Commentaar

3 reacties

Prijsval raakt vroeg of laat iedere boer

Heftig fluctuerende prijzen; een fenomeen, waarmee je als boer moet leren dealen.

Varkensvlees, melk, aardappelen of graan; in bijna alle agrarische sectoren dalen de opbrengstprijzen sinds medio dit jaar. De oorzaken van de slechte prijzen lopen

per sector echter sterk uiteen. Opvallend zijn de grote fluctuaties. De varkensprijs daalde door sinds de uitbraak van varkenspest in 2001. Van aardappelen is de prijs maar liefst een factor tien lager dan die in 2013. De voorschotmelkprijs kelderde van €46,36 per 100 kilo in november 2013 naar €36,90 nu.

Je moet als veehouder of akkerbouwer wel over een goed incasserings- en relativeringsvermogen beschikken om hiermee te kunnen dealen. Prijsschommelingen zijn het ‘nieuwe normaal’ en vergen toenemend ondernemerschap en daarbij een meerjarenvisie, stelt Ruud Huirne, directeur food & agri van Rabobank, terecht vast. Veranderingen in het Europese landbouwbeleid hebben exportsubsidies tot een minimum laten dalen. De bufferende werking van quotaregelingen voor zetmeel, suiker – en per volgend jaar ook die van melk – vallen weg.

De prijsschommelingen in de landbouwmarkt worden intenser, zowel aan de in- als verkoopkant. Daarbij speelt dat door verregaande specialisatie en schaalvergroting elke cent verschil direct flink impact heeft op het bedrijfsresultaat. Er is geen tweede tak meer om op terug te vallen.

Wie zich hiertegen wil wapenen, moet risicomanagement toepassen. In de varkenshouderij en akkerbouw hebben ondernemers hiermee al veel ervaring opgedaan. In de veehouderij is het fenomeen betrekkelijk nieuw. De moderne boer is niet alleen een vakman die alles weet van koeien, varkens of aardappelen, maar is ook thuis in financiën.

Wie risico’s kan beheersen, onderscheidt zich niet alleen door ook in slechte tijden financieel te overleven, het leidt ook tot minder stress en een aangenamer leven. Anders dan persoonlijke zaken zijn de meeste bedrijfsrisico’s prima te managen. Het laatste kun je bovendien leren via de Masterclass Risicomanagement van Boerderij.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Fluctuerende prijzen is geen bezwaar,wat wel een bezwaar is dat de dalen steeds langer en dieper worden en de hoogtes steeds korter
  en minder hoog,dit alles veroorzaakt door de markt macht van de grootgrutters en de zwakke onderhandelings positie van de
  producenten die elkaar ook het het licht in de ogen niet gunnen.
  de prijs is daarbij niet eens zo belangrijk als je maar kan zeggen ik krijg een cent meer als de buurman. want dan heb je het pas gemaakt.

 • agratax2

  @veldzicht. Hier komt nog bij dat de toppen zoveel mogelijk worden afgeroomd door de fiscus. Het dal moeten ze wel weer een beetje slechten met teruggaven maar helaas hier moet je weer op wachten tot het de fiscus past om dit te regelen. In de tussen liggende tijd moeten wel de rekeningen worden voldaan en zal dus het bankkrediet moeten worden aangesproken met bij behorende kosten. Waren de bedrijven nog maar gemengd dan was er een kans dat de ene poot de andere even kan ondersteunen en daarkomt bij dat afval/bijproduct van de ene tak grondstof voor de andere kan zijn.

 • koestal

  De Russische boycot is blijkbaar al een normaal bedrijfsrisico voor boeren en tuinders,DAF levert rustig nog 700 vrachtwagens aan Rusland

Of registreer je om te kunnen reageren.