Home

Achtergrond 13 reacties

Schouten: kindervragen soms beter dan van Kamer

Jullie stellen betere vragen dan de echte Kamerleden zelf, zegt landbouwminster Carola Schouten tijdens het jaarlijkse Kindervragenuur in de Tweede Kamer

Stil zitten is wat lastig voor de 150 kinderen die deelnemen aan het kindervragenuur in de Tweede Kamer. Anders dan de échte Kamerleden kijkt echter niemand op een telefoon op tablet: iedereen is bij de les.

Controle op dierenwelzijn

Patrick van den Aardweg van de Sint Josephschool uit Lisse wil van landbouwminister Carola Schouten weten of er wel genoeg gecontroleerd wordt op dierenwelzijn tijdens de slacht van dieren. Vragensteller Patrick vertelt dat zijn zus daarom vegetariër is geworden, maar dat hij zelf nog wel vlees eet.

“Je mag in Nederland dieren eten. Dat is een keuze die je zelf mag maken”, zegt Schouten. De minister reageert dat er in slachthuizen streng gecontroleerd wordt, maar dat er bij kleinere slachthuizen wel vaak iets mis ging. “Daarom gaan we daar nu extra controleren, bijvoorbeeld met cameratoezicht.”

‘Betere vragen dan Kamerleden’

Een andere leerling wil vervolgens weten of de minister ervoor kan zorgen dat je in de supermarkt op de verpakking kan zien dat de dieren niet mishandeld zijn tijdens de slacht. Schouten reageert dat dit al kan. “Daar hebben we het Beter Leven-keurmerk voor, waarbij er extra aandacht is voor dierenwelzijn.”

Jullie stellen betere vragen dan de echte Kamerleden zelf

Julian wil vervolgens weten hoe we weten of het vlees uit het buitenland ook afkomstig is van dieren die goed verzorgd zijn. “Jullie stellen betere vragen dan de echte Kamerleden zelf”, reageert Schouten, om vervolgens inhoudelijk te reageren: geïmporteerd vlees wordt aan de grens gecontroleerd of het aan de eisen voldoet. Of de dieren gehouden zijn volgens de normen zoals we in Nederland graag willen, dat weten we niet precies, legt Schouten uit. “We proberen het zo goed mogelijk te regelen, bijvoorbeeld via handelsafspraken, maar het gaat niet altijd goed”, moet de minister bekennen.

Wie is de baas?

Tijdens het Kindervragenuur werd premier Rutte ondervraagd over wie nu eigenlijk de baas is: hij of de koning. Minister Ferdinand Grapperhaus werd uitvoerig ondervraagd over pesten, iets dat hem vroeger ook was overkomen.

Laatste reacties

 • Hilhorst100

  Dat weten we niet precies, nou dat weten ze heus wel.

 • koestal

  Rutte weet ook niet wie de baas is in de stikstofaffaire,De raad van State ,het Kabinet of de Tweede Kamer. Hij heeft het maar over rotmaatregelen voor de boeren,wat bedoelt hij daarmee ? Volgens mij is hij in de war of hij weet geen oplossing.

 • gjh

  Schouten loopt met iedereen mee en geeft ze allemaal gelijk en laat ons barsten. wat een meeloopster. Hopen dat ze snel vertrek.

  - Een deel van deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie <>. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • EL

  Het zit bij de kinderen wel tussen de oren, op die leeftijd was ik niet bezorgd over dieren welzijn, een flink stuk vlees op het bord was belangrijk!

 • schooteind1

  Tuurlijk past haar vragen van kinderen veel beter. Is ook meer van haar niveau

 • Alco

  Je kunt wel horen dat de kinderen uit de stad komen en waar ze dus mee gehersenspoeld worden.

 • wienbemelmans

  Ze weten allemaal geen oplossing Schouten niet Rutte niet en het hele
  zooitje ,daarom allemaal van die idiote regels wat niets oplost.

 • koestal

  Dus Schouten had schooljuf moeten worden.

 • Henk.visscher

  dat kinderen betere vragen stellen dan kamerleden klopt precies en zegt genoeg , het maakt duidelijk dat het niveau van de tweede kamer zeer laag is , babyniveau,komt tegenwoordig weinig zinnigs meer uit

 • landboer

  Da's niet alleen in de stad zo Alco, zie het bij m'n eigen kinderen op een school waar bijna de helft van boerenafkomst is.

 • AWMaat

  Er zijn oplossingen voor de klimaatcrisis, maar de meeste mensen willen daar niet aan. Teveel bang voor het eigen hachje op de korte termijn.

 • Alco

  @Landboer. Nou hier niet. Zal wel komen doordat ze regelmatig boerderijen bezoeken.
  Jullie zullen dus ook wel een roetveeg Piet hebben.

 • koeboertje

  Zo te horen hebben wij nog een grote taak om het beeld van kinderen over dierwelzijn te verbeteren !
  En Lisse is maar een dorp midden tussen bollentelers en boeren.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.