komt het goede jaar 2013 erbij, wat het gemiddelde flink opkrikt. Je zou kunnen redeneren dat de afgelopen jaren de pachtprijzen dus eigenlijk te laag waren in vergelijking met de inkomens die pachters met hun land genereerden.

Op een of andere manier moet er een verband zijn tussen opbrengst van het land en de prijs ervan. Al te grote pieken wil je daarbij vermijden. Daarvoor is dit systeem nog geen tien jaar geleden in het leven geroepen. Maar het heeft de huidige drastische verhoging niet kunnen voorkomen. De pachtprijs hobbelt zo nét achter de steeds heftiger schommelende conjunctuur aan. De pachtprijspieken vallen precies in de jaren met lage inkomens en de prijsdalen in jaren met hoge inkomens. Dat kan niet de bedoeling zijn.

Laatste reacties

 • H Zonderland


  Die (aangepaste) pachtwet heeft maar één doel/resultaat en dat is reguliere pacht zo snel mogelijk de wereld uit hel[pen zodat alles liberaal aan de hoogste bieder verpacht kan worden. De overheid (RVOB) loopt keurig voorop met deze werkwijze.

 • agro1


  Der Staat is de grootste verpachter van nl, bereidt u voor op het ergste.

 • koestal

  2009 was ook een slecht jaar met een te lage melkprijs

 • info36

  Afgelopen jaren de pachtprijzen te laag? Door de pachtprijzen van de laatste jaren moest er bij elke hectare tarwe nog dik geld bij. Evenzo bij verschillende andere teelten. Alleen omdat de aardappelen, bieten en uien geld opbrachten was het nog te doen. Als je als pachter eindelijk iets kan verdienen is de pachtprijs te laag? Mag je voor al je risico, kosten en werk dan helemaal niets overhouden? De verpachters pakken over het algemeen dikke rendementen. De zaak zit zwaar scheef. Jammer dat veel te weinig mensen verstand van zaken hebben. Koude saneringen liggen op de loer!
  Iedereen is het verleden vergeten. De pachters werden destijds niet voor niets beschermt.

 • landboer


  En de grondeigenaren werden niet beschermd... Daarom zijn de meeste landgoederen verdwenen, zo kan je het ook bekijken!

 • mail3

  Het systeem is gebaseerd op de grondbeloning in de jaren 2009- 2013, daarvan waren 2009 (akkerbouw en veehouderij) en 2011 (akkerbouw)slechte jaren. 2013 was ook slecht voor die akkerbouwers die niet tijdig hun consumptie-aardappelen verkocht hebben (kennelijk zaten daar geen LEI-bedrijven bij). Volgens art. 327 lid 2 dienen de pachtprijzen in een redelijke verhouding te staan tot de bedrijfsuitkomsten bij een behoorlijke bedrijfsvoering. De vraag die overblijft is of dit een redelijke verhouding is. In het juninummer van de Landpachter de reaktie van de BLHB. Wordt lid/abonnee zie www.blhb.nl  Voor slechts 80 euro per jaar, een fractie van de pachtprijs.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.