AlgemeenOpinie

FrieslandCampina beetje minder, boeren beetje meer

Mooie cijfers, de halfjaarcijfers van FrieslandCampina. De winst daalde met 37 procent naar €173 miljoen. De leden beurden bijna 14 procent meer voor hun melk. Ruim boven de 40 cent per kilo.

Zo zien we dat als leden graag. FrieslandCampina mag best een goede winst draaien, maar te hoog hoeft nu ook weer niet. Dan kan het beter direct naar de leden. Dat is nu gebeurd.

Niet door plotselinge nieuwe inzichten van FrieslandCampina. Nee, door het systeem van de uitbetaling aan de hand van de referentiebedrijven. Dat pakt dit jaar goed voor ons uit. Het is goed dat we dat ook zien, want we hebben het systeem ook wel eens verwenst. Bijvoorbeeld wanneer de prijzen van spotmelk sterk stegen en FrieslandCampina niet of traag volgde. We hebben nu gezien dat het systeem werkt en we varen er dit jaar wel bij.

Naast het waarschuwen voor tegenvallers vanwege de onzekere situatie op de markten, onder meer door de boycot van Rusland, liet directeur Cees ’t Hart ook een optimistisch geluid horen. Hij is positief over de wereldmarkt voor zuivel in de komende jaren.

Geen geklaag over afschaffing van de quotering en de desastreuze gevolgen daarvan. Nee, hij voorzag dat internationaal de vraag naar zuivel zal groeien en dat kan ook op termijn goede melkprijzen opleveren. Prettig nieuws voor degene die een nieuwe stal hebben gebouwd en volgend jaar meer gaan melken.

Als ’t Hart gelijk krijgt en de rente blijft ook zo laag als nu, dan biedt de toekomst voor de bouwende melkveehouder zeker perspectief.

Beheer
WP Admin