Redactieblog

9 reacties

Leren van elkaar

"En toen de coöperatie in zwaar weer kwam door de mond- en klauwzeeruitbraak, hadden veel van die collectives voldoende buffer om de vrouwen toch uit te betalen." Het is een uitspraak die nog lang blijft nazingen in mijn hoofd.

We worden bij onze lokale bank bijgepraat over ons via de Rabobank Foundation gesteunde project op het platteland van India. Het wordt aangestuurd door Women on Wings, een Nederlandse non-profitorganisatie die 1 miljoen banen voor vrouwen op het platteland wil creëren.

Een fantastische doelstelling die echt al vorm krijgt. Vooral in de textielindustrie zijn grote stappen gezet. Met de zuivel loopt het iets trager. Dit komt met name doordat de Indiërs die aan het hoofd van de coöperatieve organisatie ter plekke staan, de omslag moeten maken naar commercieel denken om de afzetmogelijkheden te vergroten.

We denken dat het veel eenvoudiger kan dan nu gebeurt, alleen al door de lokale markten aan te boren waaraan vaak voorbij gegaan wordt. Dit kunnen wij Nederlanders ons met onze handelsgenen maar moeilijk voorstellen. Wij zien overal handel. Maar het is goed te beseffen dat er enorme cultuurverschillen zijn. We moeten ons ook afvragen of de Indiërs willen wat wij willen. Wat me in ieder geval heel duidelijk wordt, is dat de boerinnen de zaken enorm goed in orde hebben. De koeien worden heel goed verzorgd en de melk is van een excellente kwaliteit wanneer zij het komen inleveren bij de lokale verzamelpunten, de collectives. Ter plekke wordt de hoeveelheid vet en drogestof gemeten. Alles wordt genoteerd in een logboek en aan het eind van de maand wordt er uitbetaald. En veel van die collectives bleken dus gespaard te hebben toen het crisis werd. Dat vind ik heel wijs. Het getuigt van een visie, van nadenken over de toekomst.

In Nederland hebben we gedurende twee jaren een prachtige melkprijs ontvangen. Nu is het even een stuk minder en zie je dat niet weinig boeren moeite hebben de rekeningen te betalen. Hebben zij niet nagedacht en alleen maar geïnvesteerd? Hebben zij alleen maar het quotumvrije tijdperk als stip aan de horizon gezien? Welke melkprijs hadden zij daarbij in gedachten? Zo zie je maar, we kunnen altijd van elkaar leren. Petje af voor die vrouwen.

Laatste reacties

 • joopi

  houd toch op met verschil maken tussen mannen en vrouwen, aan het eind van de dag telt alleen de kwaliteit van de ondernemer

 • ed12345

  Joopi dit is een beetje kort door de bocht .In grote delen van de wereld doen de vrouwen het werk en maken de beslissingen want ze staan er vaak alleen voor om hun kinderen te voeden

 • wittewelle1

  Ach Joopi, zo is het helemaal niet bedoeld. Het gaat mij helemaal niet om of het mannen of vrouwen zijn. Ik neem mijn petje af voor mannen en vrouwen die visie hebben. In Nederland zijn het ook vrouwen die (te?) veel geinvesteerd hebben toch?

 • alco1

  Claudia. o.a. India is een land waar men eerst geld moet hebben om iets te kunnen kopen.
  Wij in Nederland leven op de POF en de zeer lage rente is daar nog riskant speeltje bovenop.

 • Zuperboer

  Het probleem van veel Nederlandse melkveehouders is simpel: Superheffing + IB trekt cashflow(liquiditeit) uit het bedrijf, terwijl het voor een hoge fosfaatreferentie(in combinatie met de hoge melkprijs) vaak interessant was om veel dieren te houden. Dit was dus doelbewust investeren in de toekomst uit de RekeningCourant mede ingegeven door het feit dat de ervaring uit het verleden leert dat overheden geen betrouwbare partner zijn. Dus is door velen uit voorzorg dit scenario gevolgd.

 • joopi

  precies claudia #3 je bent pas echt goed geemancipeerd als je als vrouw niet benadrukt dat het speciaal om vrouwen gaat.

  Maar dat is ook maar mijn idee. Ik heb overigens altijd met vrouw/vrouwen samen gewerkt en mijn simpele conclusie is dat het samen het beste gaat.

 • agratax2

  In Nederland is een belasting regiem, dat winst maken zo afstraft, dat veel ondernemers de winst zo snel mogelijk investeren om maar aftrekposten te maken. De fiscus maakt het voor de Nederlandse boer erg moeilijk om een appeltje voor de dorst achter de hand te hebben en dat zou in India wel eens heel anders kunnen zijn, omdat zij nog niet gewend zijn aan een landbouw die winst maakt en een fiscaleboekhouding voert.

 • Mozes

  In ontwikkelingslanden blijkt ontwikkeling het beste te gaan door zich te richten op vrouwen. Vrouwen voelen zich verantwoordelijk voor de kinderen, voor het gezin en zijn daardoor het meest gemotiveerd om hun situatie te verbeteren.

 • joopi

  Dat zou zeer goed kunnen, omdat ik familie heb die in dat werk zit heb ik over het algemene resultaat van ontwikkelingswerk geen hoge pet op.
  Maar daar zouden vrouwen inderdaad wel eens een veel beter kunnen scoren dan mannen.

  Nog beter werkt het als je daar gewoon als commercieel bedrijf naar toe gaat, daar heb ik wel eens succesvolle verhalen van gehoord. Ik meen in visverwerking

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.