Commentaar

8 reacties

Kwestie kooi-ei geeft te denken

De import van kooi-eieren uit Oekraïne is niet te stoppen. Dat zegt de Europese Commissie in antwoord op vragen van de Nederlandse europarlementariër Jan Huitema. De handelsovereenkomst met dat land geeft de EU geen mogelijkheid om op grond van dierwelzijnseisen handelsbelemmeringen op te werpen.

Dat zal best, maar het is wel zuur voor de producenten binnen de EU die gedwongen zijn de legbatterij af te zweren en te investeren in diervriendelijker houderijsystemen. Zij kunnen op basis van prijs niet concurreren tegen goedkope import. Gelukkig is die import (nog) niet groot, en voorlopig nog beperkt tot industriële eiproducten.

De acute economische schade is beperkt. Toch is de betekenis van deze kooi-eikwestie groot. Zelfs tegenover een zwakke broeder als Oekraïne slaagt de EU er niet in om 'zachte' onderwerpen zoals dierwelzijn om te zetten in hard onderhandelingsresultaat. Dat heeft alles te maken met de spelregels van handelsorganisatie WTO. Het geeft te denken over de kans van slagen om deze non-trade-concerns wél veilig te stellen in het overleg met de Verenigde Staten. In die onderhandelingen gaat het om echt grote belangen. Denk aan chloorkippen, BST-melk, gengewassen en andere zaken die binnen de EU taboe zijn. Eisen stellen kan, als iedereen er maar aan gehouden wordt. Met de handen op de rug is het lastig vechten.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  het geeft precies aan waar de schoen wringt, de politiek is totaal niet geïnteresseerd in dierwelzijn naar de normen die onze zogenaamde diervrienden prediken, dus afstappen van deze onzin

 • leftturn

  alle eisen aan onze producten die afwijken van buitenlandse, die we vervolgens niet kunnen weren, vervallen per vandaag. dit momentum kunnen we ons niet laten afpakken.
  grens dichtgooien is niet zo moeilijk. paar oekrainse eitjes in lab gooien tesamen met wat salmonella en dan de oekrainse keuring niet voldoende verklaren. kan de grens paar maanden dicht.

 • Zuperboer

  Schandalig en onmenselijk.

 • gerjan slingenbergh

  Denemarken houdt ze ook tegen vanwege Salmonella eisen, dan kan dat
  in Nederland ook. Maar waarom zou de handel deze goedkope eitjes niet
  willen hebben. De zogenaamde belangbehartigers zouden hier op moeten treden, maar Maat en z'n vriendjes zijn blijkbaar niet capabel.

 • agratax2

  Als advocaat van de duivel zeg ik: 'De internationale handelaren hebben geholpen door de Dierenactivisten een manier gevonden om extra winsten op eieren te maken. Dat dit ten koste gaat van onze pluimveehouders doet niet ter zake'. Dat deze handel en wandel op termijn de BV Nederland geld gaat kosten doet evenmin terzake, het gaat over twee belangen de dierenactivisten krijgen hun zin en de handelaren krijgen hun vette winsten. Ook onze kooi bouwers liften mee op dit beleid. Zij nog aangetekend dat onze Boerenbank deze kooieier productie financiert. Welk een lange termijn visie van Rabo ligt hier aan ten grondslag?

 • 344412

  Naming and shaming: aan de schandpaal nagelen producenten die zich aan deze import schuldig maken

 • PetervanKempen

  Johan, jouw stuk is 'to the point'.
  Ons land kan zijn progressieve agrarische sector niet beschermen, en is niet hard genoeg om daar middelen voor te bedenken., die anderen wel uitvinden. Een schandaal en niet motiverend om op dierwelzijn gebied voorop te blijven lopen dunkt me. Waarom staat Huitema daar nu alleen? Waar is de PvdA en onze staatsecretaris? Wat is de waarde van haar verantwoordelijkheid voor de economische zaken en de agrarische sector?
  Het wordt tijd voor een wisseling van de wacht want er is harde politieke actie en geen links ontwijkend lief gepraat nodig.

 • joannes

  De EU heeft als een belangrijkste inkomstenbron de Handel:

  Letterlijk op hun Web:
  een groot deel van de invoerheffingen op producten van buiten de EU (het land dat de heffing int, behoudt een klein percentage ervan).

  <>

  Zij zijn voordurend met progressieve idealen en vrijgevigheid met ¨handel¨ en ¨ontwikkeling¨ bezig, waarvan ze alleen idealen ruilen zonder te weten wat de consequenties zijn voor hun eigen kiezers, landen en regios.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.