Redactieblog

19 reacties

Boze ogen beloeren ons

Wij denken dat we als boeren vrij kunnen ondernemen. Dat is het aantrekkelijke van het vak. Maar ondertussen beloeren boze ogen ons. Dat blijkt uit de cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de NVWA. Vorig jaar kwamen er 30 procent meer meldingen – van verklikkers - binnen over dierenwelzijn. Wie zijn dat?

Wellicht de burgers, die al bellen als een pony in de winter – tot eigen genoegen - in de wei blijft. Zielig? Welnee. De pony heeft een wintervacht en kan gemakkelijk 10 graden vorst aan. Hetzelfde geldt voor een koppel schapen, dat in een sneeuwbuitje met de kont in de wind het betere weer afwacht. Mensen die geen verstand van het welzijn van de dieren hebben, doen dan de mond open en roepen maar wat. En klagen bij de autoriteiten. Onnozel, maar dat kun je ze moeilijk kwalijk nemen. Ze zijn niet wijzer.

Erger is het dat de NVWA een nieuwe groep 'verklikkers' aanboort. Dat zijn de mensen die de boer beroepsmatig bezoeken. Zoals adviseurs van banken, de zuivelindustrie en niet te vergeten de veevoerleveranciers. Daar hoopt de NWVA de informatie vandaan te krijgen. Daar zijn ze al twee jaar actief mee bezig.

Foute boel. Als iemand op mijn erf komt om mij van dienst te zijn of voer te verkopen, dan verwacht ik niet dat die mij gaat aangeven bij het vertrouwensloket van de NWVA. Dat is kwalijk en zowel de bezoeker op het boerenerf als de voedsel- en warenautoriteit moet dit niet willen. Toch is het beleid van de NVWA hier op gericht.

Het lijkt erop dat de ambtenaren van de NWVA alles doen om zelf aan het werk te blijven. Ze voerden vorig jaar bijna 2.400 inspecties uit, 700 meer dan het jaar daarvoor. Als dat komt door extra verklikkers naar hun vertrouwensloket te lokken, dan verliezen ze nog meer het vertrouwen van de boer. En dat is al minimaal.

Laatste reacties

 • Mels

  Dat wordt dus voortaan eerst een gesprekje bij de dam naar het erf. Indien deze lieden dan menen dat ze als verlengstuk op moeten treden dan is het niet moeilijk maar krijgen ze een schop onder de kont en wegwezen en nooit meer terug komen. Ook wordt hun naam dan duidelijk verder verteld.

 • schoenmakers1

  als een verklikker, die vaak alleen uit wraak handelt, een boete zou krijgen als er niet aan de hand is wat hij gemeld heeft zou het leven een stuk eenvoudiger worden

 • schoenmakers1

  heb ik niet op school geleerd dat in het oude oostblok zelfs de kinderen aangezet werden om de ouders te verklikken, hoever zijn we hier daar nog vanaf, ik heb toen geleerd dat daar alles verkeerd was!!!!!

 • joannes

  Verklikken is een belangrijk onderdeel voor bestuur geworden! Denk aan het Libor verhaal, actueel het Forex verhaal, maar ook de garnalenprijzen waarbij Heijploeg veroordeelt is, en allerlij andere concurrentie zaken waar illigale afspraken gemaakt zijn. Het is er dus en wordt nu ook blijkbaar door het NVWA ingezet. Met het verschil dat het om concurrerende ¨productie methoden¨ gaat en niet direct om prijsconcurrentie al zou je verwaarlozing door gebrek aan inzicht of geld ook zo kunnen zien. Die boze ogen zullen dus met alle (nieuwe) regels meekomen op het boerenerf en moeilijk uit te bannen zijn. Ze zijn een geaccepteerd bestuursonderdeel! Wat ontbreekt is de bestuurders deskundigheid om eea op waarde in te schatten.

 • LUCTOR

  @schoenmakers Ik denk dat we daar niet ver vanaf zijn maar er al overheen zijn Sprak gisteren nog een veehoudster die ook bezoek had gehad omdat er gebeld was dat ze een koe in de wei had lopen waar de ingewanden uitkwamen het bleek te gaan om een koe die net gekalfd had en waar de nageboorte afkwam. Hoe ver kan het nog gaan?

 • Fermer

  Zo doen wij bewust niet mee met de melkcontrole. Houdt je nog enige vrijheid in je eigen oordeel van goed werken. Niet omdat we wat te verbergen hebben, maar omdat we al die ondeskundige bemoeienis zoveel mogelijk willen buitensluiten. Maar helaas kun je niet overal onderuit, zoals de KKM waar ze elke keer ook weer nieuwe eisen aan toevoegen en vervolgens komen controleren. Je komt seeds vaster te liggen met je bedrijfsvoering voortkomend uit vanachter het bureau-inzichten. Wel moet jezelf de tokko draaiende houden en loop jij als boer het (financieel)risico met deze gedwongen bedrijfsvoering. Een concurrerende productiemethode is mooi om je in de markt te zetten, maar dan moet die ook terug verdient kunnen worden. Maar dan is het opeens een éénzijdig verhaal geworden.

 • agratax2

  Verklikken is in mijn ogen verwerpelijk. Aangifte doen en dan met naam en toenaam genoemd willen worden daar kan ik wat mee. Het annoniem aangifte doen / klikken vind ik verwerpelijk en niet getuigen van serieus bezig zijn. ieder verklikker is een angsthaas, die vermoedlijk bang is voor zijn eigen schaduw. Verklikkende zakelijke erfbetreders zijn niet waard om nog 1 x zaken mee te doen. als zij iets zien waar ze hun bedenkingen bij hebben, zou het hen prijzen als hier met de betreffende boer over van gedachten wisselen. Komt er of een goede reden uit waarom de boer zo handelt of de boer schrikt en zal zijn gedrag aanpassen. Selpt dit niet dan is er iets goed fout en moet niet de NWVA het erf op maar de sociale dienst om het probleem uit dewereld te helpen.

 • alco1

  Je bedrijfsvoering moet gewoon zo zijn, dat je niets te verbergen hebt.

 • jordi 1455

  anoniem klikken is net zo laf als anoniem dreigen.

 • joannes

  @alco1, niets te verbergen helpt je niet bij een verschil van inzicht of interpretatie. Juist dat is wat nu actueel is, neem als voorbeeld die shetlander of dat schaap in de winter buiten in de sneew of die koe met dat nageboorte uit #5. Wakker Dier is diegene die specialist lijkt in het interpreteren van dieren welzijn en de nieuwe normen te stellen. Specialist lijkt, omdat zij de meeste invloed blijken te hebben in de democratie, de tweede kamer, met hun publieke vragenstellerij. Daar zit het probleem voor de boeren, de boze ogen zijn mensen met een eigen agenda die het leven voor dieren op de boerderij, naar een eigen ( niet ervarings) deskundigheid, voor politiek gewin willen beïnvloeden. Bij gebrek aan een boeren - ervaringsdeskundig - antwoord zullen we er jammer genoeg steeds meer last van krijgen.

 • Fermer

  Zou het al niet veel helpen als ze op scholen eerlijk en gedegen onderwijs zouden geven over het reilen en zeilen op een boerderij. De internationale rapporten geven aan dat Nederlandse boeren het geweldig doen. Wat dat betreft kun je daar dan al een kritische houding kweken tegenover partijen zoals Wakker Dier, met hun gekleurde weergave van de werkelijkheid. Want de onafhankelijke voorlichting/onderwijs over de gangbare landbouw op scholen laat wel te wensen over.

 • boerke brabant

  is het niet je taak en plicht wanneer je beroepsmatig op een erf komt en daar misstanden aantreft die urgentie verlangen om dit te melden ?
  wat een flauwekul dat als je namens een leverancier of ander bedrijf misstanden aantreft bijvoorbeeld over dierverwaarlozing je dit niet zou mogen melden. Het is je plicht.
  En ja, ik krijg ook mensen aan de deur wanneer een koe gaat kalven (of gekalfd heeft). Wanneer je werkt in een buitengebied waar ook andere mensen komen is dit mogelijk. Hoeft niet meteen negatief te zijn als mensen zoiets komen melden.

 • Elevage

  Boerke zolang mensen dit direct bij jou als boer komen melden vind ik dit een prima idee. Maar er zijn ook een heleboel verklikkers (hadden in de oorlog 3 letters) die zich melden bij een ander om jou zo zwart te maken. Dat moet gestopt worden. Alleen nog melden met naam en toenaam en anders geen notitie van maken!

 • alco1

  @joannes. Verschil van interpretatie en inzicht kan er wel zijn, maar met een goede bedrijfsvoering moet dit uit te leggen en te verdedigen zijn. Ik ben boer tussen de burgers en heb geen enkel probleem.

 • Mozes

  Het zogenaamde 'verklikken' heeft alleen betrekking op dierverwaarlozing. Daar heb ik geen enkel probleem mee. Ik zou het juist erg kwalijk vinden dat erfbetreders die getuige zijn van dierverwaarlozing hun mond houden en de situatie laten voortbestaan.
  Het vroegtijdig signaleren én melden van dierverwaarlozing is in het belang van de gehele sector.

  Natuurlijk kan het wel eens gebeuren dat ondeskundige burgers iets zien wat ze niet begrijpen, zoals een koe die aan de nageboorte staat, en daar melding van doen bij bijvoorbeeld de politie. Een situatie die ik prima kan uitleggen en mij geen moment druk over maak.

  Ik kan mij volledig vinden in reactie #8 van Alco en reactie #12 van boerkebrabant.

 • agratax2

  alco1. Met goede bedrijfsvoering is niet uit te leggen, dat de klikker / buitenstaander een foute redenering heeft. De onwetende burger denkt het gelijk aan zijn kant te hebben als boer zit jij fout, want jij denkt alleen maar de Euro's. Waar of niet waar. Ik kan uit ervaring zeggen dat een Shetlander op stal ten dode is opgeschreven omdat het daar te warm is voor het dier. Laat hem bij - !0 of erger in de wei of onder een afdak lopen en er gebeurd niets als er maar drinken en vreten is. Helaas de burger denkt vanuit zijn eigen beleving en die zegt kou rap in huis bij de kachel. Deze burger redenatie is niet tegen te praten en helaas zijn een groot deel van de controleurs ook van dit soort 'dierenvrienden' die geen ervaring met dit soort huisdieren hebben.

 • leo,s vriend

  Alco, Boerke en mozes,volledig mee eens.
  Ik heb ook wel eens een inspecteur van de DB gehad omdat iemand gemeld had dat er een koe liep met de 'ingewanden' er uit,de inspecteur bekeek de situatie,gaf me een compliment dat ik een koe aan de nageboorte lekker in de schaduw van de bomen liet lopen en we hebben gezellig een kop koffie gedronken en de zaak bepraat.Een super promotie voor de veehouderij!

 • koestal

  Het begint op het vroegere Oost-Duitsland te lijken,waar je je kinderen nog probeerden te verraden aan de stasies

 • koestal

  bordje ,, Verboden Toegang '' bij de de weg of een gevaarlijke hond aanschaffen,Rotweiler ik bijt

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.