Home

Achtergrond 4 reacties

Eickhout: Nederlandse landbouw is progressief in Europa

Veranderingen in het landbouwbeleid kunnen juist voor Nederlandse boeren gunstig zijn, verwacht GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout. Hij wil naar een klimaatbestendige landbouw.

Het klimaat is hét onderwerp waar GroenLinks-fractievoorzitter Bas Eickhout zich voor wil blijven inzetten. “De oplossingen zijn er, maar klimaatactie blijft uit. Het is hoog tijd voor een doorbraak”, aldus Eickhout, die naast lijsttrekker voor GroenLinks ook topkandidaat is voor de Europese Groenen-fractie. De politicus verwacht na de verkiezingen een einde aan de periode dat christendemocraten en sociaaldemocraten samen een ruime meerderheid hebben in het Europees Parlement. “Als Groenen komen we nu in een positie dat we echt een rol kunnen en moeten spelen”, zegt Eickhout.

Lees verder onder de foto.

Bas Eickhout (42) is lijsttrekker voor GroenLinks en samen met de Duitse Ska Keller topkandidaat voor de Groenen in het Europees Parlement. Daarmee is hij namens de Europese Groene fractie ook kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. - Foto: ANP
Bas Eickhout (42) is lijsttrekker voor GroenLinks en samen met de Duitse Ska Keller topkandidaat voor de Groenen in het Europees Parlement. Daarmee is hij namens de Europese Groene fractie ook kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. - Foto: ANP

Wat betekent dit voor de Nederlandse boer?

“Er is een grotere kans dat het landbouwbeleid echt gaat veranderen. Dat gebeurde nu steeds maar mondjesmaat. Juist voor de Nederlandse landbouw kan deze verandering kansen bieden.”

Waarom biedt het juist voor de Nederlandse boer kansen?

“LTO Nederland en de Nederlandse landbouw zijn op landbouwgebied uitermate progressief in Europa. De Nederlandse landbouw ziet al langer dat de klimaatuitdagingen komen. Het Europees landbouwbeleid wordt veel meer een klimaatbeleid. Dat biedt kansen voor de Nederlandse boer, al zal niet iedere boer er blij mee zijn. Ik zie de landbouw in Nederland meer veranderen dan in Europa. Die dynamiek die mis ik nog in bijvoorbeeld de Franse landbouw.”

Hoe komt dat?

“Dat zit deels in onze genen. We zijn toch altijd een innovatief volkje geweest. Maar ik denk ook oprecht dat LTO het klimaatdebat vroegtijdig heeft aangezwengeld. Dat heeft zeker geholpen.”

Is het niet gedwongen, omdat de Nederlandse landbouw tegen milieugrenzen aan loopt?

“De sector probeert de grenzen nog steeds een beetje te ontkennen, vooral in de veehouderij. Aan de innovatieve kant en wat betreft klimaatadaptatie is Nederland heel sterk. Maar er zitten grenzen aan groei. De milieudraagkracht is beperkt. Dat wordt nog niet altijd zo gezien.”

Als je de doelen te vrij afspreekt, dan betekent dat het einde van het Europees landbouwbeleid

U toog samen met toenmalig GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff naar de Europese Commissie om aan de bel te trekken over de Nederlandse uitvoering van de nitraatrichtlijn. Tot frustratie van veel boeren. Wat heeft dat opgeleverd?

“Er werd altijd wel heel erg van uitgegaan dat we de derogatie krijgen. Maar uiteindelijk is derogatie tijdelijk. Nederland heeft een goede waterkwaliteit en dat wil je – in ieders belang – graag behouden. Ik denk dat er in Nederland nu bij alle partijen serieuzer naar de nitraatrichtlijn wordt gekeken. En terecht.”

In Nederland is veel kritiek op de nitraatrichtlijn. Wordt het geen tijd voor een update van de regeling van 1991?

“Daar twijfel ik over. Als het een hervorming wordt die het eerlijker maakt, zou ik dat graag willen. Ik ben chemicus dus ik weet dat nitraat van dierlijke afkomst hetzelfde is als chemische nitraat. Maar het openbreken van de nitraatrichtlijn heeft ook een groot risico dat het leidt tot een verzwakking van de milieunormen die daar achter zitten.”

Lees verder onder de tweet.

U noemt Nederland een progressieve partij op landbouwgebied. Hoe krijgt u Europa mee bij de omslag van het landbouwbeleid?

“Dit hangt heel nauw samen met het budgetdebat, omdat veel geld naar landbouw gaat. Tot nu toe zet de Nederlandse regering altijd in op een kleiner budget en oh ja, modernisering. Maar dat is bijzaak. Als er minder geld komt, willen de Oost-Europese landen hun structuurfondsen behouden en zeggen Spanje en Frankrijk dat ze het landbouwbeleid willen behouden. En daarmee verlies je dus de modernisering.”

Maar Nederland zal niet zomaar gaan inzetten op meer geld naar Brussel. Landbouw blijkt van ondergeschikt belang bij dit soort onderhandelingen.

“Als dat zo is, dan moeten boeren zich ook afvragen of CDA en VVD wel de juiste partners voor hen zijn. Als deze partijen echt voor de landbouw zijn, moeten ze samen met LTO optrekken voor modernisering van de landbouw en dat betekent niet steeds minder budget voor Europa.”

Het nieuwe GLB geeft meer vrijheid aan lidstaten om het beleid te bepalen. Is dat gunstig voor Nederland?

“Op zich kan dat gunstig zijn. Maar dan moet je Europees de doelen wel heel duidelijk vaststellen. De Commissie moet dan ook kunnen controleren en de macht hebben om te corrigeren. Als je de doelen te vrij afspreekt, dan betekent dat het einde van het Europees landbouwbeleid. Dan krijg je weer oneigenlijke concurrentie tussen lidstaten. De doelen van het huidige voorstel zijn erg vaag, met alle risico’s van dien.”

U was de afgelopen periode minder zichtbaar op landbouwgebied. Is dat bewust?

“Ja. In mijn eerste periode was de herziening van het landbouwbeleid die werd vastgelegd tot 2020. Afgelopen periode speelde dat niet en heb ik mij vooral gericht op andere commissies, zoals transport, naast de milieucommissie.”

Een eerlijkere prijs kan door de macht van de supermarkten te breken. Daar heb je politieke wil voor nodig

Nu speelt er weer een herziening van het beleid. Gaat u nu weer in de landbouwcommissie?

“Ik sluit het niet uit, maar de landbouwcommissie in het Europees parlement is geen pretje. Als je het hebt over de conservatieve krachten, dan zitten die daar samen. In andere commissies zit meer dynamiek. In mijn eerste periode heb ik geprobeerd meer beweging te krijgen in de landbouwcommissie en dat heb ik keihard verloren.”

GroenLinks wil het gewasbeschermingsmiddelenbeleid fors aanscherpen. Welke alternatieven biedt u de boer?

“Wij willen de middelen uitfaseren, zodat het wel werkbaar is voor boeren. Er zijn alternatieve technieken, maar we moeten boeren de tijd geven om zich aan te passen. Maar we moeten een duidelijk signaal afgeven: het is nu bruikbaar, maar dat is eindig. En ondersteun dan bij de ontwikkeling van alternatieven.”

Crispr-Cas kan als veredelingstechniek ook helpen bij de ontwikkeling van alternatieven. Toch bent u daar niet voor.

“Dat is voor ons een lastig dossier. Grote vraag is of je hier een nieuw toelatingsbeleid voor moet maken. Als je dat te breed maakt, worden ook technieken toegelaten die je niet wilt. Wij zijn in het groene wereldje al vrij progressief. Wij zijn voor cisgenese, maar kritisch op transgenese. Dat het beleid rondom Crispr-Cas aangepast moet worden, is duidelijk. Maar we weten nog niet hoe.”

Hoe ziet de ideale landbouw er uit?

“Een landbouw die klimaatbestendig is. We willen minder dieren, maar ook een landbouw waar een eerlijkere prijs is voor de boer en waar de vernieuwde technieken ondersteund worden. We willen dat boeren minder in de ratrace zitten voor een steeds goedkopere productie en gedwongen schaalvergroting. Een eerlijkere prijs kan door de macht van de supermarkten te breken. Daar heb je politieke wil voor nodig. Daar deinzen wij niet voor terug.”

Laatste reacties

 • farmerbn

  Gevaarlijk kereltje voor de voedselvoorziening (in Europa). Groenlinks krijgt hier een podium dus verwachten wij ook voor alle andere partijen hier een podium. Je kunt er natuurlijk niet één wel een podium geven en de andere niet. Boerderij zegt onpartijdig te zijn, weet U nog?

 • veldzicht

  Ja ja Minder dieren en eerlijke prijs voor de boer,dat eerlijke prijs verhaaltje kennen we onderhand wel.We worden bedolven onder dure wetten en milieu en dierzijn maatregelen maar betalen ho maar.Dat geleuter ook bij Gr.L. over minder dieren moet eens ophouden en moet men begrijpen dat alles circulair is waar niks bij of af gaat dus ook geen broeikas gas, en bovendien eten de dieren grote hoeveelheden"afval 'wat anders de verbrandings oven gaat wat nu omgezet wordt in kostbaar voedsel en MEST.

 • Hilhorst100

  Het begin van de ondergang van de Nederlandse landbouw

 • fietskip

  Als groen links zo graag minder dieren wil hebben waarom hoor ik ze dan nooit over het opkopen van dierrechten of fosfaatrechten door groen linksers zelf?
  zo kunnen ze bereiken wat ze willen minder dieren. Of dit nu de oplossing is of niet!
  Wel praten over minder dieren maar er voor betalen ho maar. Ze maken gewoon nog meer regels zodat het bijna onmogelijk word om boer te blijven, dat kost in hun ogen immers niks. Dus ze willen een koude sanering van de boeren!
  Kortom gewoon links gelul!

Of registreer je om te kunnen reageren.