Redactieblog

4 reacties

6 miljoen naheffingen

Groot nieuws vorige week. 5 tot 6 miljoen Nederlanders krijgen een naheffing van de fiscus.

De kranten en journaals stonden er vol van en staatssecretaris Wiebes deed zijn uiterste best om de ontstane onrust te sussen. Is dit weer een fout van de fiscus? Nee dus, in feite is er sprake van oud nieuws. Vorig jaar was al bekend dat dit eraan zat te komen. Alleen het aantal mogelijke 'slachtoffers' was nog niet bekend. De naheffingen zijn het gevolg van het begrotingsakkoord dat het kabinet in oktober 2013 sloot met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. De wijzigingen konden toen niet meer verwerkt worden in de computersystemen, maar zullen bij de aangifte inkomstenbelasting over 2014 wel worden doorgevoerd. Ze zijn het gevolg van een afbouw van de heffingskortingen.

Uit antwoorden van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën op Kamervragen blijkt dat tussen de 5 en 6 miljoen Nederlanders rekening moeten houden met een naheffing van de Belastingdienst of een lagere teruggave volgend jaar. De meeste mensen moeten rekening houden met een tegenvaller van €300. Voor sommigen kan die oplopen tot €700. Dat blijkt en uit nadere informatie van de Belastingdienst.

Dat de naheffing nadeel zou opleveren voor belastingplichtigen was dus bekend, maar niet om hoeveel mensen het zou gaan en met welke tegenvaller zij rekening moesten houden. De tegenvaller geldt alleen over het belastingjaar 2014. Oud nieuws dus.

De oppositie bij monde van CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt schreeuwt ondertussen moord en brand. Hij zegt onder meer in een eerste reactie dat het wel om erg veel mensen gaat. "Meer dan de helft van alle volwassenen van Nederland en dat het 'verschrikkelijk is' dat de Belastingdienst 'wederom zijn eigen wetten niet kent en niet kan implementeren'. Wat verwacht zij dan van belastingplichtigen?"

Omtzigt wil de kwestie tot de bodem uitgezocht zien. Nu kan je de Belastingdienst veel verwijten maar hier kan de dienst toch echt helemaal niets aan doen. Nee, de oorzaak van de naheffingen ligt bij de politiek die op het laatste moment wetswijzigingen doorvoert, wetende dat de fiscus deze niet op tijd kan implementeren. Dat er zoveel naheffingen opgelegd zullen worden is natuurlijk heel naar voor diegenen die het betreft, maar als Pieter Omtzigt iemand aan wil spreken moet hij bij zijn collega's in de Tweede Kamer zijn en niet bij de Belastingdienst.

Laatste reacties

 • koestal

  Is dat geen superheffing ?

 • gjsteenwijk1

  Nee koestal , dit is omdat men niet wil bezuinigen ( op natuur ) en daarom aftrekposten schrapt . Dan komt er bij het rijk meer geld binnen en klopt de begroting weer .

 • Mels

  nee,die begroting klopt nog steeds niet,alleen nu een beetje minder niet en de demente ouden van dagen mogen gewoon nog steeds maar keer per week douchen en als ze in hun luier poepen wordt die voor de middagf niet verwisselt en ook niet meer na 4en. de dames en heren in de zorg zijn hier NIET schuldig aan. wie wel kunt u allen zelf invullen.....

 • gjsteenwijk1

  Klopt ,om de begroting werkelijk in evenwicht te krijgen moet er nog veel worden bezuinigd .

Of registreer je om te kunnen reageren.