Redactieblog

2324 x bekeken 6 reacties

Noorderlingen slecht vertegenwoordigd

Het duurt wel lang met de procedure om te komen tot een LTO-voorzitter. Het zal wel weer het oude liedje zijn van: nemen we een eentje van buiten met een blinkend cv of iemand vanuit de bestuurlijke organisatie, wiens mindere kant al bekend is?

Toch maar even een wetmatigheid: is degene uit eigen gelederen half zo goed als iemand van buiten, dan neme men de eerste.

De nieuwe voorzitter (m/v) krijgt een ondankbare taak, hij gaat een organisatie leiden die lijdt. De werk- en bestuurlijke organisatie is voor de zoveelste keer gereorganiseerd; elke verandering is geen verbetering, deze helemaal niet. Aan de basis moeten vrijwilligers meer doen, er is minder ondersteuning, veel nieuwe mensen zijn aangesteld, die van buiten komen.

Calvinistisch noordelijk bestuursgeluid

En ik begin zowaar het calvinistische noordelijke bestuursgeluid te missen. En dat is misschien nog wel het allerergste. Nimmer heb ik me veel aangetrokken van de door anderen benoemde cultuurverschillen, vaak heb ik ze weggewuifd. Maar ruiterlijk erken ik dat er een flink verschil zit in een noorderling, een westerling, een zuiderling of iemand uit het oosten. Een noorderling zegt waar het op staat, nadat hij er goed over nagedacht heeft. Ja, in de fosfaatdiscussie bij LTO komt dat geluid niet door, omdat er geen noordelijke bestuurder op dit dossier meer is die meedoet.

Ook FrieslandCampina mist noorderling

Hetzelfde doet zich voor bij FrieslandCampina; Sjoerd Galema, Jentje de Boer, Jan Cees Vogelaar: vroegtijdig vertrokken en wat komt er voor in de plaats? Wederom iemand uit het oosten van het land. Qua intellect hoef je er niet aan te twijfelen, maar ze zijn vaak handig volgzaam in plaats van dat ze bestuurlijk positie voorde boeren in durven nemen.

Het is toch van de zotte, dat Friesland geen RvC-lid meer levert bij FrieslandCampina. Het wil mij niet aan dat hier geen capabele Fries voor te vinden is. Er stond er zelfs eentje op het kandidatenlijstje, maar door een democratisch slecht functionerende vertrouwenscommissie is die afgeserveerd.

'Ons kent ons'

Ik krijg wat een nare bijsmaak van wat er bij LTO en FrieslandCampina gebeurt met bestuursposities; het gebeurt te veel in de beslotenheid van ons kent ons. Geef leden hun democratisch kiesrecht terug; het volk kiest altijd goed.

Laatste reacties

 • j.verstraten1

  Het volk kiest altijdt goed? Het volk kiest leiders die het verdient is meer van toepassing.
  Mensen die zeggen waar het op staat houden het vaak niet lang vol in een bestuur want bij zeggen waar het op staat hoort ook hakken in het zand. En dan houdt het vaak op en worden ze einzelgänger die nog wat van de zijlijn mogen roepen in het meest gunstigste geval.

 • alco1

  Het volk kiest altijd goed?
  Populisten krijgen de stemmen.
  Jan Marijnissen zei het altijd al. Je moet verkondigen wat de mensen graag willen horen, dan krijg je stemmen.
  Of dat nog iets met besturen of leiden te maken heeft is maar zeer de vraag?
  Het is wel het grote nadeel van democratie.
  Zo kon het gebeuren dat vooral linkse partijen niet voor ingrijpen waren in terroristische broeilanden.
  En dan als het eigenlijk al te laat is mogen onze militairen eindelijk naar die gebieden, echter slechts bewapend met pistooltjes. Als dan hele bevolkingsgroepen uitgemoord worden, krijgen ze de schuld ervan ook nog in de schoenen geschoven.
  Hetzelfde zien we nu met de vluchtelingen stroom.
  We moeten ons schamen dat wij niet bij machte zijn om die stroom te voorkomen en dan bedoel ik dat het nodig is dat die arme mensen met gevaar voor het eigen leven 1000 kilometers rond dobberen.
  Maar onze VN is te druk met de Zwarte Pieten discussie.

 • agratax2

  Beste Jan hier gebeurt dus het tegenover gestelde van wat bij de invulling van de Zuiderzee polders werd vermeden. In de polders moesten naast hard werkende boeren ook (zeer) mondige boeren komen. Zwaar selectie criterium en bij FC is het criterium kennenlijk Hardwerkende boer liefst niet teveel geldingsdrang. Geldingsdrang nodig om voor het groepsbelang op te komen ookal is dit niet direct je eigen belang. Ik begrijp de directie en het bestuur wel, zij willen geen onnodige vertraging bij het uitvoeren van hun "briljante" ideeen.

 • cornelis 22

  Ik pleit al jaren voor direct gekozen bestuurders in plaats van een elkaar benoemend inteeltcircuit, helaas nog geen succes.

 • ed12345

  Agratax heb jij mijn mailtje gehad?

 • hylkema.l

  Beste Jan. Ja er zijn in Friesland genoeg boeren die geschikt voor zo'n functie.Je moet thuis op je eigen bedrijf de zaak goed voor elkaar hebben, maar ook buiten het bedrijf goed kunnen opereren.
  Je moet veel geduld kunnen opbrengen, maar ook de lange termijn doelen voor de sector. En bovenal moet je om kunnen gaan met de soms keiharde kritiek uit de eigen sector.
  Maar er zijn bedrijfsgenoten die het kunnen. Succes.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.