Home

Achtergrond

Actie genereert aandacht van burger en politiek

De grote boerenprotestactie had als doel om boerentrots te laten zien. Dat is gelukt. Of de actie ook tot een beleidsverandering leidt, moet nog blijken.

Aandacht van de media en de politiek kregen de boeren in overvloed tijdens het grote boerenprotest met meer dan 1.000 trekkers op de snelwegen en duizenden mensen op het malieveld. Tweede Kamerleden spraken massaal hun steun voor de boeren uit. Bijvoorbeeld PVV-Kamerlid Geert Wilders, die een speech hield, staande op de motorkap van een trekker. Op het podium sprak ook FvD’er Theo Hiddema de boeren toe. Beide Kamerleden zijn normaliter niet regelmatig betrokken bij de landbouwdebatten in de Kamer.
Lees verder onder de film.

Herwaardering voedsel

De komende weken moet duidelijk worden of de actie in de Haagse kringen ook tot effect leidt. De actievoerders hebben 2 ultimatums gesteld. Organisator Bart Kemp wil binnen 2 weken een reactie van landbouwminister Schouten op zijn voorstel voor een duurzame herwaardering van het Nederlandse voedsel. Kemp heeft een plan opgesteld om de verbinding tussen boer en burger te versterken, onder andere door een onderwijsprogramma. Ook wil hij een wet die restaurants verplicht om Nederlandse producten voor te schotelen. De kosten van het totale plan bedragen € 17,5 miljoen.

Organisaties Dutch Dairymen Board (DDB) en Farmers Defence Force (FDF) willen binnen 4 weken een duidelijke reactie op de wensen voor geen krimp van de veestapel, een onafhankelijk onderzoek naar de uitstoot van stikstof en CO2 en een goed afgewogen gewasbeschermingsmiddelenbeleid.

Aandacht actie landelijke media

Behalve de standpunten over beleid, was het doel van de actie ook aandacht voor de inspanningen van de sector. Dat is gelukt. De actie kreeg dinsdagavond volop aandacht van de landelijke media. Verschillende boeren, waaronder een aantal die betrokken waren bij de organisatie, waren dinsdagavond te gast bij talkshows om tekst en uitleg bij de boerendemonstratie te geven.

Hou die waardering vast

Saamhorigheid

De sfeer tijdens de trekkertocht en op het Malieveld zelf was goed. Saamhorigheid en boerentrots voerde de boventoon, naast oprechte boosheid over het beleid. Een van de redenen van de organisatie om überhaupt een actie op te zetten, was om ‘een verenigde stem uit de agrarische sector te laten horen’, dat lijkt in ieder geval geslaagd.

Het ministerie van Landbouw kijkt terug op een indrukwekkende actie, waarbij de boeren letterlijk en figuurlijk een signaal hebben afgegeven. “We zijn blij dat het ook een positieve demonstratie is geweest, dat heeft de boeren echt goed gedaan”, aldus een woordvoerder van het ministerie. Op de aankondigingen van nieuwe acties reageert het ministerie met een waarschuwing. “Demonstreren mag natuurlijk altijd. Maar bedenk goed wat je doet. De demonstratie in Den Haag heeft veel sympathie voor boeren opgeroepen. Hou die waardering vast”, aldus LNV.

Ruim een ton binnen voor organisatie actie

Veel boeren doneren daags na de actie aan de organisatie om de opzet van de actiedag mogelijk te maken. Ook burgers steunen de boeren financieel. Het benodigde bedrag, € 115.000 is nog niet bereikt, maar het ingezamelde bedrag heeft dinsdag de grens van € 100.000 overschreden.

Medeauteur: Mariska Vermaas

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Of registreer je om te kunnen reageren.