Home

Achtergrond

Touwtrekken in de EU over landbouwbudget

De onderhandelingen over het budget voor het nieuwe landbouwbudget zijn in volle gang. Vooralsnog is er geen beweging in te krijgen.

Het getrouwtrek over de centen voor het nieuwe Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) is in volle gang. Het is ook geen ‘klein bier’: Het budget voor het landbouwbeleid is vooralsnog vastgesteld op € 365 miljard voor de periode van 2021 tot 2027. Een daling van ongeveer 5% ten opzichte van de huidige periode.

Dat lijkt geen slechte deal, gezien het vertrek van nettobetaler Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Toch is het Europees Parlement niet tevreden over het voorstel: Het parlement nam een resolutie aan waarin zij aandringt op behoud van het landbouwbudget.

Staande ovatie voor Mark Rutte

Datzelfde Europees Parlement gaf deze week een staande ovatie aan premier Mark Rutte, die deze week speechte in het Europees Parlement. De premier, die bekend staat om zijn haat-liefdeverhouding met de Europese Unie, verklaarde in het parlement in Straatsburg min of meer de liefde aan de Europese Unie.

Rutte zegt te beseffen dat een klein, rijk land als Nederland in een instabiele wereld de inbedding van Europese samenwerking hard nodig heeft. Maar tegelijkertijd pleit Rutte voor een lagere landbouwbegroting. Hij wil wel een gemeenschappelijk landbouwbeleid behouden, maar dat moet gemoderniseerd worden en dat kan volgens de VVD‘er met minder geld.

Lager budget voor landbouwbeleid

De opstelling van Rutte is niet nieuw. Het kabinet staat voor een lagere afdracht aan Brussel, en is mede daarvoor ook voor een lager budget voor het landbouwbeleid. Nederland is daarin niet de enige. Ook Oostenrijk, Finland, Zweden en Denemarken zijn tegen het verhogen van de landbouwbegroting.

Premier Mark Rutte hield woensdag zijn speech in het Europees Parlement. Hij kreeg er een staande ovatie. Rutte pleitte onder meer voor een lager landbouwbudget. - Foto: ANP
Premier Mark Rutte hield woensdag zijn speech in het Europees Parlement. Hij kreeg er een staande ovatie. Rutte pleitte onder meer voor een lager landbouwbudget. - Foto: ANP

Eurocommissaris Phil Hogan zei deze week dat andere lidstaten Nederland en haar medestanders zullen moeten overtuigen om meer te gaan afdragen, als het budget omhoog moet. Bij begrotingsonderhandelingen is instemming nodig van alle 27 lidstaten. Dan is het feit dat 22 lidstaten voor verhoging van het landbouwbudget zijn niet voldoende. Een besluit over het budget moet unaniem zijn.

Budgetverhoging zeer onwaarschijnlijk

Daarmee lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat het budget verhoogd zal gaan worden, ondanks de stellingname van het Europees Parlement en de meerderheid die het budget wil verhogen. Hogan gaat er tussen de regels door ook vanuit dat het budget niet verhoogd zal worden, mede omdat er ook andere uitdagingen zijn in de EU. Denk aan migratie en veiligheid. Al probeert Hogan uiteraard nog wel. Zo noemt hij het lagere budget een van de grootste uitdagingen om tot een goed GLB te komen. De vraag wat hij zou veranderen aan zijn voorstel als er meer budget beschikbaar zou zijn, wil hij echter niet beantwoorden. Dat is volgens hem ‘te prematuur’.

5% korting zal niet zomaar wijzigen

Zoals het politici betaamt, is de strijd over het budget nog niet gestreden. Maar vermoedelijk zal het gaan zoals zo vaak in de politiek: ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was. Het voorstel van 5% korting op het landbouwbudget zal dus niet zomaar wijzigen.

Of registreer je om te kunnen reageren.