Home

Achtergrond

Brexit-uitstel laat koers pond onberoerd

Van 29 maart naar 12 april naar 31 oktober. Het zoveelste uitstel van de brexit is een feit.

Premier May heeft nu nog bijna 6 maanden tijd om alsnog een deal door het Britse Lagerhuis te krijgen. Het houdt velen bezig, maar de financiële markten lijkt het allemaal niet meer uit te maken. De wisselkoers van het Britse pond ten opzichte van de euro kwam deze week amper van de plaats.

Koers vrijwel gelijk

Dit blijft voorlopig zo, verwachten analisten van zowel ABN Amro als ING. De euro varieert tussen GBP 0,85 en 0,86. Op donderdag 11 april, de eerste dag na het akkoord over uitstel in Brussel bleef de koers vrijwel gelijk. ING gaat tot ver in 2020 uit van GBP 0,85 terwijl ABN Amro uitgaat van GBP 0,86. Mochten de Britten toch besluiten om in de EU te blijven dan is een flinke stijging van het pond mogelijk. Het omgekeerde verwacht ABN als het Verenigd Koninkrijk zonder overeenkomst de EU verlaat, de zogenoemde harde brexit. Voorafgaand aan de brexit-top van woensdag werd nog eens duidelijk dat ECB president Draghi niet tornt aan de rente in de euro-zone.

Meer beweging in dollar

In de dollar zit meer beweging. Deze week, maar ook voor de wat langere termijn. Over een jaar is de wisselkoers gestegen van $ 1,13 per euro nu naar $ 1,22 aan het eind van het eerste kwartaal in 2020 volgens de valutaraming van ING. ABN Amro, gaat uit van een stijging naar $ 1,18 eind eerste kwartaal in 2020 dan een verdere stijging naar $ 1,25 eind 2020.

Of registreer je om te kunnen reageren.