Redactieblog

17 reacties

De Russen

De vorige Krimoorlog (1853-1856) ging tussen een aantal grote Europese landen en Turkije aan de ene kant tegen Rusland aan de andere. De Russen verloren uiteindelijk en in 1856 werd de Vrede van Parijs gesloten.

De Krimoorlog heeft beroemde namen opgeleverd: de slag bij Balaklava, de charge van de Light Brigade, Florence Nightingale.

Komt er nu weer een Krimoorlog? Op zich zou het westen zo'n oorlog wel kunnen winnen. Maar waarom zouden we? Principes? Daar is nog nooit een oorlog voor begonnen. Economische macht? Daarvoor moeten we juist geen oorlog beginnen. Per jaar gaat er uit Nederland voor bijna  1 miljard euro aan agrarische handel naar Rusland. Op onze pootaardappelen, groenten en fruit, maar ook op bloemen zijn de Russen verzot. We kunnen dus niet zomaar aansturen op sancties tegen Poetin. Dat zou ons teveel geld kosten.

En we krijgen dan natuurlijk ook geen Russische olie of Russisch gas meer, zodat de voorzichtige CPB-prognoses over het economisch herstel meteen in de prullenbak kunnen. De vorige Russische blokkade – nog onder Bleker – staat ons nog vers in het geheugen. Een beetje mopperen over de homorechten in Rusland, ach, daar vloeit geen bloed uit. Dat kan Poetin wel hebben.

Maar nu de Russen de Krim zijn binnengevallen komt de zaak flink op scherp te staan. Gelukkig is Oekraïne geen lid van de NAVO, anders zouden wij nog verplicht zijn tot militair ingrijpen ook, op grond van het NAVO-verdrag. Nu kunnen we volstaan met een beetje mopperen, een contactgroep opzetten, Hans van Baalen naar Kiev sturen, de Oekraïners een beetje steunen met vriendelijke woorden.

Als we ze echt willen helpen kost dat ook weer honderden miljarden, en dat doen we dus niet. Pappen en nathouden dus. Als we de tijd nemen, gaat Rusland vanzelf naar de filistijnen. De Russische economie is zeer kwetsbaar, het bestuur is corrupt, de mannen zijn allemaal aan de drank. In Siberië is vrijheid van meningsuiting, omdat men daar toch niet verder verbannen kan worden. Poetin is een nare man en Rusland een akelig land. Maar zo lang zij onze pootaardappelen, groenten en fruit, alsmede bloemen blijven kopen, zou ik alles maar laten gaan. Als de Russen zelf moeilijk gaan doen, nou dan kunnen we altijd nog onze principes laten spreken en de Krim binnenvallen.

Laatste reacties

 • agratax2

  willem. Je scherts weer duidelijk wat de bekrompen gedachten zijn van het Westen. Zolang WIJ geld verdienen maakt het niet uit dat er mensen worden ondedrukt door onze handelspartner(s). Het zijn nu de etnische Russen op de Krim die beschermt moeten worden tegen hun op bloed beluste Oekrainse broeders (Poetin zijn visie), morgen zijn het de etnische Russen in de Oost Oekraine en daarna de etnische Russen in West Oekraine en ten slotte wonen er nog genoeg Russen in Polen, Oost Duitsland en de Baltische staten zij hebben ook recht op bescheming tegen de bloeddorstige Europeanen. Hiermee ga jij accoord voor een paar luizige Eurootjes? Heeft de geschiedenis ons niet geleerd dat hopen op betere tijden een machtswellusteling niet van zijn weerzin wekkende daden afhoudt. Ik vrees net als Warschau dat het niet bij de Krim blijft. Als we door pakken en de tegoeden bevriezen en de handel stoppen zijn wij inderdaad enkele miljarden kwijt, maar op termijn krijgen de miljardairs geen oliegeld en de landbouw geen machines, onderdelen en gewasbescherming etc. Dictators zijn niet van buiten af te verdrijven, dat moet van binnen uit en dat zal gebeuren als de rijke handelaren en gasbarronnen zonder inkomsten komen te zitten. Europa moet stoppen met Blaffen maar zal nu eens moeten bijten. Poetin lacht om de uit angst blaffende honden.want die bijten niet.

 • gerjan slingenbergh

  Zou de schrijver van dit stukje ooit in Rusland zijn geweest? Ik denk het niet anders schrijf je niet zo'n onzin.

 • leftturn

  volgens mij heeft de schrijver best een stuk gelijk. ik zie het verschil niet tussen timo of jano. elke paar jaar gooien we de machthebber eruit, weliswaar terecht wegens corruptie en wanbeleid, maar de bejubelde vervanger wacht, terecht weliswaar, hetzelfde lot.
  wat dat betreft lijkt poetin in ieder geval een soort rust te scheppen. dit was een ander niet gelukt.
  ophouden met het opgeheven vingertje, zeker die mafkees van van Baalen. als het werkelijk heet wordt, zit meneertje weer in Brussel.

 • farmer135

  in de krim wonen voor het grootste gedeelte russen, dus het is heel logisch dat Poetin het bij rusland wil hebben.
  Misschien moet de EU een toontje lager zingen, militair stelt die toch
  weinig meer voor.

 • bankivahoen

  Precies farmer135@, militair stelt de EU en ons land niets meer voor , de vergelijking van 1940 met het 'gebroken geweertje' doet zich opnieuw voor ! We kunnen op dit moment nog geen 10 F-16 's in de lucht brengen!
  Dat is koren op de molen van Poetin die zijn kansen niet onbenut zal laten om ook andere ex Oostbloklanden opnieuw te annexeren onder het motto van het beschermen van de inwonende Russen.
  Het is niet voor niets dat met name Polen heel erg verontrust is over de huidige situatie op de Krim. Zij zien gelijkenissen met het verleden opdoemen waar Polen telkens onder de voet gelopen werd door de bezetters.
  En denk maar niet dat de VS of Engeland ( als ze militair gezien al konden) te hulp schieten als Polen of Slowakije binnengevallen worden.
  En zo herhaalt de geschiedenis zich opnieuw. De wapenwedloop zal over enige tijd weer helemaal opnieuw beginnen. Ook ons land gaat in de toekomst weer veel meer aan defensie uitgeven .

 • vealbg1

  Hallo Heer Bruil,

  Ik kan je analyse volgen totdat de Russen typeert. Ik ken ze anders. Het zijn slimme goed opgeleide mensen die ook nog een trots hebben.

  In Rusland is het beeld dat Europa failliet is, alleen een hoop subsidies uitdeelt en over 'Democratie' praat. Een systeem dat zowieso niet kan functioneren in Rusland. Daarvoor is Ukraine het beste bewijs. De Democraten hebben net zo goed de Kassa Leeggerooft.

  Nu wachten tot Europa weer geld op de rekening stort.

 • joannes

  Wat zou jij doen wanneer de buurman je koeien gaat melken en verzorgen omdat hij denkt een betere baas te zijn dan dat jij bent? Natuurlijk zijn een paar van die koeien blij met een paar lokbrokken (de miljarden die op conditie van aanpassen) gegeven worden. Maar wat tot op heden een Sovjet staat is kan je niet confisqueren met een paar lokbrokken. Die russen hebben echt reden zich bedreigt te voelen met de westerse invloeden die nu ook al een militair strategisch punt als de Krim claimen. In het westen wordt het verkocht als een ideologische strijd tegen foute oligarchen, maar is dat wel waar en heeft het westen zomaar het recht in te grijpen in een ander land: hetzij met wijgeren van ongeconditioneerde steun, hetzij met het geven van geconditioneerde steun. Rusland heeft de Ukraine al jaren in de benen gehouden met goedkope grondstoffen en handel. De EU discussieert nog steeds over handelscondities. Laat je niet bedonderen door populisme!

 • Mozes

  Ik heb al lange tijd het gevoel dat er achter de schermen een nieuwe versie van het Molotov-Rippentrop accoord gesloten is. (het Molotov-Rippentrop accoord is het beruchte niet-aanvalsverdrag tussen Stalin en Hitler vlak voor de inval in Polen)
  Ik heb de indruk dat met name Duitsland maar ook andere Westerse landen de annexatie van de Krim door Rusland accepteren onder voorwaarde dat Rusland van de rest van Oekraïne afblijft en de annexatie geweldloos uitvoert. Het Westen gaat hierbij wat schijn-sancties opleggen om hun eer te redden. Over enige tijd gaat iedereen weer over tot de orde van de dag.

 • Mels

  Ik denk dat je gelijk hebt Mozes,De Krim is strategisch belangrijk voor de Russen en er wonen grotendeels alleen Russen. Onder Poetin en de zijne zal de rust daar wederkeren en de bevolking daardoor (gedwongen) in vrede verder leven.Het benauwd idd dat Poetin dit zomaar mag en kan doen en daar zou best een soort verdrag op die manier achter kunnen zitten. EU zit niet te wachten op een gewapend conflict met Poetin,gaskraan dicht en handel dood. Wij gaan dan zeer arm worden en koud.....

 • farmerbn

  Het komt de VVD en PVDA goed uit nu de kranten vol staan over Rusland en de Krim. Er is ook veel mis in Nederland maar daar gaat nu niet de aandacht naar toe. Kan de regering even snel doorpakken....

 • koestal

  boeren in Nederland hebben het ook niet altijd goed gehad,hard werken terwijl de rest goede sociale voorzieningen had,boeren kregen vroeger ook geen kinderbijslag,terwijl werknemers dit wel kregen,15 jaar geleden vroegen we studietoeslag aan voor onze kinderen ,maar onze accountant vond het vreemd dat wij als boer dat nodig vonden terwijl we daar wel recht op hadden

 • ed12345

  Ik ben het met agratax eens in 1938 begon duitsland ook met het beschermen van de volks duitsers in Sudetenland (een gedeelte van Tjsegisch slowakije en toen later Polen aangevallen werd zouden de Fransen en Engelsen ook te hulp komen maar zijn niet gegaan.De rest van dat verhaal is bekent.Wat die russische gaskraan betreft ,als rusland doorpakt draaien zij die toch wel dicht .Ieder land MOET zich zelf kunnen bedruipen in geval van nood zoniet dan geef je jezelf als het ware over al voor een eventuele aanval.
  Poutin als oud KGB man weet als geen ander wat het westen wel of niet gaat doen.Agratax volgens mij kan Rusland ook zonder onze machines vooruit in de landbouw
  ze maken ze zelf ook, misschien wat minder up to date maar dat moet dan maar voor lief genomen worden.Als ik de kaart bekijk ,lijkt het mij :Wie de Krim heeft beheerst de Zwarte zee Wat wij als NATO waard zijn hebben we laten zien met de crisis in Joegoslavie onder onze (o.a.nederlandse)neus hebben de joegoslaven duizenden mannen kunnen vermoorden ,ik denk niet als Israel onze job gehad had dit ze ook gelukt was

 • ed12345

  Johannes nog iets dat de oekraiene door Rusland op de been gehouden werden is zeker ten dele waar maar de russen hebben enkele jaren geleden s'winters de gaskraan dicht gedraait ,in de steden zaten de mensen total zonder verwarming .Die mijarden die de oud president heeft zoek gemaakt konden wel eens gewoon terug gesluist zijn naar rusland anders hadden de russen hem allang van zijn hoofdje ontdaan.Een failliet land is een gemakkelijke prooi.
  Vergeet niet dat na 1917 de Oekraieners met geweld ten koste van 10 miljoen doden communistisch gemaakt zijn
  en er overtuigde communistse russen voor in de plaats terug gebracht zijn De nieuwe USSR had de oekraiene nodig om zich te voeden .De USSR heeft altijd een vooral graan te kort gehad daarom liet Kroetsjef in de 50er jaren miljoen en meer ha's van de steppe in Kazachstan onder de ploeg zetten met wel zeer wisselvallige resultaten door een vaak veel te droog klimaat Dat de oekraieners de russen niet echt in hun hart dragen is niet te verwonderen

 • koestal

  Russen hebben veel macht door de grote energie voorraden die ze hebben ,over 10 jaar is hier het aardgas op,dan zijn wij ook afhankelijk van de Russen,zint het hun niet ,dan draaien ze in een strenge winter gewoon de gaskraan dicht en vragen meer geld, dan gaan wij ook piepen

 • ed12345

  Koestal 'Dus gaan jullie maar lekker door met dit mag niet dat mag niet ,luchtvervuiling enz. Ik stook wel gewoon hout wel een hoop gesjouw maar toen wij hier zo'n 15 jaar terug door ijzel 11 dagen zonder stroom zaten hadden wij geen kou en konden gewoon warm eten Als boer moet je zoveel mogelijk onafhankelijk zijn maar als land is het een must om zo weinig mogelijk afhankelijk te zijn van andere landen.Je weet NOOIT wanneer het tij keert

 • denker123

  Als de nieuwe gekozen regering in Oekraine met of zonder de Krim onafhankelijk wordt van het corrupte Rusische systeem,en de corruptie in eigen land uit kan bannen zal Oekraine weer terug de graanschuur van Europa worden.Met de omliggende landen kunnen ze samen de cornbelt van Europa worden.De zwarte aarde is vergelijkbaar met de super gronden van de cornstaten in de V.S. als Iowa en Ilinois.

 • ed12345

  Denker met het laatste ben ik het met je eens ,maar ik betwijfel of de Oekraine onafhankelijk blijft .De russen ontkennen de nieuwe regering en hebben een schip afgezonken zodat de oekrainse vloot opgesloten zit en niet de zwarte zee op kan .Corruptie uitbannen is heel heel moeilijk vooral als de staat geen centjes heeft om z'n ambtenaren redelijk te betalen en er waarschijnlijk nog steeds veel te veel mensen een overheids baan hebben

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.