Home

Achtergrond 33 reactieslaatste update:14 jan 2019

Marc Calon: we zijn de intimidaties zat

Dierenactivisten worden steeds agressiever in hun optreden. Marc Calon van LTO: dat moet stoppen.

Leden en ook enkele bestuurders van LTO hebben te maken met ongewenste indringers in hun stal en op hun erf en met persoonlijke intimidaties, vertelt LTO-voorzitter Marc Calon. Gezamenlijk kondigen de beide veehoudersorganisaties tegenactie aan.

Hoe erg is het volgens u?

Calon: “Acties nemen misschien niet toe in aantal, maar wel in extreemheid. We zijn het zat hoe het nu gaat. Ze breken in bij nacht en ontij en maken selectief opnames van situaties in de stal. Sommige bestuurders en boeren worden gewoon geïntimideerd en bedreigd. Dan staan er mensen voor het huis te roepen: ‘moordenaar’ of iets dergelijks. Of: ‘We weten je kinderen te vinden’ en ze stoken de buurt op tegen de boer. Demonstreren moet kunnen in dit land, daar hebben we geen probleem mee. Maar hierin gaan ze te ver. We hebben ook recht op privacy en op privaat eigendom en veiligheid. Dit kán gewoon niet.”

Als het een puinhoop was, dan had ik begrip voor acties, maar het is in Nederland goed voor elkaar

Animal Rights is nu heel actief bezig over de pluimveehouderij. LTO reageert inhoudelijk niet op hun video’s, ook niet als er volgens de actiegroep sprake is van misstanden. Is dat bewust?

Calon: “Wij hebben de strengste dierwelzijnseisen ter wereld. De controle op naleving van welzijnsregels in de veehouderij is een taak van de NVWA. Als het een puinhoop was, dan had ik begrip voor acties, maar het is in Nederland goed voor elkaar. Er wordt behoorlijk intensief gecontroleerd door de NVWA. En zo hoort het ook te gaan. Je moet goed met je dieren omgaan, alleen al omdat je anders geen markt meer hebt. Dit soort types filmt heel aselect. In een stal van duizend varkens filmen ze net die ene zieke big. En dan wekken ze de indruk dat het overal zo is.”

Wat gaan jullie doen?

“We hebben 5 speerpunten:

 • publieke aandacht vragen;
 • politieke druk;
 • overleg met politie en justitie;
 • boeren die met activisten te maken hebben oproepen om aangifte te doen. En hen daarbij helpen; wanneer doe je aangifte, hoe gaat dat, wat moet je doen.”

Zo doe je aangifte

In samenwerking het team Contra Terrorisme, Extremisme & Radicalisering van de Nationale Politie heeft LTO Nederland onderstaande richtlijnen voor boeren die te maken hebben met dierextremisten opgesteld.

• Doe aangifte of melding bij de politie van ieder geval van ongeoorloofd (nachtelijk) bezoek in het bedrijf, en/of het signaleren van onbekende personen die belangstelling hebben voor het bedrijf en onbekende voertuigen bij het bedrijf.

• Doe dit ook als er undercover opnamen in het bedrijf zijn gemaakt; ontdek je opnameapparatuur laat die onberoerd en laat dit aan de politie over die langskomt.

• Doe dit ook bij bedreigingen die telefonisch, per post of digitaal, of met graffiti of posters gedaan worden.

• Vermeld bij de aangifte indien mogelijk de economische schade en de schade in kader van dierenwelzijn en hygiëne(protocollen) van het ongeoorloofd betreden van het bedrijf.

• Geef bij de aangifte of melding aan, dat op het proces-verbaal of melding de CTER-code wordt toegevoegd. CTER staat voor: team Contra Terrorisme, Extremisme & Radicalisering van de Nationale Politie.

Het is van belang dat de CTER-projectcode bij de aangifte wordt vermeld. De desbetreffende politie-eenheid weet dan wat haar te doen staat. Geef bij de aangifte ook aan wat de economische schade en schade in termen van dierenwelzijn en hygiëne(protocollen) is van het ongeoorloofd betreden van het bedrijf.

Wat verwacht u van de politiek, nieuwe regelgeving?

“Nee, dat niet. We willen meer inzet van de politie en justitie. De regels zijn er wel, de handhaving verdient meer prioriteit. We willen dat het stopt. Er is al een gesprek geweest van getroffenen met minister Grapperhaus van Justitie, op initiatief van Jaco Geurts van het CDA. En Helma Lodders van de VVD heeft Kamervragen gesteld.”

Dieractivisme is internationaal, in omringende landen speelt hetzelfde. Werken jullie samen over de grens?

“Op dit moment nog niet, al is het inderdaad in andere landen ook bezig. Maar er zijn ook typisch Nederlandse activisten. En er zijn veel verschillende groepen met elk hun eigen speerpunten. Voor kerst ging het tegen de konijnenhouderij, nu over pluimvee en het lijkt er inderdaad op dat het doel zich verlegt van het aantonen van misstanden naar het houden van vee op zich.”

Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wijst erop dat boeren vooral zelf aangifte moeten doen als er iets gebeurt, zodat politie of justitie actie kan ondernemen. - Foto: ANP
Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wijst erop dat boeren vooral zelf aangifte moeten doen als er iets gebeurt, zodat politie of justitie actie kan ondernemen. - Foto: ANP

Grapperhaus: bewaar camerabeelden

Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft de zorgen van LTO aangehoord, maar neemt op dit moment geen extra maatregelen. Hij wijst erop dat boeren vooral zelf aangifte moeten doen als er iets gebeurt, zodat politie of justitie actie kan ondernemen. Grapperhaus adviseert ook om camerabeelden waarop acties te zien zijn goed te bewaren omdat deze kunnen helpen bij het aanpakken van criminaliteit.

Of er bij het binnentreden van stallen sprake is van strafbare feiten verschilt volgens het ministerie per individueel geval. “Of iets strafbaar is, is aan het Openbaar Ministerie en de rechter”, zegt een woordvoerder van het ministerie. Volgens de dreigingsanalyses van terrorisme van de NCTV is er geen toename van dieractivisme. De meest actuele analyse is van september 2018.

Laatste reacties

 • Tja, wij als pelsdierhouderij hebben dit allemaal meegemaakt, en zelfs nog een graadje erger , brandstichting, vernieling, gegijzeld et etc, dat alles door die activisten !
  En uiteindelijk is de grootse dief de overheid want die is er in meegegaan en heeft ons alles afgepakt en laat ons met niks achter !
  Heren en dames dit senario ligt ook voor u klaar !

 • Alco

  Bij vijf speerpunten worden er vier genoemd.
  De vijfde zou moeten zijn direct met je verhaal op TV.

 • AOW-er

  Onderlinge solidariteit tussen sectoren is heel belangrijk. De dierwelzijnsterroristen hebben van de sector pelsdierhouderij gewonnen. Die stonden er alleen voor.

 • farmerbn

  Vijfde speerpunt is; criminelen die binnendringen komen er niet zo gezond meer uit.

 • ????

  Al

 • husky

  @farmerbn, de fijstof is toch niet zo schadelijk anders was de dierenhouder allang zelf ziek;-)

 • ????

  Al dat gezeik van je moet aangifte doen of protocol zus of zo niks waard wordt toch niets mee gedaam Een middel zoveel mogelijk koppen (van boeren) bij elkaar en ze flink wat op hun donder geven dat ze zo bie zo de eerste 2 maanden niet kunnen zitten staan of lopen(werken doen ze anders ook niet) als iedereen dit maar doet wordt de Animo zeer zeker gauw kleiner

 • gjh

  dat is lang geleden dat we iets van deze man gehoord hebben ik maakte me al zorgen

 • Alco

  In Brazilië is het zo dat alle bedrijven zijn omheind.
  Als de poort dicht is, dan is daar iedereen binnen vogelvrij.
  Bij de poort staat vaak een bord met schietoorkondes van de eigenaar.

 • Jan-Zonderland

  Hoeveel waarde heeft artikel 461 van wetboek van strafrecht zoals op die blauwe bordjes vermeld staat. In het artikel staat dat het niet duudelijk is if er sprake is van een strafbaar feit bij ongeoorloofd binnendringen. Met een dergelijk bordje aan de deur of erftoegang lijkt mij dat vrij duidelijk. Maar de verslaggever heeft weer niet de moeite genomen dat eens dieper uit te spitten. Nu lijkt het erop dat het voor de activisten wel meevalt en zij in de meeste gevallen ombekommerd hun gang kunnen gaan. Wet us wet en strafrecht is strafrecht zou ik zeggen.

 • Jan-Zonderland

  @Alco, zo zou het moeten zijn, heel duidelijk en helder voor iedereen.

 • Alco

  @Jan. Nu zal er wel weer gereageerd worden dat we niet willen verstoppen met wat we doen.
  Maar ze hebben het daar tegen diefstal.

 • witrug123

  hey...……..!!!!!!!!!!!!!!!!! nog geen enkele reactie met we zijn calon zat??????????

 • kleine boer

  witrug die worden verwijdert...

 • farmerbn

  Met niet zo gezond bedoelde ik hetzelfde als ???? om 6 voor 6.

 • gijcro

  die activisten stoppen echt niet hoor. die geven nergens iets om. als de overheid niet ingrijpt -en dat doen ze niet- is het wachten tot we Engelse toestanden krijgen van 15 a 20 jaar geleden. daar is het bedreigen van kinderen van veehouders nog niets bij. de enige die dit kunnen stoppen is de politiek maar die denken vooral aan hun eigen. hoe kan ik zoveel mogelijk zieltjes winnen zonder zich iets de samenleving aan te trekken. agrarisch Nederland moet veel meer de media opzoeken en publiciteit afdwingen. hierin zouden standsorganisaties een veel grotere rol in moeten spelen. RG te V

 • xw

  pas maar op, oproepen tot geweld is ook strafbaar

 • koestal

  ze zijn moeilijk te grijpen

 • koestal

  vertel het maar op televisie

 • de-boer-

  Wat moet je doen om het te voorkomen?
  Een hek
  Een bordje (maar die zullen ze zo en zo wel niet zien als het donker is)
  Wat ik heel idioot vindt is hoe zo n partij is dat ze alle regels aan hun laars lappen
  Je gaat toch ook niet bij iemand undercover in iemand zijn huis inbreken s nachts en als ze gepakt worden zeggen er stond geen bordje verboden toegang bij dat huis ?
  Iedereen heeft wel eens gehoord dat een bekende Nederlander werd bedrijgt en wat daarvan de gevolgen van zijn .en dit is ook een bedreiging.
  En voor de dieren is het ook een bedreiging want die schrikken ook als er s nachts gebeurd
  Als de politie wil dan luisteren ze alle telefoon gesprekken en weten ze alle internet gegevens
  Weten ze met kenteken registratie waar ze ongeveer rijden op de weg en kunnen ze als ze verdacht worden een huiszoeking krijgen plus een huiszoeking bij vrienden en familie enz. enzovoort
  Dus als de politie het leed van het slachtoffer s
  Heel ernstig vinden dan zijn er zeker mogelijkheden
  Ik vindt het super goed dat LTO zich hier voor inzet☺bedankt voor het helpen van mensen in nood

 • JNJS

  Zou het een idee zijn om "een richting deuren" te hebben. Alles wat in de stal komt, komt er niet meer uit. Dit gecombineerd met bewegingssensoren om de eigenaar, en eventuele kennissen en buren te waarschuwen dat iemand in de stal zit te wachten op een goed gesprek.

 • Tholen

  https://youtu.be/URm_0MIr-90

  Een doodgeboren big wordt rit naar slachthuis bespaard (video)
  https://youtu.be/URm_0MIr-90
  Merijntje uit Halsteren bekeek de reportage over biggensterfte en de eerlijke weergave van de situatie in de varkensstallen van varkenshouder Vernooij.

  Er werd behoorlijk misbaar gemaakt door de dierenactivisten die deden alsof dit helemaal een nieuw feit was.

  Merijntje weet dat biggensterfte onder de huidige omstandigheden onvermijdelijk is en niet de schuld is van de varkenshouder.

  Enige kritiek zou zijn volgens Merijntje dat het bij de zeugenhouders die op commerciële basis hun zeugen zoveel mogelijk biggen laten produceren ook een beetje fout tussen de oren zit.

  Ergens is er een grens aan het dragend en werpend vermogen van mama zeug. Enige troost voor de dierenactivisten zou kunnen zijn dat doodgeboren biggen de rit naar het slachthuis wordt bespaard.

  Merijntje vraagt zich wel af of men goed bezig is in de varkenshouderij om te streven naar een groei per dag van meer dan 1000 gram (1 kilogram) per dag. Meer dan 20 biggen per worp bij een zeug.

  Merijntje ergerde zich ook aan het feit dat indringers zich illegaal toegang hadden verschaft in een leghennenstal en daar foto’s hadden gemaakt met als doel de sector in een kwaad daglicht te stellen.

  Er werden foto’s geschoten dode kippen en hennen met een kale nek en deden dit voorkomen als zijnde schering en inslag in de pluimveestallen.


 • JNJS

  Volgens Wikipedia ;
  Undercover gaan of onder dekmantel gaan is het verhullen van de eigen identiteit of het aannemen van een andere identiteit, met als doel het vertrouwen te winnen van een persoon of organisatie om daarmee geheime informatie te verkrijgen of bewijzen te verzamelen van strafbare feiten of misstanden.
  Hier gaat het mis; door deze illegale stal inbraken "undercover" acties te noemen krijgt het publiek de indruk dat er sprake is van misstanden in de veehouderij die bloot gelegd moeten worden.
  In de publieke opinie maken we geen schijn van kans; hoe feller wij reageren, hoe meer het publiek bevestigt ziet dat het mis is in de veehouderij. ( de plofkip is hier een voorbeeld van)

 • Mbmb

  De waarschuwing van de pelsdierhouder is terecht, en het is al aan de gang. In rap tempo worden maatregelen van kracht die toekomstig boeren moeilijk maakt en sanering van de varkenshouderij is al ingezet. Wat te denken van de uitspraak van Schouten 'als we voedsel moeten importeren is het te ver gegaan etc', met andere woorden, een groot deel van de veehouderij zou weg kunnen tot we min of meer zelfvoorzienend zijn. Wat betreft dat schorum van die actievoerders, als ik ze op mijn erf aantreft zijn ze aan de beurt, welke gevolgen er dan ook zouden zijn. Ze hebben op mijn eigendom niets te zoeken en wie kaatst kan zeker van mij en mijn zoons de bal verwachten.

 • agratax.1

  Het lijkt me wenselijk dat iedere boer camera's met bewegingsmelders richt op vitale ingangen van erf en gebouwen. Dit geeft beelden die laten zien dat er gespuis is geweest en laten we dan ook camera's in de stal ophangen weten we dat daar foto en video is gemaakt door onbekenden. Zonder bewijs kan de politie weinig.
  Een betere maar minder toelaatbare hulp is een getrainde hond van voldoende omvang met angst aanjagende kaken. Ze bestaan.

 • Maas1

  Zo denk ik er ook over MBMB laat ze de rambam krijgen aanpakken dat schorum!

 • JNJS

  Wij moeten als sector deze mensen geen dierenactivisten meer noemen. Deze naam (activist) doet namelijk vermoeden dat ze goed bezig zijn.
  We kunnen ze beter "dierenterroristen" noemen. Op terrorist rust namelijk een negatieve klank, in tegenstelling tot activist. We moeten er in ieder persbericht steeds op wijzen dat het terroristen zijn, die de wet overtreden (inbreken,bedreigen) en zich niet houden aan onze Nederlandse normen en waarden zoals het respecteren van andermans eigendommen.

 • JNJS

  Bij iedere stal inbraak moeten we van de daken schreeuwen dat de dieren in de stal zeer veel stres ondervonden hebben en ziek zijn geworden door dat de terroristen door de stal hebben gelopen die het hygiëne protocol opzettelijk hebben overtreden. Eventueel de dieren in de stal waar ingebroken is "inenten" of "behandelen" en dit uitgebreid in de pers vermelden. "De dieren zijn gelukkig gered" " we waren er net op tijd bij" "we hebben erger voorkomen door kordaat optreden van een dierenarts."
  Het zijn terroristen die onze dieren, samenleving en onze democratie bedreigen. Hierdoor zullen ze gedwongen worden om aan het "volk" uit te leggen dat het in een westers beschaafd land heel normaal is om op deze manier je ongenoegen te uiten en leg maar uit waarom je als dierenterrorist dieren mishandelt en ziek maakt.
  Dus niet meer inhoudelijk in discussie gaan (dit win je toch niet) maar proberen ze in diskrediet te brengen bij het Nederlandse volk. Oftewel ze horen in het rijtje van hooligans, motorbendes, drugscriminelen etc.

 • Alco

  Goed idee.
  Dierterroristen!!!! ipv dier activisten.

 • farmerbn

  Of dierenmaffia.

 • kleine boer

  zou zeggen ff de krant erbij JNJS het idee is prima en niks aan gelogen geloof maar dat de dieren opschrikken zo in de nacht en ook nog vreemde personen dat zien ze echt wel

 • JNJS

  @farmerbn Nee geen maffia, wij zijn namelijk in hun ogen de dierenmaffia, oftewel wij buiten dieren uit voor ons eigen gewin.

 • Johan Oppewal

  Aanvulling redactie over het aantal actiepunten (5 of 4?): bij de vierde bullet stonden 2 onderwerpen, dit is intussen aangepast. Dank voor de attendering.

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.