AlgemeenOpinie

TTIP: wat je weggeeft ben je kwijt

Je hoort er weinig over, maar achter de schermen zijn de EU en de VS bezig met een mega-deal. Er wordt onderhandeld over de zogeheten TTIP, een transatlantisch handelsverdrag waarin handelsbarrieres verder worden afgebroken.

De impact van dit handelsoverleg is gigantisch. De economie in de EU zou er €120 miljard door kunnen groeien. Per jaar! En die van de VS ook nog eens €90 miljard, blijkt uit ruwe Europese schattingen studies.

En toch ligt de kwestie vooral in Europa erg gevoelig. In Frankrijk en Duitsland wordt aan de lopende band gedemonstreerd en ook in Nederland is het onderwerp nu op de politieke agenda gekomen. De stemming is overwegend negatief. Men is vooral bang voor verlies van zeggenschap op het gebied van ‘zachte factoren’ als milieu, consumentenbescherming en dierenwelzijn. Grote bedrijven zouden nog meer hun gang kunnen gaan dan nu al het geval is.

Ondanks sussende geluiden vanuit Brussel lukt het blijkbaar niet om het publiek gerust te stellen en de voordelen – die er wel degelijk zijn – het gewicht te geven die ze verdienen. Het is zaak dat de ongerustheid serieuze aandacht krijgt. Niet alleen moet bestaand specifiek Europees beleid onaangetast blijven, ook in de toekomst moet het voor Europa mogelijk blijven om zelf eventueel beschermend beleid te voeren op het gebied van landbouw, voedsel en milieu. Veiligheid voorop, wat je weggeeft ben je kwijt.

Beheer
WP Admin