Redactieblog

2102 x bekeken 5 reacties

Boer het belangrijkst

"In de keten is de boer het belangrijkst om te zorgen voor een duurzame landbouw", zegt Hanna. "Bij hem begint alles."

"Maar hij krijgt de grootste verwijten over zich uitgestort", sipt Hans zuur. "We doen alles fout. Te grote stallen, te veel dieren en ... "

"Stop, even de goede volgorde", breng ik hem tot zwijgen. "Hanna heeft gelijk en Hans klaagt. Daar komen we niet verder mee."

"Hoe zie jij het dan?", vraagt Hans.

"Luister", zeg ik, "uitgangspunt moet zijn dat boeren voldoende voedsel produceren voor de gehele wereldbevolking. Biologisch valt af omdat we dan nooit alle monden kunnen voeden. Dat kan alleen als boeren kunnen produceren voor een gunstige prijs. Ze moeten een redelijk inkomen verdienen. Anders willen steeds minder jongeren boer worden.

Dan moet de voedselveiligheid worden gewaarborgd. Ook dat begint bij de boer. We moeten milieuvriendelijk produceren. Geen negatieve gevolgen voor het milieu en de uitstoot van milieuschadelijke stoffen tot een minimum beperken.

Belangrijk is ook de biodiversiteit. Onderzocht moet worden wat beter is: de natuur integreren in de bedrijfsvoering, of natuur en landbouw strikt scheiden. En ernaar streven een kringloop te krijgen van voedingsstoffen. De energiebalans zal op bedrijfsniveau ongeveer in evenwicht moeten zijn."

"Mooie opsomming", smaalt Hans. "Hoe denk je dat te bereiken?"

"Als boeren samen. We moeten weer het heft in eigen handen te nemen. Initiatief nemen en de overheid, Europees en landelijk, duidelijk maken wat we willen. We kunnen leren van de publiciteitsmachine van de milieugroeperingen. Die weten het maatschappelijk gevoel voor duurzaamheid te manipuleren. Dat moeten wij ook doen om de burger te overtuigen van ons gelijk."

Daarom de opdracht aan alle bestuurders in de keten: duidelijk maken dat de boer centraal staat bij duurzaamheid. Samen moeten ze zorgen dat hij daarvoor goed wordt betaald. Want de boer, hij wil wel.

Bij de consument kun je vraagtekens plaatsen. Als duurzaam de norm wordt, moet die echter wel volgen.

Laatste reacties

 • alco1

  In principe gaat het maar om één ding!
  Als de anti's op emotionele bases de consument wil beïnvloeden, moeten deze ergens het ware verhaal al gehoord of gelezen hebben.
  Hier ontbrak het nogal eens aan. Onze belangenbehartiger hield zich te vaak afzijdig, met de motivatie het onderwerp niet te 'groot' te willen maken.

 • Ferm

  Vergaderboer, u stelt in uw blog 'we moeten de burger overtuigen van ons gelijk' als u het hebt over duurzaamheid. We hoeven de burger niet te overtuigen van ons gelijk, want in Nederland is duurzaamheid al de norm. Die hoeft niet meer behaald te worden. Het enige belangrijke punt is dat de boer betaald wordt voor deze duurzaamheid. De politiek zegt naar de burger te luisteren en stelt vandaaruit deze extra, duurzame productieeisen. Ik betwijfel of dit de motivatie is van de politiek. Ik denk dat de periferie deze motivatie heeft opgelegd aan de politiek en dat deze laatste zich kan verschuilen achter dat de burger dit wil. Maar goed, als die politiek dan zogenaamd de wil van de burger honoreerde, waarom dan eenzijdig het kostenplaatje bij de boer leggen? De politiek doet hierin half werk; ze creëert geen gelijk speelveld voor de producent. Daar moeten we dus wezen. De politiek moet voorwaarden scheppend zijn om concurrerend duurzaam te kunnen produceren. Nog duurzamer is, daar produceren waar geconsumeerd wordt en daardoor betaalbaar voor iedereen. Aangezien onze belangenbehartigers de kant van de periferie/politiek lijken te kiezen, is duidelijk welke kant we opgaan in de Westerse landen. Zie dit als realiteit en basseer als producent daarop je bedrijfsvoering.

 • T@deler

  Een voorbeeld hoe door de macht van een organisatie de consument duurzamer gaat inkopen.
  (Helaas niets over wat duurzaamheid mag kosten, daar mag de boer wel voor opdraaien)

  3.11.2014
  Persbericht van Duitse Dierenbescherming waarin ze oproepen tot boycot van Aldi.
  'Aldi lokt dierenleed uit. Nieuwe prijzenslag voor vlees- en zuivelproducten gestart door Aldi.
  Dit gaat ten koste van het welzijn van de dieren'
  http://www.tierschutzbund.de/news-storage/landwirtschaft/031114-aldi-preissenkungen.html

  5.2.2015
  Mülheim - Supermarktketen Aldi Süd gaat bij de inkoop letten op het dierenwelzijnsniveau en duurzaamheid. Dat heeft het Duitse concern donderdag laten weten.

 • agro1

  belachelijk polcor verhaal. de voorraden suiker, graan, soy en andere oliezaden, katoen, vlees, aardolie, spijsolie e.d. zijn historisch hoog. de prijzen zijn navenant laag. wereldvoedselhoeveelheid is niet bedreigd. wie herinnert zich het wereldkaarsje van de club van rome nog?? zou nu zo ongeveer opgebrand moeten zijn ha,ha,ha.....

 • koestal

  Trappen naar boeren is een volksvermaak geworden,de millieu - en natuurorganisaties voeren al jaren een Jihaad tegen boeren.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.