Commentaar

5 reacties

Politiek doet er meer toe dan u lief is

Ondernemers hebben vrijheid nodig, overheden zijn erop uit om die te beknotten.

De twee hebben een haat-liefdeverhouding. Door de nadruk van de liberalisering, de laatste jaren, leek het wel alsof het pleit definitief in het voordeel van vrij ondernemerschap was beslecht. De wereld één grote dorpsmarkt.

Maar het tegendeel is afgelopen jaar bewezen. Meer dan ooit zijn de grillen van de politiek bepalend voor de ontwikkeling van markten en dus voor de mogelijkheden voor ondernemers. Voedsel is een strategisch drukmiddel geworden, zoals olie dat al langer was. Denk aan de Russische boycot. Of aan het jaren geleden genomen Amerikaanse besluit om met eigen schalie-olie onafhankelijk te worden van buitenlandse olie - dat als gevolg heeft dat nu het Rusland van Poetin in grote problemen zit. De Russische president zelf zag gisteren maar liefst 1.200 journalisten aan zijn lippen hangen in zijn jaarlijkse 'troonrede'. Een van de belangrijkste cliffhangers daarin: komt er een verbod op graanexport uit Rusland? Voedsel is macht en wie macht heeft, gebruikt het.

Ook binnen Nederland is politiek meer dan velen lief is een bepalende factor. Niet voor niks staat er met staatssecretaris Dijksma een politica en geen captain of industry bovenaan in de AgriTop 50, de lijst van meest invloedrijke personen in de agrosector. We kunnen het leuk vinden of niet, politiek doet er toe.

Laatste reacties

 • koestal

  De boeren en tuinders krijgen de rekening van de problemen in de Oekraine

 • piethermus1

  Wat een oogkleppen redenering... wat een calimero-houding...

 • ed12345

  Meneer Oppewal de wereld handel met een dorpsmarkt vergelijken lijkt mij wel erg optimistisch
  Op een dorpsmarkt ,zijn de omstandigheden voorwat de aanbieders van agrarische producten betreft,vrijwel gelijk .Dat blijkt op de wereldmarkt zeker niet het geval te zijn

 • koestal

  De roebel is niet veel meer waard,dankzij Poetin,hij verliest zo populariteit in z,n land,het aanbod in de Russische supermarkten loopt achteruit.

 • joohoo

  Voedsel is nog steeds het beste oorlogswapen.Het wordt alleen door politicie gebruikt.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.