Redactieblog

1406 x bekeken 5 reacties

Perspectief

2014 begint positief. Na alle commotie over de veeverlosser en de melkveerechten is de rust redelijk wedergekeerd.

Sharon Dijksma heeft voorgesteld de veeverlosser onder voorwaarden toe te staan. Ik had niet anders verwacht. Bij mij blijft de vraag bestaan of Wakker Dier nu werkelijk het gebruik ervan wilde uitbannen of dat ze alleen de regels duidelijk op papier gesteld wilden hebben. Misschien zullen we het nooit weten.

Ook de onduidelijkheid rondom de afschaffing van het melkquotum met gelijktijdige invoering van melkveerechten lijkt van tafel. Er komen geen melkveerechten. De Nederlandse melkveehouderij slaakt een zucht van verlichting. Mest afzetten op eigen grond en bij overschot verwerken, lijkt een oplossing waar iedere melkveehouder zich in kan vinden. De onduidelijkheden over verwerking dan wel afzetten in de buurt zullen in de loop van de tijd wel opgehelderd worden. Van oudsher is de melkveehouderij de tak van dierhouderij met de meeste grond en die grondgebondenheid geeft een eerlijke rem op de groei. Dat grond schaars en duur was en dit zal blijven, verandert daar niet veel aan. De vraag is hoe lang we mee kunnen gaan in de strijd om grond. Op den duur zullen we het verliezen van industrie en woningbouw, daar heb ik geen twijfel over. Hoeveel koeien zullen er in 2050 in Nederland wonen? Ik ben geen econoom en ook zelfs nog maar een aangetrouwde boerin. Toch zijn dit vraagstukken die me heel erg bezig kunnen houden. De toekomst van onze landbouw. Met alle tegenwerking uit bepaalde richting.

Wat ik alleen niet begrijp, is welke gedachtegang schuil gaat achter die tegenwerking. Als de anti-productiedierhouderij-lobby werkelijk zoveel van dieren en het milieu houdt als ze beweert, en de consumptie wereldwijd stijgt, zou je de landbouw in Nederland toch juist moeten koesteren en stimuleren om nog beter en efficiënter te worden? Of geloven zij heilig in een diervriendelijker en milieuvriendelijker productie elders op de wereld? Ik hoop in 2014 antwoorden te krijgen op mijn vragen. En bovenal hoop ik dat u net als ik, intens kunt genieten van alle kleine mooie dingen om ons heen die de natuur ons biedt! Een liefdevol 2014 toegewenst!

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  rust wedergekeerd? ik denk het niet bij de varkens en pluimveehouders, hoe deze ondernemers gediscrimineerd worden ten opzichte van de andere veehouders, ze hebben hun zaakjes redelijk op orde en er wordt geen uitbreiding verwacht en toch dierrechten, voor minder zou er een opstand kunnen komen, maarja onze voorman van de zlto roept schijnbaar weer op om de schouders eronder te zetten, zou het niet beter zijn dat hij eerst zijn schouders eronder zou zetten dat we een correcte regering krijgen

 • ed12345

  Claudia als die groenen nou eens verlost konden worden van dat vervelende parasiet in hun hersenen zou de nieuwe polder eindelijk af gemaakt kunnen worden,dat zou behoorlijk wat nieuwe ruimte geven.Gelukkig maar dat vroeger een ander soort mensen het laatste woord had .Daar hebben we teminste veel mooie polders aan over gehoudenMaar Claudia troost je ook hier in Canada begint dat virus de kop op te steken

 • Piloot

  Claudia, de herrie die de wakkere diertjes over de geboortekrik hebben gemaakt had alles te maken met de groeiende melkveestapel van dit moment en de groeiverwachting na 2015. zij willen absoluut geen groei van het aantal koeien hoe goed de veehouderij het ook doet.Zij vonden het dan ook hoog tijd om de veehouderij maar weer eens in een kwaad daglicht te zetten om daarmee het debat over dierrechten te beinvloeden zodat deze ingevoerd zouden worden.

 • tinus888

  een column die kant nog wal raakt!

 • df

  Op den duur komt er een omslagpunt bij leden van wakker dier.
  Denk hierbij aan 'de motie vissenkom' van de partij voor de dieren.
  Met zulke opmerkingen zetten ze zichzelf daarmee buiten spel.
  Ook bij de overheid die al vele jaren goede landbouwgrond omzet in een waardeloze wildernis, denk aan Tiengemeten,Biesbosch en
  vele anderen zal het tij keren !!!!

  Ga uit van je eigen kracht.
  Wij werken aan -noodzakelijke- voedselproductie.
  Wat zeg ik ? We werken aan topproducten zowel industrieel als
  ambachtelijk bereid.
  Daarmee is onze export gigantisch en over de hele wereld bekend.
  Onovertroffen kwaliteit, en daarmee hebben we een naam hoog
  te houden.
  Alleen hoelang duurt het nog, voordat iedereen dat beseft ?
  Nogmaals ga uit van je eigen kracht en geniet van elk moment.


Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.