Redactieblog

8 reacties

Bedrijfsopvolgingsfaciliteit

De bedrijfsopvolgingsfaciliteit in de erf- en schenkbelasting mocht wel wat soberder vond onze staatssecretaris Wiebes vorige week. De uitspraken leidden tot veel onrust en protest. Sommige ondernemers wilden zelfs de bedrijfsovername gaan versnellen om toch nog gebruik te maken van de huidige ruime vrijstelling.

LTO, VNO-NCW en MKB-Nederland toonden zich 'verbijsterd' over de 'proefballon' van de staatssecretaris. Ook zijn eigen VVD zag het plan niet zitten. Tweede Kamerlid Helma Neppérus liet woensdag aan persbureau ANP weten dat zij 'niet zit te wachten' op deze maatregel. "Ondernemers vormen de ruggengraat van de economie." Inmiddels komt Financiën, het ministerie van Wiebes, op het voornemen terug. Er blijken nu 'geen voornemens te zijn om de bedrijfsopvolgingsregeling in deze kabinetsperiode aan te passen'. Het kabinet gaat wel door met het voorbereiden van de belastingherziening 'die gepaard zal gaan met belastingverlaging voor burgers en bedrijven'. De kans dat het afschaffen van de vrijstelling in een later stadium nog op tafel komt, lijkt, gezien de reacties vanuit de achterban van de VVD, misschien niet erg groot. Maar ik ben daar toch niet zo zeker van. Ondernemingsvermogen wordt voor de erf- en schenkbelasting heel erg bevoordeeld in vergelijking met privé-vermogen. Dat het verschil in behandeling gigantisch is, blijkt zonneklaar uit het volgende eenvoudige voorbeeld: een opvolgende neef of nicht betaalt over een miljoen geschonken bedrijfsvermogen geen cent schenkbelasting. Bestaat de schenking echter uit spaargeld van oom of tante dan incasseert de Staat maar liefst € 387.344.

De bedrijfsopvolgingsfaciliteit helemaal afschaffen zie ik echter niet gebeuren. Onze Nederlandse overheid moet namelijk van 'Brussel' bedrijfsoverdrachten niet onmogelijk maken door fiscale belemmeringen op te werpen. Helemaal afschaffen mag dus vanuit Europa niet. En dat is goed nieuws vooral voor de agrarische sector. Voor zover de faciliteit betrekking heeft op het verschil tussen de vrije verkoopwaarde en de waarde 'going concern' van het bedrijf is de regeling noodzakelijk voor bedrijfsoverdrachten. Naar mijn mening is afschaffen dan ook niet aan de orde voor dat deel van de regeling. En juist dat deel van de regeling is voor de agrarische sector met zijn lage rentabiliteit van heel erg groot belang.

Laatste reacties

 • koestal

  De overheid schaft maar van die dure straaljagers aan,kan ook wel wat soberder !

 • Mozes

  Koestal, twee weken zorg kost in Nederland net zoveel als de nieuwe straaljagers. En dan worden die nieuwe straaljagers ook nog aangeschaft voor een periode van dertig jaar. Oftewel: twee weken zorg kost net zoveel als dertig jaar straaljagers.

 • Mozes

  Pieter Seegers schrijft in de tweede alinea: 'onze Nederlandse overheid MOET namelijk van BRUSSEL bedrijfsoverdrachten niet onmogelijk maken door fiscale belemmeringen op te werpen.
  Hij had ook kunnen schrijven: onze Nederlandse overheid heeft met de andere lidstaten van de EU afgesproken dat bedrijfsoverdrachten niet onmogelijk worden gemaakt door fiscale belemmeringen op te werpen.

  Niet alleen politici maar ook anderen moeten eens een keer verantwoordelijkheid nemen voor wat wij ZELF binnen Europa afspreken.

 • alco1

  @mozes. Aan de productie van de straaljagers heeft Nederland ook een klein aandeel, maar veel geld vloeit er weer mee uit ons land. Met de Zorg is geld gemoeid wat gewoon ronddraait in ons land.
  Echter denk nu niet dat ik tegen de aanschaf ben. Het is betreurenswaardig dat het bittere noodzaak is.

 • koestal

  De uitspraken van Wiebes maken bedrijfsovernames onmogelijk,jonge boeren kunnen nu ook al heel moeilijk bij de bank terecht,voor enkele jaren terug was het een stuk gemakkelijker maar door aanscherping van de regels van de overheid zelf voor banken is dit ook weer teniet gedaan

 • Mozes

  De strengere regels voor banken zijn ingesteld om te voorkomen dat ze opnieuw een financiële crisis veroorzaken.

 • agratax2

  Het feit dat landbouw zonder speciale regels en overheidshulp bij het starten van een bedrijf door een jonge boer niet mogelijk is moet de mensen eens aan het denken zetten. Opstarten van een super of groothandel is mogelijk voor een jonge ondernemer, is hij goed wordt hij ook nog schatrijk binnen redelijke termijn. Doch de primaire voedselproductie is overal ter wereld afhankelijk van directe of indirecte hulp en zonder groot eigen vermogen is starten so wie so onmogelijk in de grondgebonden landbouw.

 • pinkeltje

  Ik heb slecht nieuws voor je Agratax1. Het gaat helemaal niemand aan het denken zetten omdat het niemand kan schelen. En linksom of rechtsom, het gaat nog een hele tijd duren voordat er grond braak komt te liggen of stallen massaal leeg komen te staan omdat de boer geen opvolger heeft. Niet dat ik het leuk vind, maar dat is de realiteit.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.