Commentaar

780 x bekeken

Geld voor aanpak erwinia

De pootgoedtelers van HZPC krijgen 42 cent per 100 kilo meer uitbetaald dan de prognoseprijs die eind februari bekend werd gemaakt. Dat is een mooie opsteker in een toch al fantastisch jaar voor de pootgoedtelers.

HZPC betaalt gemiddeld €33,42 per 100 kilo pootgoed. Dat is de op één na hoogste prijs deze eeuw. De telers hebben door deze hoge pootgoedprijs één van de beste jaren ooit. Alleen in 2010 haalde men een nog hoger saldo per hectare door hogere kilo-opbrengsten.

Het resultaat van dit jaar is een goed moment om te investeren. Melkveehouders investeren hun hoge melkprijs vooral in groei. Pootgoedtelers kunnen dat ook gaan doen, maar wellicht is er meer te halen in kwaliteit. Het LEI heeft ooit uitgerekend dat de bacterieziekte erwinia de Nederlandse pootgoedsector jaarlijks €22 miljoen kost.

Hoewel via de Stichting NAO-Projecten nog steeds onderzoek is naar deze ziekte, is een extra impuls in voorkoming van erwinia een nuttige besteding. Dat is hard nodig want de veroorzaker van stengelnatrot en zwartbenigheid laat zich moeilijk bij de poot nemen.

Als HZPC-telers de extra toeslag op de prognoseprijs zouden besteden aan erwinia levert dat €1 miljoen tot €1,5 miljoen op. Als de andere pootgoedtelers een vergelijkbare investering doen dan praat je over een flinke pot geld om de kwade genius in de pootgoedteelt aan te pakken. Daarmee kan de sector een stevige fundering leggen voor de toekomst.

Of registreer je om te kunnen reageren.