Commentaar

7 reacties

Behandelbedrag

Het Faunafonds gaat op last van de provincies een behandelbedrag invoeren. Boeren die een vergoeding willen vragen voor wildschade, moeten eerst zelf 300 euro betalen. Dat geld zijn ze sowieso kwijt, ongeacht de uitslag van de behandeling van hun verzoek. De maatregel gaat waarschijnlijk dit najaar in.

Het behandelbedrag komt bovenop de schadedrempel van 250 euro en de 50-eurodrempel in uitbetaling. Het zijn allemaal manieren om de kosten te drukken. Voor schades kleiner dan 600 euro loont het straks niet meer om bij het fonds aan te kloppen.

Deels is dat begrijpelijk. De taxatiekosten zitten ook in die orde van grootte. Als de taxatie meer kost dan de schade zelf, is er iets om over na te denken.

Maar om die kosten eenzijdig bij de gedupeerden - de boeren - te leggen, is moeilijk te verdedigen. Dat geldt ook voor het voornemen om een korting toe te passen op de vergoeding voor schade door zomerganzen, als de totale schade het budget overschrijdt. Er is 2 miljoen euro beschikbaar voor dit jaar. Is de schade groter, dan gaat de vergoeding naar rato omlaag. De kans hierop is reëel, omdat het ganzenbeleid maar niet van de grond komt. Als dit doorgaat, gebeurt waar tegenstanders van het gesneuvelde ganzenakkoord juist bang voor waren: de lasten komen voor rekening van de landbouw.

Laatste reacties

 • agratax2

  Het is niet meer de 'Wie betaalt rekening van onze nieuwe natuur'. De vraag is 'Hoe lang blijft de landbouw de rekening betalen?

 • alco1

  Ik denk dat veel schadeclaims afgerond zullen worden naar 599 Euro.

 • vandenbrandcv1

  ik heb het nog niet over de kosten van vergunning aanvragen, schadeaanvraag, kogels, ver en bejaagkosten (tijd). terwijl miljoenen uitgegeven worden om natuurgebieden aan te leggen en te onderhouden wat weer een broedgebied voor ganzen is.

 • Gijs Gans

  tbo,s moeten worden gehouden aan hun opvangverplichting voor de wintermaanden 214.000 kolganzen 86000 grauwe ganzen 140.000 brandganzen en de rest gaan we OPRUIMEN

 • Mels

  Jullie geven het vanzelf op,net zoplang boertje treiteren tot ze murw zijn dat is de bedoeling van het spelletje. Snapt dan niemand dat en komt daar dan niemand met het hagelgeweer tegen in het geweer. Het lijkt er niet op. Heel simpel:Neptuurverenigingen hou je ganzen bij je anders knallen we ze af. Als je de koeien in hun terrein jaagt gebruiken ze dezelfde taal. Of gewoon het gras op hun terreinen(wat dat dan ook mag zijn)wegmaaien en opvoeren.hun dieren halen het bij de boer dan halen de dieren van de boer het bij hun. Of maak ik het te makkelijk????

 • paul82

  Voel je je zelf nog wel veilig gijs GANS?

 • williambrooymans

  Als ze bij het faunafonds goedkoop uit willen zijn dan hoeven ze alleen maar de jagers te voorzien van warme camouflage kleding en voldoende hagel patronen. Probleem zo opgelost.

  Misschien ook eens bij de bureau piepers een tiental ganzen in hun tuin zetten dan weten ze ook hoe het is om ongenodigde eters te hebben.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.