Redactieblog

2844 x bekeken 35 reacties

Boer en buur

"Het is met de maatschappelijke druk erger dan je denkt", sombert Hanna. "Begin maar dichtbij huis. Hoeveel buren maken je het leven niet zuur?"

Dat past in het straatje van Hans: "Ik erger me mateloos. In Amerika heb je geen buren. Daar kun je doen wat je wilt. Hier moet je bij elke handeling denken wat je buren ervan vinden. Ze vergallen het plezier van het boer-zijn", klaagt hij.

"Waarom ben je dan teruggekomen?" vraag ik hem. "Je had ook in Amerika kunnen blijven. Al die vrijheid van het boerenleven daar mis je toch zo?"

Hans kijkt me een beetje verdwaasd aan: "Je hebt gelijk. We wilden dat onze kinderen opgroeiden in een omgeving met meer mensen. In Amerika ben je boer ergens midden op een eenzaam platteland. Dat wilden we onze kinderen niet aandoen."

"Dan moet je ook niet zeuren", wijs ik hem terecht. "Je moet de gezelligheid van de buren koesteren."

"Maar het laat onverlet dat buren erg lastig kunnen zijn", steunt Hanna zoonlief. "Je wordt altijd op je vingers gekeken. Als je je bedrijf wilt vergroten, moet je eerst met je buren praten. Als je mais wil verbouwen op een perceel dat grenst aan de tuin van een burgerwoning, dan krijg je boze buren met de opmerking dat hun uitzicht weg is. Als je met de mestinjecteur aan het werk gaat, moet je eerst zien waar de wind vandaan komt. Als de buren aan de barbecue zitten, moet je het sowieso laten om mest uit te rijden. Als je de pony's winters in het land laat blijven noemen ze dat dierenmishandeling. Als het sneeuwt zijn schapen in het land zielig. Als de koeien gewoon wat mest op de billen hebben, dan verzorg je de dieren niet goed. De gele oormerken vinden ze verschrikkelijk en de boer wordt als een dader veroordeeld. Niemand weet echter waarom het moet en dat de boeren het zeker niet hebben uitgevonden. Zo zou ik door kunnen gaan."

Doe het maar niet. Duidelijk is dat boer en buur zich lang niet altijd goed verdragen. Dat vraagt van beide begrip en verdraagzaamheid. Daar moeten we aan werken. De boer moet het voortouw nemen. Het is zijn belang.

Laatste reacties

 • Ferm

  Het is net zo goed de burger zijn belang dat er boeren zijn. Ze zorgen voor een hoog kwalitatief produkt. Ze houden het platteland leefbaar. Ze beheren het cultuur landschap. Zorgen voor veel werkgelegenheid en inkomsten voor derden. Alleen beseffen die burgers dat niet. Ze willen wel de lusten, niet de lasten.hoever wil je gaan als boer hierin en kun je gaan?

 • Ferm

  Het is net zo goed de burger zijn belang dat er boeren zijn. Ze zorgen voor een hoog kwalitatief produkt. Ze houden het platteland leefbaar. Ze beheren het cultuur landschap. Zorgen voor veel werkgelegenheid en inkomsten voor derden. Alleen beseffen die burgers dat niet. Ze willen wel de lusten, niet de lasten.hoever wil je gaan als boer hierin en kun je gaan?

 • alco1

  Goed contact met buren lost, of beter gezegd voorkomt heel veel problemen.

 • alco1

  Goed contact met buren lost, of beter gezegd voorkomt heel veel problemen.

 • alco1

  Reacties worden met vertraging door gezonden.
  Vandaar overal dat dubbele.

 • hoving1

  We hebben elkaar nodig in het leven.Als iedereen daar naar handeld wordt het leven een stuk aangenamer.

 • W Geverink

  Ik vraag mij telkens af wat er nou presies zo leuk is aan het boeren in Nederland. Voor de boer lijkt het mij gewoon een nachtmerrie met al die bemoeienis, regels en controleurs. Ik vraag me ook af op welke godverlaten plek Hans zijn boerderij had. Iedereen heeft buren. Er zitten voor en nadelen aan het leven in een dun bevolkt land. In Nederland gaat dochterlief bv op de fiets naar het volleybal en je hebt er geen omkijken naar. Hier is het brengen en ophalen met de auto voor het trainen en met wedstrijden moet je een overnachting in een hotel ver weg niet uitsluiten. Het is heel gewoon dat vriendjes of vriendinnetjes meekomen met de schoolbus op een vrijdagmiddag zoals vandaag. Die kinderen vermaken zich echt wel en ze kunnen paard rijden quadden of snowmobilen zonder de buren tot last te zijn. Hoeveel van de duizenden die Nederland door de jaren heen verlaten hebben zijn weer terug gekomen om een boerderij te beginnen?

 • landboer

  Ach Geverink dat maakt het boeren in Nederland net wat spannender, alleen maar boeren zonder ergens rekening mee te hoeven houden is toch ook maar saai!

 • minasblunders1

  Het is inderdaad een kwestie van geven en nemen. Onze burgerburen 'zeuren' nergens over. Zelf hebben zij een paar opgroeiende knullen die ook wel eens met een crossbrommer over het land van de akkerbouwer-buurman scheuren, ben ik ook niet altijd even blij mee i.v.m. mijn vee in de wei. Maar goed, als je overal iets over meent te moeten zeggen krijg je alleen maar herrie. We hebben een prima contact.

 • trijnie

  Wat een flauwekulpraat.
  Ik woon 40 jaar op het platteland en ik heb nog nooit een buurman gehad die rekening hield met zijn buren als hij ging gieren.
  En hoewel niemand, ook ik niet sta te wachten op die stank die je zeer doet aan je ogen, is dat nu eenmaal zo en heb daar nog nooit over gezeurd.
  Als vergaderboer geen inspiratie meer heeft, kan hij beter zwijgen.

 • trijnie

  Wat een flauwekulpraat.
  Ik woon 40 jaar op het platteland en ik heb nog nooit een buurman gehad die rekening hield met zijn buren als hij ging gieren.
  En hoewel niemand, ook ik niet sta te wachten op die stank die je zeer doet aan je ogen, is dat nu eenmaal zo en heb daar nog nooit over gezeurd.
  Als vergaderboer geen inspiratie meer heeft, kan hij beter zwijgen.

 • trijnie

  En paysanne, Franse boerin, ik weet niet hoe het in Frankrijk is, maar het zijn juist de burgers die het platteland leefbaar houden. Die enkele boer kan met die paar kinderen het schooltje niet in stand houden. Daar zorgen de burger kinderen voor. De boerderijtjes zouden leeg komen te staan als er geen burgers zouden willen wonen.
  PS. Ik waardeer her werk van de boer maar het moet wel van beide kanten komen.

 • Mozes

  Ik hou in zoverre rekening met de buren dat ik altijd de weg schoon veeg wanneer die bevuilt wordt. Verder vang ik de mollen weg bij de buren uit de tuin.
  Meerdere buren zijn druk met de carnaval. Ze doen ieder jaar mee aan de optocht. Ik had nog wel wat ruimte over zodat het spul bij mij in opslag zit.

 • agratax2

  Hans zijn opvoedingsprobleem is eenvoudig op te lossen. Vrouw en kinderen gaan in de dichtbij zijnde stad wonen en hij wordt forens. Ik heb hier veel voorbeelden van gezien in het Midden Oosten. Hans moet dan wel de kracht hebben een deel van de leiding uit handen te geven op de dagen dat hij thuis is bij vrouw en kinderen.

 • gerjan slingenbergh

  @trijnie Vergaderboer bestaat niet echt, het is iemand van de redactie die
  schrijft om zoveel mogelijk reacties te krijgen. Het heeft dus geen enkele zin om te reageren.

 • Belgique

  Wat een flauw artikel. Alsof boeren zo burgergezind zijn. Die blijfvanerf mentaliteit heerst ook nog anno 2015. Maak je dus maar geen zorgen.

 • leo,s vriend

  Trijnie,dan zit jij blijkbaar in een raar stukje Nederland, in mijn omgeving houdt vrijwel elke boer rekening met z,n buren, niet ,s morgensvroeg bij de buurman voor de deur beginnen met maaien, ,s nachts op een perceel ver verwijderd van de burgerbuur mais hakselen,zaterdags niet zodebemesten bovenwinds van de buurman, buren uitnodigen als er bouwplannen zijn etc.etc.
  Heel normaal.

 • juur

  Buren die de grootste stal intensieve veehouderij willen bouwen op afstand tussen 50-80 meter naast je woning En alles zo inrichten dat ze in en om hun eigen woning zo weinig mogelijk overlast van ondervinden. de naast wonenden als hun lijfeigenen of de inventaris van de stal rekenen Bij de boer vriendelijkste gemeente van Nederland kan dit allemaal. Onderandere boeren raadsleden die hun verantwoordelijkheid verzaken Die alleen met eigen bedrijf bezig zijn. De R v State Heeft gedreigd de bestemmingplan buitengebied wat nog geen jaar aktief is af te keuren als ze dit ondermeer niet gingen wijzigen. We wachten af.

 • trijnie

  @ Leo, vriend dan zijn het bij jullie wel bijzonder sociale boeren. Zo kun je toch haast niet werken?
  Mijn buur gaat zijn mest verslepen veelal als er regen komt en dat is vaak met een westelijke wind. En tja dat is nogal eens onze kant op.
  Ik denk ook echt niet dat hij daar ook maar een klein stukje rekening mee houdt of dat het ook maar in hem opkomt om het anders te doen.

 • trijnie

  En juur dan heb je het zeker over de provincie Overijssel. Deze bestuurders breken alle natuur die er in Overijssel is, het liefst af en maken er produktieland van.

 • Mels

  En dat zal tijd worden ook Trijnie. Er is al genoeg belastinggeld verkwanseld aan het MAKEN van NEPTUUR. Natuur maak je niet met de bak van een kraan en het blad van een buldozer. Echte NATUUR blijf je af met je tengels en het resultaat zul je moeten accepteren als zijnde NATUUR. Wat dat resultaat dan ook is.

 • alco1

  Zielige opmerking in #20 @Trijnie.

 • kleine boer

  Trijnie, gras mais bieten aardappelen enz enz is dat geen natuur? Is dat chemisch gemaakt?

 • trijnie

  Daar is niks zieligs aan alco, het is zoals het is en jij en ik weten ook wel waar dat aan ligt en hoe dat komt.

 • trijnie

  Daar is niks zieligs aan alco, het is zoals het is en jij en ik weten ook wel waar dat aan ligt en hoe dat komt.

 • trijnie

  Klopt helemaal CDR de gangbare aardappelteelt, bietenteelt is van tijd tot tijd zo chemisch als het maar kan. Zeker als de spuit er net weer over is geweest....

 • trijnie

  Mels je hebt enigszins gelijk maar er moet behoorlijk wat produktieland in de oude staat hersteld worden. Er is geen echte natuur meer over in Nederland. Met de ovp proberen ze alles weer natuurlijk te laten verlopen maar zijn we daar gelukkig mee, zoals het daar met de grote grazers gaat?
  En ga nu allemaal niet zeggen dat het erg is dat produktieland natuur is geworden want als dit niet gebeurd was dan was er nog meer overproduktie en dan waren de prijzen nog slechter.

 • leo,s vriend

  trijnie, dan houdt jouw buur dus WEL rekening met jouw, in de regen spoelt de geur lekker snel weg.
  Wat wordt er trouwens aan natuur afgebroken?

 • Mels

  Trijnie Trijnie. Wat een ongefundeerde uitspraak. Inderdaad wordt in de gangbare landbouw chemie gebruikt maar je mag je even verdiepen in wat en waarom het gebruikt wordt. Je zult verbaasd zijn hoe weinig werkzame stof er gebruikt wordt. Ik meen mij een onderzoek te herinneren dat er in aardappels nog maar 10% gebruikt wordt vergeleken met pak m beet 30 jaar geleden. In suikerbieten is het zo dat daar al heel weinig gebruikt wordt en dan met de onkruidbestrijding ook nog in een LDS(lage dosering systeem) waarbij men een aantal keer met weing spuit en uiteindelijk een beter resultaat met minder middel. En dan nog de middelen zelf. Ja daar wordt onderzoek na onderzoek mee gedaan voor toelating en daarbij gaat het bijna meer om schadelijkheid voor milieu enz dan om de werkzaamheid. Ook wordt/kan kunstmest met de spuit gespoten worden. Niet alles is wat het lijkt Trijnie. O ja. De overheid veranderd de toelating waarbij een LDS systeem niet meer mogelijk is. Ook dient een spuiter zich aan het etiket te houden wat betekent dat hij/zij de dosering ook niet meer naar eigen inzicht lager kan aanpassen. Overdosering laat je wel uit je hoofd vanwege de kosten en mocht uiteraard zowiezo al niet. Wie zorgt er nou beter voor het milieu? Overheid of de naar minimaal gebruik zoekende boer?

 • kleine boer

  Trijnie, als gewassen verbouwen niks met natuur te maken heeft zouden we wel jaar rond telen. Even spuiten en we kunnen zonder langste dag en temptuur maakt niet uit .regenbui niet meer nodig En als het te nat is met oogsten lossen we dat chemisch even op. Aardappelen bevriezen niet meer even spuiten en tis geregelt....

 • LUCTOR

  @trijnie Hoe kan jouw buur rekening houden bv met het mest uitrijden zodat jij hier geen hinder cq stank overlast van ervaart hij zou misschien jouw even kunnen waarschuwen als jij de was op de lijn hebt verder is deze buurman afhankelijk van het weer (draagkracht van de grond etc) het leefbaar houden van het platteland hoort gezamenlijk te gebeuren en niet door een bevolkingsgroep af te zeiken zoiets wordt ook wel verdraagzaamheid genoemd ik maak uit je reacties op dat die er bij jouw ook niet is nou ja vooruit voor de boer die met gemeenschapsgeld gekochte grond daar zijn lakenvelders op houd en van de toeslagrechten kan leven.

 • ohzo

  Trijnie is HET voorbeeld van de Facebook maatschapij, dat alles NU moet hebben en geen verstand noch gevoel heeft van realiteit.
  Mest verspreidt men als het regent, het is dan het meest efficient en gras verbrandt dan niet. Heeft niets met buurtje pesten te maken.
  In de 30 jaren zijn vele mensen gestorven door gebrek aan voedsel, veroorzaakt door phytophtera. Om dit te voorkomen heeft men een middel uitgevonden oa. Back to basics? This is back to basics!

 • trijnie

  Maar beste mensen, ik zeg helemaal niet dat ik gepest wordt door mijn buur omdat hij mest uitrijdt. Maar #17 geeft aan dat er bij hem wel heel erg rekening wordt gehouden met buren in de buurt waarop ik al reageerde dat , dat wel lastig werken is.
  Nee, ik ben heel blij met mijn buur en de manier waarop hij werkt. Ik zie dat verderop wel anders, maar daar zal ik verder niet op ingaan.

 • trijnie

  Mels, je hebt best wel een punt met die bestrijdingsmiddelen. Het was vorig seizoen een moeilijk jaar voor de aardappelen, wij hebben ze ook alvroeg geoogst, dus kleinere opbrengst, en dit vanwege de dreiging van pfytophtera.
  Toch ben ik erg huiverig voor al die middelen, het is vaak pas jaren later dat blijkt dat het slecht is, zo nu ook weer met dat middel dat de bijen en alle insecten vernietigt.
  Daarbij de macht van de monsanto's over boeren en bedrijfsleven wil ik toch zeggen: let op uw saek.

 • PetervanKempen

  Boeren die een normaal sociaal besef hebben en dat zijn 99 van de 100, die houden wel degelijk zoveel mogelijk rekening met de buren en het dorp. Maar ja , Zoveel mogelijk? daar verschillen dan de meningen over. De wel of niet nepvergaderboer heeft gelijk dat sociale omgang met je buren in je eigen belang is, maar dat geldt dan ook voor IEDEREEN en ook voor de natuurbeheerders. Daarom vindt ik het niet kunnen dat die weigeren fauna beheer te doen op hun gebied op oa ganzen waardoor hun buren, de boeren het gelag betalen. Zou een burger NOOIT pikken van zijn buren. Waarin zijn die natuurbeheerders als NM dan anders??

Laad alle reacties (31)

Of registreer je om te kunnen reageren.