Redactieblog

2461 x bekeken 11 reacties

Boycot en eenzijdig kaasbedrijf

De boycot van de import van kaas door Rusland maakt pijnlijk duidelijk hoe kwetsbaar kaasproducenten zijn. Een belangrijk deel van hun export gaat richting Rusland. Dat wordt een probleem.

Zuivelondernemingen die alleen kaas maken, kunnen geen kant uit met hun melk. Ze moeten doorgaan met kaas maken. En verkopen. Dat geeft een druk op de kaasprijzen, die zich direct vertaalt in de melkprijs.

Bij grotere ondernemingen, die ook poeder en andere specialiteiten maken, ligt dat anders. Die kunnen hun melkstromen sturen. Dat levert ook overschotten op maar er kan in ieder geval gespreid worden. Bovendien heeft een breder bedrijf meer poten om op te staan.

Neem FrieslandCampina. Die verdient veel op de activiteiten in het verre Oosten. Als de Russen daar zuivelproducten gaan kopen, gaan de prijzen daar omhoog en verdient FrieslandCampina meer. Dat kan de druk op de melkprijs in ons land verlichten.

Daarom voorzie ik zware tijden voor DOC en ook  A-ware. De laatste moet ook nog opstarten en als de prijzen tegenvallen, wordt het dubbel moeilijk. A-ware had in 2013 al geen al te best jaar. Een lagere winst en nog niet de volle kosten van de nieuwe fabriek. Dat is volgend jaar anders.

Gelukkig zitten wij bij FrieslandCampina. Hans heeft wel eens gebeld met A-ware, maar die wilde ons niet hebben omdat we te ver weg wonen. Ik was daar blij om en nu nog meer dan toen. Boeren, die willen overgaan naar A-ware of DOC moeten zich nog maar eens goed afvragen of het een verstandige keus is.

Maar dat doen ze al. Niet voor niets gaan slechts enkele leden over naar A-ware, ondanks de riante vertrekpremie bij FrieslandCampina. Verstandig.

Laatste reacties

 • alco1

  Als je gaat zeilen doe je dat ook niet met een vast zeil, je moet kunnen laveren door de steeds veranderende wind.

 • koeboertje

  Ik had de gedachte dat dit scenario zou gaan spelen na 1-4-2015 ,
  maar het lijkt erop dat er binnenkort grotere verschillen in uitbetaalde melkprijzen per fabriek komen .

 • daan1908

  Die zijn er al .

 • agratax2

  Deze boycot maakt over duidelijk dat je je nooit te veel moet richten op een en dezelfde markt. Het vervelende is dat de kaas producenten voor de Russische markt de hele zuivel meeslepen naar beneden. Gaan de Russen elders op de wereld hun kaas inkopen, dan moet er ergens ruimte in de markt ontstaan. Er is geen producent die binnen enkele weken zijn productie zo kan verhogen dat hij deze markt kan overnemen zonder zijn andere afnemers 'droog' te zetten. Onze zuivel verkopers zullen deze gaten moeten opsporen en invullen eventueel in samenwerking met de ondernemingen die wel mogen leveren omdat ze in een bevriend land van Poetin zitten.

 • Mozes

  FC zou in deze situatie A-ware een streek kunnen leveren.
  Ze zouden met DOC een regeling kunnen treffen dat de kaas die ze niet meer naar Rusland kunnen afzetten via het internationale netwerk van FC elders in de wereld kunnen afzetten. Daardoor kan DOC de melkprijs beter op peil houden. A-ware moet een prijs betalen die 1 cent boven DOC ligt en komt in moeilijkheden.......

 • Mozes

  Nu even serieus, kaas is een houdbaar product en kan gemakkelijk over grote afstanden vervoert worden. Op korte termijn zal lokaal wel een ophoping van kaas ontstaan met prijsdruk tot gevolg, maar op de langere termijn denk ik dat het grotendeels opgelost wordt door herschikking op de wereldmarkt.

 • joannes

  Heb je naar het Supervisory Board team gekeken van A-ware? Veteranen op Kaas gebied! Óók Internationale handel! Zelfs van Doorn kom je daar weer tegen! Wanneer die geen Plan B op de plank of in het achterhoofd hebben gaan er meer problemen krijgen!

 • Rip

  Ik ben het met Agratax1 eens. Eenzijdig kaas is gevaarlijk. FC kan zeker niet b4eeter kaas verkopen dan A-Ware en DOC, maar ze hebben wel veel andere producten. Een overschot aan kaas zal hun een beetje raken. Zuivelproducenten met alleen kaas worden vol in het hart getroffen. De tijd, of liever de melkprijs, zal het leren.

 • W Geverink

  Tja, de zuivelondernemingen die alleen kaas maken schuiven het verlies door naar boeren zoals vergaderboer die een dikke lening aangaan voor een grote nieuwe stal en alleen maar melk produceren en niks anders… Wie is hier dan dom?

 • koestal

  Hoe lang kunnen de Russen zonder de kaas uit West-Europa ? Ik denk niet zo lang ,ze moeten de consumententen ook tevreden houden,anders hebben ze weer een probleem

 • landboer

  Slim opgemerkt Geverink!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.