Home

Achtergrond 6 reacties

Reactie op begroting: mooi op papier, nu de praktijk

Mooi op papier, maar nu de praktijk. Zo beoordeelt CDA-Kamerlid Jaco Geurts de begroting voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Zijn coalitiegenoot Tjeerd de Groot (D66) mist concreet beleid. SGP‘er Roelof Bisschop zegt: “Nu de handen uit de mouwen.”

Niet alle partijen hadden na de publicatie van de LNV-begroting dinsdag al een reactie. De landbouwbegroting wordt in de laatste week van oktober in de Tweede Kamer behandeld.

‘Weinig concreet’

D66-woordvoerder Tjeerd de Groot ziet in de begroting niets nieuws na de presentatie van de landbouwvisie (vorige week). Hij blijft erbij dat het beleid van de minister nog weinig concreet is.

Het wordt tijd dat onze boeren, tuinders en vissers echt gaan voelen dat het kabinet voor hen opkomt

Regeringspartij CDA zegt trots te zijn op de afspraken in het regeerkaakoord. “Maar het mag niet blijven bij ambities op papier”, zegt Geurts in een eerste reactie. “Het wordt tijd dat onze boeren, tuinders en vissers echt gaan voelen dat het kabinet voor hen opkomt.” Hij zegt dat er eindelijk duidelijkheid moet komen over de fosfaatrechten. “De uitdaging waar de minister voor staat: van papier naar boerenpraktijk.”

De begroting is een mooi behangetje, waar – als je het wegkrabt – maar weinig achter zit

PvdA‘er William Moorlag leest “mooie, warme, soms zalvende woorden over het verbinden van landbouw en natuur” in de begroting. “De begroting is een mooi behangetje, waar – als je het wegkrabt – maar weinig achter zit. Het ontbreekt echter te zeer aan daadkracht en concrete maatregelen. Volgens hem is “een doorbraak nodig om boeren duurzaam verdiencapaciteit te bieden.”

Maatregelen nodig

De SGP waardeert de warme woorden over het belang van de landbouw. Kamerlid Roelof Bisschop ziet echter graag maatregelen die daar handen en ‘We zijn positief over de inzet voor de varkenshouderij en jonge boeren. Ik vind wel dat het kabinet de landbouw nog teveel tussen visie en praktijk laat zweven.”

Visie is goed, maar bedrijven moeten wel mee kunnen doen

Hij noemt daarnaast dat boeren nog steeds assurantiebelasting op de brede weersverzekering moeten betalen, te maken krijgen met boetes voor kleine registratiefouten. “Het kabinet wil een betere aanpak van onder meer mestfraude, maar de NVWA krijgt er nauwelijks geld bij. Visie is goed, maar bedrijven moeten wel mee kunnen doen. Hierover ga ik graag het debat met onze landbouwminister aan.”

Landbouwwoordvoerder Laura Bromet (GroenLinks) vindt het belangrijk dat de veestapel in Nederland kleiner wordt. Zij is blij dat er € 120 beschikbaar is voor de sanering van de varkenshouderij in veedichte gebieden. “Ik vind het zorgelijk dat er geen geld is gereserveerd voor maatregelen uit het klimaatakkoord.”

Lees ook: Prinsjesdag: jaarlijks 10 miljoen extra voor RVO.nl

Laatste reacties

 • Zuperboer

  “Ik vind het zorgelijk dat er geen geld is gereserveerd voor maatregelen uit het klimaatakkoord.” Wel Laura Bromet, als je je werkelijk zorgen maakt om het klimaat geef de Nederlandse boer dan de ruimte en zorg voor het downsizen van Schiphol en het autoverkeer. Daar wordt fossiele brandstof omgekat tot CO2. Wij boeren zorgen voor een hele efficiente omzetting van plantaardige grondstoffen in waardevol voedsel. Iets van korte en lange kringlopen, maar daar weet mw. Schouten wel een mooie kringlooplandbouw van te filosoferen.

 • koestal

  Laat Laura Bromet maar eens zorgen dat de minister de vliegtuigstapel fors kleiner maakt ,dan wordt de Co2 uitstoot ook fors kleiner. En niet steeds op de boeren katten. In Den Haag durft niemand wat te zeggen over het groeiende vliegverkeer.Zelfs de zgn . groene partijen.

 • WJHDKremer

  “Het wordt tijd dat onze boeren, tuinders en vissers echt gaan voelen dat het kabinet voor hen opkomt"

  Ik voel wel iets, maar of het gevoel is dat ze voor me opkomen......?

 • koestal

  Laura Bromet [Groen Links]is wel selectief met het wijzen naar boeren,ze doet net alsof Nederland alleen maar uit boeren bestaat. Ze is zeker nog nooit op Schiphol geweest,volgens mij bezit ze veel aandelen KLM ,profiteert ook nog van de afschaffing van de dividend belasting.

 • koestal

  WC papier

 • Maas1

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.