Home

Achtergrond 1 reactie

‘Er is meer ProtiWanze op komst’

Tarwegistconcentraat van CropEnergies gaat onder de naam ProtiWanze vooral naar Nederlandse varkens- en melkveehouders. Een interview met Bernard Dahmen, hoofd granen en co-producten.

CropEnergies, een dochter van het Duitse Südzucker, startte in 2009 40 kilometer onder Luik in Wanze met de ethanolproductie uit tarwe. Een van de co-producten is tarwegistconcentraat. Dat vindt onder de naam ProtiWanze een weg naar vooral Nederlandse varkens- en melkveehouders. Bernard Dahmen, hoofd granen en co-producten bij CropEnergies, ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet.

Hoeveel ProtiWanze produceert CropEnergies jaarlijks?

“We maken ProtiWanze, een eiwitrijk co-product met circa 30% drogestof, alleen in Wanze. In onze andere vestiging in Zeitz bij Leipzig, wordt het tarwegistconcentraat gedroogd en gepelletiseerd als DDGS richting veehouderij afgezet. In 2009 hebben we via onze partners 83.000 ton ProtiWanze afgezet. Dit boekjaar verwachten we ongeveer 415.000 ton ProtiWanze af te zetten, in samenwerking met onze partners.”

Hoofdzaak is natuurlijk de bio-ethanolproductie. Om hoeveel gaat dat?

“Wanze zal in 2019-2020 ongeveer 850.000 ton tarwe innemen. Daaruit produceert het 300.000 ton ethanol, 415.000 ton ProtiWanze en 25.000 ton tarwegries voor veevoer. Dit is slechts een deel van de productie; het meeste wordt gebruikt als brandstof voor de fabriek, 65.000 ton tarwegluten en 20.000 ton meststoffen. Van de tarwe die we verwerken komt ongeveer 45% uit België, 25% uit Duitsland en 25% uit Frankrijk. Het is geen baktarwe, maar voertarwe.”

Lees verder onder de foto

Bernhard Dahmen schat dat in 2021 de afzet van het tarwegistconcentraat ProtiWanze groeit naar zo'n 535.000 ton. Dat is een kwart meer dan in 2019. - Foto: Bildwerkstatt Helmut Lischewski
Bernhard Dahmen schat dat in 2021 de afzet van het tarwegistconcentraat ProtiWanze groeit naar zo'n 535.000 ton. Dat is een kwart meer dan in 2019. - Foto: Bildwerkstatt Helmut Lischewski

Is de groei er nu uit?

“Nee, we zien nog steeds kans de technieken en rendementen te verbeteren. Ik sluit zeker niet uit dat we in 2020-2021 meer dan een miljoen ton graan verwerken in Wanze en in 2021-2022 richting 1,1 miljoen ton gaan. De productie van ProtiWanze zal in dezelfde mate toenemen, dus richting 535.000 ton groeien.”

Is dat wel in de markt te plaatsen?

“Nu verdwijnt 60% van de ProtiWanze in de varkenshouderij en 40% in de rundveehouderij. Grofweg 70% wordt afgezet in Nederland, 20% in België en 10% in Duitsland. Meer afzet in Duitsland is zeker haalbaar als de infrastructuur op de bedrijven wordt ontwikkeld. Dat is nu nog niet het geval. In Nederland en België zijn volop kansen zonder dat we aan de prijsknop hoeven te draaien, is de inschatting van onze partners ForFarmers, Duynie, Bonda, Rined, het Duitse IFP (Dieckmann) en het Duitse Agravis. Het product is erg constant van kwaliteit, de analyses van 2009 zijn nagenoeg gelijk aan die van nu en de verschillen worden vooraf gecommuniceerd met de gebruikers. Daardoor is er vertrouwen in de markt. En ook belangrijk: de prijs ligt nog steeds ongeveer een derde onder de voederwaardeprijs.”

Prijs zegt ook niet alles. Cono verbiedt het gebruik van tarwegistconcentraten.

“Helaas wel. Een aantal jaren geleden was er een discussie rond het gebruik van tarwegistconcentraten en de smaak van kaas. Opvallend is dat alleen Cono problemen met de kaasproductie kreeg. Het product DDGS, later in vochtige vorm tarwegistconcentraat, is al een jaar of 40 op de markt en daarvan zijn eigenlijk nauwelijks problemen bekend in de literatuur. Het vermoeden is dat er een aantal bedrijven was dat veel te grote hoeveelheden opnam in de rantsoenen. Maar dat is gissen, Cono blijft bij haar besluit en dat hebben we te respecteren.”

Waarom noemt u deze 6 dealers uw partners? Het is toch een zakelijke relatie?

“Zeker is die relatie zakelijk. Maar we werken vanuit het besef dat iedereen zich goed moet voelen bij het werken met ProtiWanze. We werken met enkele partners zelfs met open calculaties, zo groot is het onderling vertrouwen. We hebben allemaal verschillende belangen, maar een gemeenschappelijke: wij moeten eraan verdienen, onze partners moeten eraan verdienen en de eindgebruiker moet eraan blijven verdienen. Daar zorgen we met zijn allen voor.”

U groeit in verwerking tot 2022. En daarna? Een nieuwe fabriek lijkt wel mogelijk gezien uw gemiddelde bedrijfsresultaat van 6,2% van de omzet.

“Een forse uitbreiding van de ethanolproductie is niet een kwestie van financiën. Het draait om hoe de EU haar beleid invult. Nu tellen elektrische auto’s bijvoorbeeld 4 keer zo zwaar voor CO2-reductie als andere systemen die exact hetzelfde aan CO2 besparen. Als je op CO2-gebied echt stappen wilt zetten, meng dan 10% ethanol onder de benzines in de EU. Dat levert net zoveel op als 15 miljoen auto’s vervangen door elektrische. Als bijvoorbeeld een deel van de tarwezetmeel die we naar ethanol omzetten ook een factor 3 of 4 extra gewaardeerd wordt voor de CO2-uitstoot, dan komen er snel nieuwe, moderne fabrieken bij. Bij ongewijzigd beleid wordt niet geïnvesteerd in uitbreiding.”

Eén reactie

  • edke

    enkele jaren gevoerd, voederwaarde was nooit het zelfde, alleen maar gedonder met de koeien, mee gestopt en nu loopt t weer mooi net als voor de tijd

Of registreer je om te kunnen reageren.