Commentaar

16 reacties

Nu doorpakken met de ganzen

Dit jaar mag voor het eerst CO2-gas worden gebruikt om grote aantallen zomerganzen te doden.

Dat is een noodzakelijke stap in het beheersbaar maken van dit probleem. Eigenlijk zou het al een jaar eerder, maar dat strandde op Brusselse bureaucratie.

Het vergassen van ruiende en vliegvlugge jonge ganzen wordt in het ganzenakkoord gezien als een onmisbaar 'gereedschap' in het terugdringen van de aantallen ganzen die 's zomers in Nederland vertoeven en schade veroorzaken aan landbouwgewassen. De afspraak was dat in ruil hiervoor 's winters de ganzen langer met rust worden gelaten.

Het is te verwachten dat de publieke commotie nu hoog gaat oplopen. Het is geen fijn gezicht als zulke mooie dieren de dood vinden. Actiegroepen zullen alles uit de kast halen. Alle bekende argumenten zullen op tafel komen. Van de veronderstelde 'wreedheid' van deze methode (valt wel mee) tot de vele alternatieven die er zouden zijn - zoals landbouwpercelen onaantrekkelijk maken voor ganzen, wat nogal naief is gedacht.

Nederland is een ideaal ganzenland. Zowel ontwikkelingen in de landbouw als in het natuurbeheer hebben daaraan bijgedragen. Daar moeten we vooreerst mee leven. Hier hoort - helaas - bij dat de ganzenpopulatie beheerd moet worden, anders loopt het de spuigaten uit. Het valt Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer te prijzen dat ze bij hun eerder genomen besluit blijven. Nu doorbijten betekent een aanvaardbare situatie voor de langere termijn.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Zo is dat Johan  Oppewal,laat Thieme maar de pot op met d,r ganzen, hier
  in de buurt ook hele stukken grasland waar de koeien geen bek meer uit vreten vanwege de ganzenstront,als je iedere maand toch wel je €10.000 krijgt
  bij geschreven is het makkelijk kletsen dat die boeren maar olifantsgras  moeten gaan zaaien dat lusten ganzen niet.

 • J@gertje

  De jarenlang durende beschemingswaanzin van de ganzen heeft er voor gezorgd dat dit soort middelen nodig zijn.
  Thieme en consorten moeten dus niet zeuren want dit hebben ze aan zichzelf te danken.

 • PetervanKempen


  Inderdaad is het consequent dat de natuurbeheerders nu de gifbeker leegdrinken van het uit (laten) voeren van dit paarden middel.

  Het is te hopen dat men gaat begrijpen dat het op een discrete en weidelijke manier beheren van dierbestanden binnen natuurgebieden, jawel , daarbij wordt ook geschoten, maar wel gericht en selectief, op balans in de beschikbare leefruimte gericht. Dat dit wat wij jagers of Boeren verstandige benutting noemen,  verre de voorkeur geniet boven de killing fields van de OVP of de massale doding  van het vangen en vergassen .

  Maarja, thieme en co redeneren niet met verstand , maar verliezen dat door hun emoties. helaas , daarvandaan zul je nooit een zinnige opinie mogen verwachten, wel terroristiche acties zoals de firma die dat uitvoert tot zijn verdriet kan bevestigen. Als de geitewollen sokken zich minimal daarvan willen onthouden moeten we blij zijn.

  Si vis pacem, para bellum zeg ik echter.

 • Zuperboer

  Thieme heeft maar een doel en dat is het 7e dag adventisme verbreiden in de wereld. Dat hierbij geen domesticatie van dieren past(veehouderij) is slechts een ondergeschikt gegeven en de economische belangen van derden(boeren) al helemaal. Alles moet wijken voor de sekte.

 • somporn

  Voor de actiegroepen is het makkelijk lullen,het kost hun geen cent en zij hebben dus ook geen enkele schade.
  Als zij elke dag naar huis komen met honger en het deksel van de pan nemen en zien dat er hun iemand is voor gegaan en de pot is leeg, piepen ze ook wel anders.
  Waarom moet een boer wel elke dag eters toestaan zonder vergoeding van kosten????

 • Ishtar

  Tja, bizar is het wel dit CO2 besluit...
  Waar stopt het?
  Wat is de oorzaak van zoveel ganzen?
  **
  Maar goed, nu kunnen alle ganzen vergast worden in NL.
  Met kan kankerverwekkende glysofaat zoveel als men wil spuiten zodat het bodem leven kapot gaat.
  Er zijn al weinig weinig weide volgels meer.
  Wat gaan we als volgende stap vergasssen?

 • J@gertje

  Ishtar, heb jijzelf ooit al eens de moeite genomen om de alsmaar groter wordende ganzenpoulatie op een diervriendelijke manier te beheren?  

 • alco1

  Ik kots die @Isthar zo langzamerhand.

 • veldzicht

    @Ishtar Ik kreeg heel even een heel slechte gedachte wat de volgende stap is om te vergassen.

 • J@gertje

  Alco, windt je niet op, Ishtar is gewoon een zuigertje.
  Als hij niet weet wat is de oorzaak van zoveel ganzen is dan is hij nog dom ook.
  Of hij heeft de afgelopen 15 jaar zijn kop in het zand gestoken.
  Ik heb i.i.g. geen zin om hem dat nog weer eens uit te leggen.
  Ik wordt er niet warm of koud van.

 • podolski


  Waarom mogen die ganzen niet op de weilanden grazen? Er komt toch nauwelijks een koe nog buiten.

 • alco1

  Ik denk dat de tijd bijna is gekomen dat ik me terugtrek op dit forum en van Boerderij krant en me ga abonneren op Vee en gewas.
  Het wordt zo langzamerhand een podium voor maatschappij verkrachtende niksnutten.

 • vandenbrand


  # 11. omdat de graslanden bestemt zijn voor voederwinning en niet voor schadelijke ganzen. die gronden zijn gehuurd of gekocht ( ook niet gratis gekregen, zoals bij natuurogenisaties wel het geval is). en die boer moet daar zijn inkomen uit halen via melk of vlees .  vergassen is ook mijn grote voorkeur niet. omdat o.a. de mogelijkheden van schadebestrijden niet volledig mogen worden benut door wetgeving. er mag b.v. bij schadebestrijding ( via gebruiksverklaringen om aan 40 ha te komen)  geen plastic lokvogels gebruikt worden. met een gewoon jachtterrein wel.

 • J@gertje

  @vandenbrand, Ik heb mij er over verbaasd dat de provincie Gelderland ook ganzen wil vergassen en zelfs machinaal de nek wil breken.
  Dit terwijl in grote delen van de provincie Gelderland het gebruik van lokmiddelen niet toegestaan is.
  Ik moet nog steeds wildwerende maatregelen treffen alvorens ik tot afschot over mag gaan en ik mag alleen bij landbouwschade wat aan de ganzenplaag doen.
  Ik blijf er bij als de jagers tijdig meer mogelijkheden waren geboden dat massaal vergassen dan niet nodig was geweest.
  De grote TBO's moeten het boetekleed trouwens ook aantrekken.
  Zij hebben de ganzen jarenlang aan laten fokken zonder iets te ondernemen. 

 • A1967

  #11Er zijn ook fanatieke weiders die de koeien tot half juni binnen moeten houden, daarvoor hebben ze alleen kaalgevreten percelen vol met ganzenstront, daar wil je de koeien niet in hebben.

 • veldzicht

  Jammer dat ik geen 25 jaar meer ben,dan zou ik wel weer boer worden maar niet hier in N.L. te klein, te vol en te veel gekken (waardeloze opvreters) die veel te veel te vertellen hebben.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.