Commentaar

8 reacties

Genadebrood eten uit Brussel

Kandidaat-Europarlementariër Jan Huitema (VVD) zegt dat zijn partij 'des duivels' is over de voorwaarden die Europa stelt aan de derogatie. Hij hekelt ook het ondoorzichtige onderhandelingsproces dat voorafging aan het nieuws over de scherpere bemestingsnormen dat vorige week bekend werd en waarvan de gevolgen nog steeds niet helemaal doorgrond zijn.

Wel een beetje slap dat de VVD het niet tegen zal houden in de Tweede Kamer, maar de kritiek is terecht. Onlangs beklaagde ook CDA-Europarlementariër Esther de Lange zich over de achterkamertjespolitiek van de Europese Commissie en het nitraatcomité. De staatssecretaris verdedigde zich toen door te zeggen dat zij verantwoording aflegt tegenover de Tweede Kamer. Maar we weten nu wat dat inhoudt: slikken of stikken.

Het is zeer terechte kritiek en een serieus punt. Het belang van de derogatie voor de hele veehouderijsector is groot. Daar mag je iets voor inleveren. Maar zoals het nu gaat, lijkt het te veel op genadebrood eten uit Brussel. Als het dan een kwestie is van - politieke - onderhandelingen, doe dat dan in alle openheid, zodat boeren en burgers kunnen zien welke belangen op welke wijze tegen elkaar worden weggestreept. Dan staan ook de belangenbehartigers die dachten dat ze nog iets in te brengen hadden, niet in hun hemd zoals nu feitelijk wel het geval is.

Laatste reacties

 • landboer

  Helemaal mee eens maar zoals het in de politiek gaat :ze dronken een glas .... gaat het ook hier

 • Zuperboer

  Ik word van dit stukje ook niets wijzer. Graag meer details/ achtergronden.

 • Zuperboer

  We weten allemaal hoe defensie een ondergeschoven kindje is geworden en schrikken nu allemaal op van de ontwikkelingen in Rusland. Het is zaak om ook in de landbouw niet in slaap te sukkelen. Beleid gebaseerd op onderhandelingen en niet op wetenschap leidt tot regelrechte uitmergeling van onze super landbouwgronden en indirect op termijn tot het onstaan van voedselschaarste met alle gevolgen van dien.

 • Mels

  Zo gauw als een punt op de agenda veranderd in onderhandelingsmateriaal om iets anders gedaan te krijgen is de zaak verloren. Ik denk dat dat hier weer eens het geval is. Wat kan ze die boeren nou schelen als je met je kont voor een paar ton per jaar lekker warm in het pluche zit?

 • farmerbn

  Nederland zou wel even een hele hoop extra gaan melken na 2015. Zoals ik al eerder aangaf, laten de overige Europese landen zich niet zo makkelijk piepelen dus krijgen de Nederlanders wat extra belemmeringen opgelegd. Met andere woorden: Wil je veel groeien etc, doe dat dan zonder veel ophef en ga zeker niet zwetsen.

 • koestal

  De ;landbouw wordt wel vaker ondergeschikt gemaakt aan politieke spelletjes,wel mooie woorden ,maar geen daden van dit soort politici,ze laten om de landbouw niet het achterste van de tong zien

 • koestal

  boeren moeten steeds vaker genadebrood eten ,de politiek dicteert en de boer moet er maar naar handelen met een tsunami aan regels

 • koestal

  De politici en ambtenaren in Brussel dineren elke dag in luxe restaurants en mogen dat ook nog declareren !

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.