Commentaar

14 reacties

Kom met antwoord op bereiken fosfaatplafond

De melkveehouderij heeft het eigen fosfaatplafond van 84,9 miljoen kilo doorbroken. De productie in 2014 is 86,1 miljoen kilo, meldt statistiekbureau CBS. En er zijn geen signalen dat die in 2015 weer daalt; eerder het omgekeerde.

Zo is het spoedige bereiken van het landelijke plafond van 172,9 miljoen kilo onvermijdelijk geworden. Dat met Brussel afgesproken plafond ligt vast. Er is geen reden hier te hopen dat nog een konijn uit de hoge hoed wordt getoverd.
Dus moet nu onverbiddelijk het spel gespeeld worden wie straks onder dat plafond fosfaat mag produceren: de melkveehouderij (en welke bedrijven dan), de varkenshouderij of de pluimveehouderij? Gaan de sectoren op slot of gaan de meeste productierechten naar de sector die daarvoor het meest kan en wil betalen? In het laatste geval stroomt geld van een groeiende sector naar een die warm wordt gesaneerd. Of wordt de fosfaatproductie geregeld via het direct aankopen van dierrechten via een fosfaatheffing, waarmee varkensfosfaatrechten van stoppers worden opgekocht? Sowieso verdwijnt geld uit de landbouw.
Sectororganisaties LTO Nederland, ZLTO, NMV, NAJK zitten op verschillende sporen als het gaat om het antwoord op het bereiken van het fosfaatplafond. Oplossingen die voor iedereen pijnloos zijn, bestaan niet; zoveel is duidelijk. Net zo min als er tijd is om daar nog lang over na te denken.
Melkveesector, biedt de staatssecretaris op korte termijn eensgezind een, acceptabel systeem aan om onder het nationale fosfaatplafond een zo veerkrachtig mogelijke dierhouderij over te houden!

Laatste reacties

 • Probe

  Melkveesector aanbieden? En de andere sectoren mogen volgen? Wat een onzin. Melkveesector heeft bewezen zich niet te kunnen beheersen dus zal stas. Dijksma dat doen.

 • leftturn

  ik vraag me af waar boerderij deze info vandaan haalt. blijkbaar zijn er partijen in agr. nederland die er belang bij hebben elke dag een proefballonetje op te laten.
  wat ik mis in deze discussie is de vraag waarom we het fosfaatplafond hebben. volgens mij vanwege de derogatie. nu zit dus een sector met de vingers tussen de deur vanwege een aanvraag om zelf meer mest uit te kunnen rijden en mogen andere sectoren die hier part noch deel aan hebben hun bijdrage leveren.
  ook nzo lijkt een dubieuze rol te spelen, wellicht tijd dat de slachterijen, biggenhandelaren en eierhandelaren ook een lobby starten in den haag om te voorkomen dat hun sectoren opgegeten worden? 

 • gvleemingh1

  Wel een opvallende keuze Leo, de sector die overschrijdend is de regie in handen geven. 

 • Zuperboer

  Een puur theorethisch probleem. Ons opgelegd door de EU. Waar het om gaat is de daadwerkelijke kwaliteit van het grondwater en die komt in de cijferbrij nooit meer in beeld. Het hele milieubeleid draait economische kartrekkers de nek om. Dit is zelfmoord van de EU-economie die ik al vaker als weelde heb betiteld. Nuchtere economieen als die in de USA maken zich niet schuldig aan dit soort idioterie. De melkveehouderij in NLD/Dui/B kan best nog een uitbreiding aan en dit is zelfs noodzakelijk om de immer voortgaande inflatie op bedrijfsniveau te kunnen volgen. De sector heeft geen betutteling nodig maar dient als volwaardig behandeld te worden.

 • tikka


  De (te) intensieve zadelen de extensieve met hun mest- en fosfaatprobleem op.

 • MKRouveen

  Geen fosfaat- of dierrechten, maar grondgebondenheid. Het probleem wordt alleen veroorzaakt door bedrijven die te veel koeien op te weinig grond houden. Dit kun je maar op één manier blijvend oplossen en dat is het maximum aantal koeien relateren aan de aanwezige grond. Ook worden op deze manier de melkveehouders die wél genoeg ruimte hebben niet de dupe van de grote jongens.


 • alco1

  Fosfaatplafond is zo wie zo een ons door de neus geboord gedrocht.
  Goede verzorging (voeding e.d.) en goed mestbeleid is het enigste wat belangrijk moet zijn

 • joohoo


  Alles en iedereen moest de afgelopen jaren wijken voor de melkveen sector.

  De grondgebondenheid is niet gewaarborgd[er zijn genoeg partijen die anders beweren].

 • frl


  Ik heb in december nog 16 ha grond gekocht ,ik ga er wel van uit dat ik die kan benutten we wilden toch naar grondgebonden.

 • melkveehouder .

  Volgens mij is niemand verplicht zijn fosfaat of grond te verkopen, net  zo min als iemand zich verplicht kan voelen fosfaat of grond te moeten kopen. Het kan wel op veel plaatsen verlichting brengen, zowel op varkensbedrijven, akkerbouwbedrijven alsook op melkveebedrijven. Want ook die kunnen fosfaat verkopen. En als je bang bent voor het prijsopdrijvend effect v.w.b. de fosfaatrechten, dan moet je grondgebondenheid ook niet willen want dan raak je de akkerbouw. Hoe je het ook wendt of keert; waar gehakt worden vallen spaanders.

 • gjcamps

  Gewoon het melkquotum in Nederland weer invoeren. Alles opgelost.

 • poldes


  fosfaat recyclen.

  inplaats van grootschalige mestverwerking.dierlijke mest produceren en in een fabriek verwerken tot grondstof voor de kunstmestindustrie is nooit rendabel.een grootschalige industre door overheid gefinancied en geexploiteerd die de fosfaat terug wint en via voer weer aan ons levert is altijd rendabel.en verantwoord en duurzaam.

 • koestal

  ach,het zijn maar cijfers die maar zo uit de hoed komen

 • varitron270

  We voeren gewoon een hogere fosfaat norm in en weg probleem waar zeuren we over

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.