Redactieblog

1815 x bekeken 8 reacties

Kleuterschoolwerk

Het zal je, als gerenommeerd (oud)hoogleraar, maar gebeuren dat een epistel van jouw hand, gepubliceerd door een eerbiedwaardig instituut als de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), wordt afgedaan als 'kleuterschoolwerk'.

Dat overkwam Martijn Katan, Rudy Rabbinge en Louise Vet, alle drie ooit professor in Wageningen. Zij hebben een geschrift gepubliceerd met als strekking dat het gebruik van biomassa voor energie niet echt duurzaam is en dat het stimuleringsbeleid op dit gebied niet effectief is.

Onder andere André Faaij - hoogleraar in Groningen en al jaren uitgesproken voorstander van biobrandstoffen - reageerde uiterst kritisch en noemde het document van 'kleuterschoolniveau'. Deze ruzie geeft opnieuw aan dat wetenschap zelden waardenvrij is. Achter conclusies of aanbevelingen van wetenschappers zitten, zeker als het over maatschappelijke problemen gaat, vaak dieperliggende overtuigingen, en soms ook belangen.

Katan en collega's voeren onder meer aan dat bij biobrandstoffen slechts een zeer klein deel van de energie van de zon wordt benut, veel minder dan door zonnecollectoren. Ook is er relatief veel grond voor nodig en die is dan niet beschikbaar voor voedsel of voor natuur. Daarnaast levert de productie van biobrandstoffen nogal wat CO2-uitstoot op. Door het stimuleringsbeleid doen zich ongewenste verschuivingen voor; zo is door het gebruik van oud frituurvet als brandstof meer palmolie nodig voor smeermiddelen.

Volgens Faaij kunnen de bezwaren worden ondervangen door innovaties en door scherpe randvoorwaarden aan de productie. In theorie zou dat kunnen, maar gezien de onstuitbare  teruggang van vooral het tropische regenwoud, betwijfel ik of het ook in de praktijk zo werkt.

In de toekomstige energievoorziening is ongetwijfeld een rol weggelegd voor biobrandstoffen, vooral voor afval waar je anders weinig mee kunt. Gezien de bezwaren en beperkingen lijkt het mij echter tamelijk riskant om er sterk op in te zetten, en is het verstandig meer aandacht te schenken aan meer directe vormen van zonne-energie. Maar dat zal Faaij wel kleuterpraat vinden.

Laatste reacties

 • agratax2

  Als biologisch afval voor geen ander -goed- doel geschikt is dan voor energie of bio based industry perfect. Maar wat nu gebeurd in Indonesie met de sloop van het oerwoud om palmolie plantages aan te leggen voor onze biobrandstof, gaat toch echt te ver. Naast de verwoesting van de natuur levert dit ook nog een onnoemelijke hoeveelheid broeikasgassen op door verrotting van het organisch materiaal in de bodem. Zouden we zoals voorstanders van bio based willen alle oogstresten uit onze gangbare landbouw gaan verzamelen voor 'hergebruik' dan gaat dit ten koste van onze bodemvruchtbaarheid en bodemstructuur en daarmee onze voedselvoorziening, afgezien van de bemodigde energie om dit spul te verzamelen. Ik opteer dan ook meer voor het Kleuterwerk uit Wageningen dan voor de wetenschappelijke werken in dezen uit Groningen. Het begint erop te lijken dat het afremmen van de opwarming van de aarde niet meer een wetenschappelijke uitdaging is, maar meer een Geloofsovertuiging, waarbij anders denkenden niet getolereerd worden.

 • joannes

  Het is gewoon een meet en rekensom! Zelfs een kleuter kan het berekenen dat zonnecollectoren efficiënter zijn zal hij bedoelen die André Faaij!

  https://www.youtube.com/watch?v=0c4xk5dB014

  https://www.youtube.com/watch?v=5AnMsyIT26A

 • minasblunders1

  Echte wetenschap vind je bij De Groene Rekenkamer. Deze ondersteunt het initiatief van V-focus om onderzoek te doen naar het knullige ammoniakbeleid. U kunt ook uw steentje bijdragen; hoe groter de groep, hoe beter!! Doe mee en maak minimaal 10 euro (meer is beter) over op IBAN: NL35ABNA0539314110, t.n.v: AgriMedia, o.v.v: Donatie onderzoek V-focus.

  Of google: De wetenschappelijke basis van het Nederlandse ammoniakbeleid.

 • bankivahoen

  Inderdaad minasblunders1@, de groene rekenkamer staat op eenzame hoogte kwa kennis en onafhankelijkheid op milieu gebied.

 • joohoo

  Houtsnippers uit indonesie met fsc keurmerk in de verbrander is toch duurzaam???????????.

 • joohoo

  Houtsnippers uit indonesie met FSC keurmerk in de energie centrale is toch duurzaam??????????.

 • j.verstraten1

  je hoeft het niet zover te zoeken, in nederland gooien we ook perspulp in de vergister........

 • koestal

  ook gooien we in Nederland snijmais in de vergister

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.