Redactieblog

6 reacties

Nederland is te klein voor de wolf

De wolf die Nederland aandoet, laat meteen zien dat er hier geen ruimte voor dit soort beesten is.

Een jaar geleden meldde ik dat ik misschien een wolf gezien had. Op de Wildervanksterweg, vlak bij mijn huis. In de schemering. Een grote herdershond die superhardlopend de weg overstak, vanuit het niets naar nergens. De jager die het wild bij ons beheert vond het maar onzin. Hij had geen enkel spoor gevonden, en normaal gesproken ontgaat hem niets. Het zou wel een bever zijn, want die zitten daar. Ik heb op YouTube later nagekeken hoe hard een bever kan lopen. Conclusie: het was geen bever.

De wolf is in de buurt
Inmiddels is er nu onomstotelijk een wolf bij mij in de buurt geweest. Hij (of zij, maar ik noem hem hij) ging van Noord-Sleen bij Emmen via Ekehaar naar Hoogezand. Dan kan het niet anders of het beest is hier dichtbij langsgekomen. De vier reeën die elke dag op mijn landje staan te grazen, hebben het overleefd. De schapen van de plaatselijke schapenboer ook. Gelukkig. Er zijn nu zo veel filmpjes en foto’s van het dier gemaakt, dat het wel zeker is dat mijn vorige wolf geen wolf was. Anders was die ook door veel andere mensen gezien en waren er toen ook filmpjes en foto’s gemaakt.
Deze wolf is niet schuw
Tijdens het schrijven van deze bijdrage is de wolf doorgelopen naar de Eemshaven, die heeft hij in westelijke richting ook al weer verlaten. Gelukkig de goede kant op. Ik hoop namelijk dat hij naar de Randstad gaat en in Amsterdam of Gouda iemand in zijn kuit bijt. Het kan maar zo, want in Hoogezand liep de wolf bijna een winkel binnen en ook een fabriekshal. Schuw is hij dus niet. De wolvenkenners zeggen dat het raar gedrag is voor een wolf. Mijn zorg wordt daardoor verder aangewakkerd. Ik ben sowieso al geen liefhebber van wolven in Nederland. Dat ze zich ook nog raar kunnen gedragen, is bepaald geen geruststelling.

Meeste wolvenfoto's zijn vanaf de openbare weg gemaakt
De meeste wolvenfoto’s zijn vanaf de openbare weg gemaakt, op sommige loopt het dier keurig op het trottoir. In de Eemshaven stopt hij zelfs voor een passerende auto en wacht hij bij het spoor. Hij loopt op een industrieterrein en kruist de brug over het Eemskanaal bij Wittewierum. Hij is de N34 overgestoken en de A7 en tientallen andere wegen. Het beest laat zien dat er geen ruimte is voor wolven in Nederland, tenzij achter het gaas van een dierentuin zoals de Oostvaardersplassen. Als zo veel mensen hem zien, ziet hij al die mensen ook. Geen wonder dat hij zich daar raar van gaat gedragen. Elke andere wolf gaat hetzelfde overkomen.
Laat het wildbeheer aan de dorpsjager over
Zelfs in het zo rustige Drenthe en in het krimpende Noord-Groningen is de wolf doorlopend in beeld. Hij kan zich nergens veilig voelen en zich nergens verbergen. Een wolf zal dat niet willen, en je kunt het de mensen niet aandoen. Hou op met die onzin, laat het wildbeheer aan onze dorpsjager over. Wel zo humaan en veilig. Ook voor de schapen.

Laatste reacties

 • Zippie

  En toch vrees ik dat het pas een begin is van deze onzin.

 • PetervanKempen


  We horen niet wat er verder met deze tamme wolf gebeurd is. Komt omdat ie meteen in duitsland, al gedood is. Men had hem voor ie naar nederland uitweek voor afschot vrij gegeven. De oosterburen hadden al de conclusie getrokken dat er hier van een onnatuurlijk gedrag sprake was en wilden niet het risico lopen dat ie echt roodkapje ging bijten. Wachten is nu op de volgende Wolfhype. Jammer dat we niet mogen weten waar dit rare beest vandaan kwam.

 • Mels

  Nee PetervanKempen,dat wordt onder de mantel gehouden want dat is duidelijk geen goed nieuws voor de wolvenknuffelaars. In Duitsland blijken ze dus een beter en meer verstand te hebben dan in Nederland.

 • schoenmakers1

  #2 uitgezet

 • Mozes

  Het is te hopen dat ook een volgende wolf woonwijken binnengaat. Dan is het niet alleen een plattelandsprobleem maar ook een stadsprobleem. Alleen dán valt er serieus te praten. 

 • koestal

  Hij loopt in anderhalve dag door Nederland,had Roodkapje niet gezien.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.