Redactieblog

1678 x bekeken 21 reacties

Langs de meetlat: de boeren

"Een land krijgt de regering die ze verdient en boeren de leiders." Een uitspraak van onze Hans, die zich nog steeds verbaast over alle verschillende meningen in ons land. Vooral ook bij boeren.

"Het is onvoorstelbaar dat wij in een klein land als Nederland zoveel boerenorganisaties hebben", zegt hij. "Achter elke mening van een groepje boeren staat wel een organisatie. Wat een versnippering van kracht en macht. Samen kun je nog wat bereiken, maar allemaal in kleine groepjes niet. Dat blijkt in de praktijk. De politiek beslist over de boer en krijgt daarvoor alle gelegenheid. Want de boerenmening bestaat niet. Die ben ik in de jaren dat ik terug ben, niet tegengekomen."

Pijnlijk, maar Hans heeft gelijk. We hebben een LTO, sectorvakbonden en een grote groep, die nergens mee verbonden is, maar wel commentaar heeft en geeft op alles wat er besloten wordt.

Door alle verschillende meningen heeft de politiek vrij spel. Men besluit wat men wil en wij hebben ons er maar in te berusten. Eigen schuld. Door de onderlinge verdeeldheid tussen boeren is onze macht tot het nulpunt gedaald.

"Eendracht maakt macht", was vroeger een bekende naam van coöperaties. Je kunt er nu van maken: "Verdeeldheid vernietigt macht". En dat hebben we de laatste jaren met groot enthousiasme gedaan.

Voorbeelden: wel of geen quotering, wel of geen dierrechten, economische contra ouderwetse bedrijfsvoering, agrarische natuur of puur landbouw, megastallen of niet, weidegang of opstallen en ga zo maar door. We maken er een samen een potje van en zijn dan ook nog teleurgesteld over het resultaat.

Langs de meetlat: een onvoldoende voor ons allen, een 5-.

Laatste reacties

 • evert.uitslag1

  Alles heeft te maken met Vertrouwen.
  Met vele daden wordt deze verdiend en kan met 1 daad weer verloren gaan.

 • Sjaak

  Fijn, we worden weer eens met onszelf geconfronteerd...prima!

  Echter, beste Vergaderboer, het is een utopie te denken dat we een volkomen eensgezindheid kunnen creëren binnen de boerenstand. Boeren zijn immers ook maar mensen....
  Het zou wel nobel zijn om die verdeeldheid in goede banen te kunnen leiden, dusdanig dat de zaak niet escaleert, wat helaas al zo vaak is voorgekomen. Open communicatie en empathie zijn daarbij onontbeerlijk. Ook is het handig om bepaalde raddraaiers, stemmingmakers te kunnen doorzien.... Velen willen graag het 'vuurtje' opstoken door er wat 'olie' op te gooien.....
  Als ik uw blogs lees, en ook die van sommige anderen, maakt ook U zich daar schuldig aan....goed voor de discussie, prima!
  Echter, om eensgezindheid te bereiken vaak een verkeerde zet, dus ook U verdient een 'tik op de vingers'.....met de meetlat!

 • johannetje

  helemaal mee eens.

 • Mozes

  Als een mening alleen gevormd wordt op basis van rationaliteit is doormiddel van dialoog gemakkelijk eensgezindheid te vinden. Helaas worden meningen ook gevormd door emoties. Raddraaiers en stemmingmakers maken daar gebruik van. Een mening die door emoties is gevormd is met geen enkele rationaliteit te veranderen. Denk bv aan de DDB.
  Omdat mensen altijd emoties hebben en de rationaliteit soms een complexiteit en abstractie heeft die moeilijk te overzien is zal het altijd moeilijk zijn om eensgezindheid te vinden.

 • Mozes

  Sjaak #2, los van de inhoud heeft de vorm van jou reactie een bepaalde schoonheid. Mijn complimenten hiervoor.

 • jordi 1455

  @Mozes kijk eerst naar je eigen LTO die wd betrouwbaar noemde.

 • gjh

  ja mozes die lto van jou roept heel veel maar wat ze roepen schiet de boer niets mee op alleen de kosten worden hoger . Het is fijn te weten dat het leden tal elke dag minder wordt (gelukkig).

 • alco1

  Sjaak leert snel. Een paar maanden terug gooide hij nog zelf olie op het vuur en liet zich laag dunkend uit tegenover sommige reageerders.

 • Kaiser

  Vandaag de dag zijn boerenbedrijf niet meer gelijk. In de tijd van Ot en Sien had iedere boer een gemengd bedrijf en zodoende kon bij elke boer het uitgangspunt gelijk zijn. Op die manier konden er ook coöperaties worden opgericht. Nu zijn boeren allemaal gespecialiseerd en is het gelijke uitgangspunt ook verdwenen. Wie eist er dan dat boeren eensgezind moeten zijn.? Er is alleen eensgezindheid onder boeren wanneer we toegeven dat boeren niet meer eensgezind kunnen zijn.

 • politiek

  # 2 , Sjaak zeer beslist verdient vergaderboer geen tik op de vingers met de meetlat. Ik denk dat het juist zeer goed is als men de agrarische sector eens een spiegel voor houdt als het inderdaad gaat over die versnippering van al die boeren meningen.
  Wil men in Nederland naar echte duurzame veehouderij waardoor veel gezinsbedrijven toekomst hebben , of moet het alsmaar zoals verder met die industriealisatie om te kunnen blijven concurreren tegen kostprijzen in het buitenland. Vaak hebben bewuste bedrijven geen keuze i.v.m. die kostprijsberekening.
  Ik denk dat een utopie is om te denken dat je die strijd tegen veehouderijen in het buitenland vol kan blijven houden. ( kostprijsberekening ) Er zal een andere koers moeten komen wat betreft de veehouderij in Nederland meer gericht op hoogwaardige producten die meer gewaardeerd worden door de consument en die ook meer toekomst geeft voor veehouderij in Nederland.

 • Sjaak

  @alco1....Kan het me zo niet meer precies voor de geest halen, maar als je hier de Kringloopwijzerdiscussie mee bedoelt, dan vind ik niet dat je feiten moet gaan vervangen door veronderstellingen.... Mocht iemand dergelijke argumenten opnemen als zijnde laag dunkend, dan zegt dat meer over de betreffende persoon, dan over mij!
  Verder, jazeker, als er goede discussie gevoerd moet worden mag ik graag 'triggeren'... :)
  Echter, kan me ook niet herinneren, dat bij die discussie de eensgezindheid een rol speelde...

 • Jaap39

  #politiek, die laatste alinea over hoogwaardige producten, wat een onzin kraam je weer uit! Nederlandse producten kennen enkel en alleen hoogwaardige producten. Je wil niet weten hoeveel mensen over de hele wereld jaloers zijn op de sector die jij #politiek zo graag in de grond trapt.

 • alco1

  Nee Sjaak. Dat was het niet en het heeft ook niets met mij te maken. Ik las reacties op jouw reacties en dan denk ik soms: Zo krijgt het geen waarde.

 • minasblunders1

  Het grote probleem met sommige mensen is dat ze zichzelf nogal overschatten.

 • minasblunders1

  Kaiser, op zich is het waar wat je zegt, alleen het is helemaal niet nodig dat we hetzelfde zijn om eensgezind te zijn. Tuurlijk is een akkerbouwbedrijf wezenlijk een ander bedrijf dan een intensieve veehouderij. Waar het echter om gaat is dat de verschillende sectoren elkaar nodig hebben. Zo worden de restant-akkerbouwproducten (voeraardappelen, bierbostel, pulp en vul zelf maar aan) in de veehouderij tot waarde gebracht. Daar tegenover kan de veehouderij waardevolle mest leveren aan de akkerbouw, wat kosten van dure kunstmest uitspaart. De veehouderij heeft belang bij een goed draaiende akkerbouw (al was het maar om het voer betaalbaar te houden) en de akkerbouw heeft belang bij een goed draaiende veehouderij (al was het maar om een bodem in de prijzen van de producten te leggen). We hebben ons helaas tegen elkaar laten uitspelen door het ministerie van onkunde dat daarbij ijverig is bijgestaan door het al net zo onkundige Z(LTO).

 • politiek

  Beste Jaap39. Als men spreekt of wil spreken over hoogwaardige producten dan behoren daar geen zwijgplichten bij. Dat heeft niets te maken met de sector de grond in trappen maar juist met openheid en transparantie.
  Ik maak me juist hart voor duurzame producten ! Dat er soms wat paardenvlees vermengt wordt met rundvlees en sterren of bio vlees verwisseld of aangevuld wordt ( VION ) moet je grote vraagtekens bij zetten maar bedreigt de volksgezondheid niet. Ik zie dat totaal anders wat betreft de antibiotica vraagstukken en hormoongebruiken.

 • Rip

  Eén ding is duidelijk: wie niet erkent dat éénheid macht betekent, geeft de macht aan de tegenpartij. En inderdaad, bij de boeren ontbreekt de eenheid en leggen we dus de macht neer bij de politiek en organisaties als Wakker Dier, die wel een eenheid vormen.

 • alco1

  ER wordt vanzelfsprekend veel gedacht aan het 'ík' eigen belang.
  Daarom moet een organisatie als het LTO een standpunt duidelijk voor iedereen uitdragen. Dit is vaak een moeilijke weg en wordt gemakshalve maar achterwege gelaten, waardoor mensen het niet begrijpen en zich als zodanig verlaten voelen.
  Een voetbalteam is hierin een groot voorbeeld.
  Als de neuzen dezelfde kant op wijzen, is succes het grootst.
  Maar dan moet er wel een trainer/coach boven staan die duidelijk is.
  Dus geef boeren maar een acht en organisaties een min vijf.

 • minasblunders1

  Ik denk dat je de plank hier mis slaat, Alco. De (meeste) mensen begrijpen het wel degelijk; (Z)LTO loopt al jaren de boel te verkwanselen met als doel om tzt opgenomen te worden in het baantjescircuit. Dat is het enige standpunt (en doel) dat ze hebben en dat kunnen ze moeilijk uitdragen.

 • alco1

  Ik denk dat je niet goed begrijpt 'leest' wat ik bedoel.
  'Geef boeren maar een acht en organisaties zoals LTO een min vijf.

 • minasblunders1

  Daar ben ik het zeker mee eens! Al is een min vijf nog teveel eer.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.