Commentaar

911 x bekeken

Kanttekeningen bij handelsakkoord

Het handelsakkoord dat de Europese Unie bezig is te sluiten met de Verenigde Staten, zal de agrofoodsector eerder schaden dan goed doen.

Die opmerkelijke conclusie komt uit een onderzoek dat op last van de Europese Unie is gedaan naar de gevolgen van het zogenoemde TTIP-verdrag. Sommige sectoren, waaronder zuivel, zullen ervan profiteren. De export van zuivelproducten naar de VS kan flink groeien. Maar andere sectoren, zoals rundvlees, gaan er fors op achteruit, is de verwachting. Want die kunnen niet concurreren tegen de bedrijven aan de overkant van de oceaan.

De hoge verwachtingen over positieve effecten van het handelsakkoord – er is sprake van een meerwaarde van €200 miljard voor de economie - zijn dus niet van toepassing op de landbouw. Het akkoord heeft nóg een reden tot zorg: Europa hanteert traditioneel hogere standaarden voor dierenwelzijn en milieu dan Amerika. Vraag is nog steeds of die ruimte voor eigen beleid er blijft. Daar komt nog een zorgpunt bij: de onderhandelingen spelen zich niet in openheid af. Welke deals worden gesloten achter de schermen? Hierop is al veel kritiek geleverd.

Is dit alles reden om tegen het akkoord te zijn? Nee, niet over de hele linie. Maar de hoeraverhalen dat iedereen er op vooruitgaat, moeten wel flink gerelativeerd worden. Het doel is duidelijk en positief: onnodige handelsbarrieres moeten weggenomen worden. Maar niet tegen elke prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.