AlgemeenOpinie

Klaar voor de fosfaattoekomst?

“Ondernemen is vooruitzien”, debiteert Hanna een oude wijsheid. “En dat deden wij te weinig in 2013. We hadden toen al meer moeten melken en desnoods superheffing betalen. Degenen die vorig jaar extra produceerden, zitten nu met de fosfaatreferentie veel beter.”

“Wij hebben in 2013 ook al meer gemolken”, werp ik tegen. “En we hebben grond gekocht. Plus een deel van de nieuwe stal gerealiseerd. En meer jongvee aangehouden om maar te klaar te zijn voor de superheffingsvrije periode. Het is onzin om dan te stellen dat we de vogels over het net hebben laten vliegen.”

“Wel veel vogels”, houdt Hanna vol. “Anderen hebben het beter gedaan. Daar kan ik slecht tegen. We hebben allemaal dezelfde kansen. Dan moeten wij zorgen dat we die meer en beter benutten dan de ander. Dat is ondernemen.”

Een beetje gelijk heeft Hanna wel. Een zekere Broer reageerde op een vorige column ook al dat we konden weten dat er een referentiejaar kwam. Hij verwees naar de komst van de quotering in 1984. Ook toen waren er ondernemende boeren die hun veestapel sterk hadden uitgebreid. Daar hebben ze veel profijt van gehad.

Trouwens ook degene die in een vroeg stadium melkquotum kocht. Mijn vader kocht van een buurman die stopte grond met quotum voor 42 cent per kilo. Andere boeren verklaarden hem voor gek. Hij heeft een nooit betere deal gedaan. Hanna en ik hebben daar later prima van geprofiteerd.

“Binnen één generatie speelt zich dit af”, verzucht Hanna. “Wij hadden het kunnen weten. We hebben de superheffing zien komen. En nog hebben we niet geleerd dat je tijdig op ander beleid moet inspelen.”

“Nu is het genoeg”, zeg ik en loop boos de keuken uit. “Ik vind dat we voldoende hebben gedaan. Achteraf gezien krijg je met de kennis van nu altijd gelijk. Dat is goedkoop geouwehoer.”

Hanna is kennelijk met verkeerde been uit bed gestapt. Wij staan er goed voor. Veel beter dan de boeren die niets hebben gedaan en groei veroordeelden. Zij zullen de komende jaren merken dat niets doen het begin van het einde kan betekenen.

Beheer
WP Admin