AlgemeenOpinie

Gevaarlijke bewegingen in Den Haag

We waren een beetje bang dat staatssecretaris Dijksma van de PvdA de landbouw beschaafd, maar doeltreffend de nek zou omdraaien. Dat kwam door het programma van haar partij en de lieden die het woord voerden.

We moeten deemoedig het hoofd buigen en toegeven dat we het verkeerd hebben gezien. Het gevaar komt niet van Dijksma en haar partij, maar van het CDA en D66. Die presenteerden los van elkaar een soort doodvonnis voor de thans gangbare landbouw.

Eerst schoot Buma, fractieleider van het CDA, met losse flodders. Hij poneerde de stelling dat in het kader van de spanningen in de wereld wij zelfvoorzienend moeten worden. Op gebied van de energie, maar vooral ook bij landbouw. Produceren voor eigen markt dus.

Wat een onzin. Wij produceren nu al veel meer dan we kunnen consumeren. Daarvan wordt meer dan de helft geëxporteerd. Buma pleit dus voor een kaalslag in de landbouw en de aanverwante industrie. Dat kost duizenden banen. Niet alleen ondernemers, maar ook werknemers verliezen hun werk. Buma kan dit niet anders dan in een vlaag van verstandsverbijstering hebben geschreven. In ieder geval niet namens de achterban. Niet voor niets noemde minister Kamp het een onbegrijpelijk verhaal.

Dan Gerard Schouw, Tweede Kamerlid van D66. Die wil naar een nieuwe ecologische landbouw. In 2025 moet een grondgebonden productie zijn gerealiseerd, waarbij de dieren hun natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Dus de koeien in de wei, de varkens wroetend in de modder, het geheel gestoffeerd met vrolijk kakelende kippen. Het beeld van misschien wel honderd jaar geleden.

Hoe kunnen de boeren dan een inkomen verdienen? Hoe kunnen de grenzen worden afgeschermd in een wereld met open grenzen? Dat vertelt hij er niet bij. Ook een onzinverhaal dus.

Dan is Jesse Klaver van Groenlinks eerlijker. Die wil de landbouw inkrimpen, vooral vanwege gezondheidsrisico’s. Maar hij vertelt er eerlijk bij dat bij dat hij niet weet hoe het te realiseren.

Kortom, gevaarlijke ideeën in Den Haag. Is het dan toch zo dat Marianne Thieme heeft gezaaid en nu kan oogsten? Gelukkig hebben we Staatsecretaris Dijksma nog, die de rug recht houdt.

Beheer
WP Admin