Home

Achtergrond 34 reacties

In de media: ‘Massale bijval tv-serie Yvon Jaspers’

De tv-serie Onze boerderij van Yvon Jaspers was direct een kijkcijferhit. Vooral massale bijval op sociale media.

Is er sprake van een kloof tussen burger en boer, of van een kloof tussen media en boer? De burger is positief over de boer, zo bleek uit onderzoek in 2017. De boer kreeg een 7,7 als rapportcijfer. Afgaande op de reacties op social media na de eerste uitzending van tv-serie Onze boerderij, is de burger ook begaan met de boer. Het regende bijval. “Mooi om te zien dat het boerenleven nog zo de mensen raakt”, twitterde kippenboer Johan Leeners. Het staat in scherp contrast met hoe de media vaak schrijven over de landbouw: als aanstichter van veel milieuleed.
Artikel gaat verder onder de afbeelding.

Hoe komt de landbouw ervan af in de media? Wat schrijft de pers over boeren, hoe komen boeren in beeld op tv en in sociale media? Boerderij houdt de media in de gaten analyseert de media-aandacht voor de boer elke 2 weken. - Illustratie: Kaayman
Hoe komt de landbouw ervan af in de media? Wat schrijft de pers over boeren, hoe komen boeren in beeld op tv en in sociale media? Boerderij houdt de media in de gaten analyseert de media-aandacht voor de boer elke 2 weken. - Illustratie: Kaayman

Media opmerkelijk afzijdig

De media waren rond Onze boerderij vooral voor de uitzending actief met interviews met Yvon. De media waren opmerkelijk afzijdig met recensies na de eerste uitzending. Het nieuws was vooral dat Onze boerderij een kijkcijferhit was. Met 1,5 miljoen kijkers het best bekeken programma van de zondagavond.

‘Het is goed dat juist Yvon ook de sector belicht die het behalve financieel ook imagotechnisch niet altijd makkelijk heeft’

Agnes

Van de gevestigde media recenseerde alleen beroeps-tv-kijker Angela de Jong van AD het programma uitvoerig. “De achterkant van Boer zoekt Vrouw is allesbehalve romantisch. Het verhaal van Agnes was ronduit hartverscheurend.” Agnes denkt dat als gevolg van de fosfaatwetgeving 2018 wel eens het laatste jaar van haar boerderij kan zijn. “Het is goed dat juist Yvon ook de sector belicht die het behalve financieel ook imagotechnisch niet altijd makkelijk heeft en meer respect verdient”, aldus De Jong. Want ook boer Jan op Texel (‘een half miljoen euro verloren in vijf jaar tijd’) en ex-cameraman Jelle hebben het zwaar, terwijl deze laatste toch duurzaam boert. Maar: “Er is niks te doen tegen de vrachtwagen die van links komt en overheid heet.” Dagblad van het Noorden heeft laatste nieuws over Agnes: “Dit jaar komt het goed, hoe het volgend jaar moet, weten we niet.”

Pr-stunt

Jaspers wil met Onze boerderij een dialoog op gang brengen om te laten zien wat schuil gaat achter bonen en aardappelen. Het is de vraag of de criticasters milder worden door Onze boerderij. Verklaard tegenstander van intensieve landbouw Roos Vonk is alvast weinig onder de indruk, blijkt uit een tweet: “In de nieuwe serie #onzeboerderij gaat Yvon Jaspers nog wat meer pr doen voor dieronvriendelijke praktijken. Wordt ze voor betaald. Uit publieke middelen.” Ondanks Jaspers inspanningen is er nog wel een kloof te dichten.

Laatste reacties

 • Firma Vellenga

  Vanavond bij Pauw 23.00 met onder andere Yvon en minister Schouten. Toch maar even kijken....

 • Trot

  te dikke hond vier hoog bij pvdd dat is dieren liefde

 • Net pauw gezien zeer goeie opmerking van boer Jos vrapant dat het toen afgelopen was volgens mij kon de discussie juist beginnen

 • alco1

  Er werd doorgelult over een Russiche zogenaamde moord.
  Dan van Gaal voor de zoveelste keer in het nieuws.
  Dan de Surinaamse muziek soorten.
  Dan de randzaken rond de personen van de landbouw aan tafel.
  En dan drie minuten om over voor het onderwerp te praten, wat er toe doet.
  Ik denk dat de personen aan tafel denken:
  Ging ik daarvoor daar helemaal naar toe?

 • Bolder01

  Het was te verwachten,,ze hebben willes en wetens de vergunningen afgegeven f.cp en
  Nzo riepen kom maar met die melk want de chinezen hebben melk en poeder nodig,ze JATTEN het nu al uit de winkel😭😭

 • OoO

  Zet dan eens den haag dicht of een paar snelwegen of schiphol.
  Vertel je verhaal en kom in actie.
  Neem neem een voorbeeld aan de fransen.

 • deB.

  Makke schapen zijn we, kijk lief boerinneke agnes, zet geen zoden aan de dijk. Goedkope emo tv.

  Vertel wat je krijgt en wat consument moet betalen, zoals Jos, dat gaat viral in de media... dat is pas schofterig. Dikke euro--- 6 cent. Net als melk, eieren enz... het gaat vanzelf over met de boertjes...moet stoppen. Zelfs Jos is er klaar mee

 • deB.


  En Agnes, je had nooit een stal moeten bouwen voor 180 mk!! Samen met je man, dat KAN helemaal niet. Kijk verder in het leven dan 180 koeien.
  100 meer dan genoeg, alleen die veel te grote stal staat er nu eenmaal. Wat een blok

 • kleine boer

  deB. zelf wel de goede keuzes gemaakt? Neem aan dat je allang gestopt bent anders nog dommer dan een te grote stal bouwen.... Immers jij kan rechten verkopen en loopt binnen en agnes moet er kopen maar zeurt minder als jij!!!

 • gjh

  boer jos gaf inhoud en rest alleen gezeur en gezeik dat de stal niet vol is en dat is bij de meeste zo. Er werd niet vertelt dat agnes de stal uit vrije wil heeft neer gezet en probeert over de rug van een ander de stal te vullen.

 • Firma Vellenga

  Ik vond wel dat Agnes het goed deed. Ze kon het wel aardig uitleggen hoe het zover heeft kunnen komen en hoe krom het is met zoveel land waar de koeien makkelijk hun mest op kwijt kunnen maar dat ze toch weg moesten. Ook denk ik dat we op de verkoopprijs van de produkten moeten door gaan. De consument heeft geen idee wat de boer er voor krijgt. Op zich ligt het niet eens zo goedkoop in de winkel maar er gaat iets fout bij de tussenhandel die er aan wil verdienen....

 • boerke brabant

  nadat de minister (eindelijk) uitgepraat was over haar jeugd , en de discussie eindelijk kon beginnen was de tijd op. Wanneer wordt eens het verhaal verteld dat fosfaatplafond niets te maken heeft met de mest die op het land komt? Zet er eens iemand neer die het verhaal goed kan vertellen. Wederom gemiste kans

 • G. Peltjes

  @gjh.Denk dat de latente ruimte van Agnes jou wel past.

 • G. Peltjes

  @boerke Brabant. Leg mij dan is uit waarom er destijds een fosfaat plafond is ingesteld. Omdat er te weinig mest was/is?

 • kleine boer

  @G.peltjes Heb het al vaker gevraagd hier maar nog nooit antwoord hoeveel ha grond is er en hoe komt dat uit met het p plafond? In mijn ogen raakt nu ook iedereen zijn mest kwijt en zijn er ook nog zoals agnes en ik zelf ook met latente ruimte en sommige boeren voeren niet eens de latente ruimte aan en laten het leeg hoe kan dan het plafond bereikt zijn? Dat beetje export ? Of de verwerkte kippen mest? EN er word weer kunstmest voor terug gehaald binnen het zelfde plafond?

 • G. Peltjes

  @kleine boer. Ik weet het ook niet. Bennie heeft ooit eens gezegd dat als alle mest die in Nederland geproduceerd word verdeeld word over de ha. cultuurgrond, er 3 x teveel mest is in Nederland.

 • deB.


  Agnes zeurt werkelijk altijd en overal, al is het terecht of niet, en zeurt ze zoveel als mijn persoon, kortom, het is een trieste bedoeling! En gisteren was een aanfluiting.

 • Firma Vellenga

  deB, ik wil het toch wel voor Agnes opnemen. Ze staat er wel en ze brengt onze sector wel onder de aandacht. Of je het met haar eens bent of niet. Veel boeren (waaronder ik zelf ook) roepen alleen maar op een schermpje hoe het allemaal zit en hoe het beter moet. Ik heb er waardering voor om jezelf te laten zien in de media.

 • alco1

  @Peltjes. Het plafond is ingesteld als EU maatregel.
  Hier geen uitbreiding meer in de sectoren ter faveure van andere landen.
  Maw. Het heeft niets te maken met de bemestingsgraad.

 • deB.


  Zeker weten, heb ook respect voor haar, en gun haar dit zeker niet! Ze heeft immers genoeg plaatsingsruimte als we het mogen geloven, en achteraf als overheid zo'n bedrijf om zeep helpen is puur laf! ten gunste van 40000 l per ha bedrijven die ze eigenlijk niet willen hebben. KROM
  Maar als je daar gaat zitten moet je echt van goede huize komen om direct een woord klaar te hebben.

 • kleine boer

  alco1 maar wat is dan de verhouding plafond plaatsingsruimte? wat bennie ooit gezegd heeft dan zoiets als 250-300 kg P dat is dan toch 3 x zoveel als er plaatsingsruimte is? Of is het 50-100 kg het plafond? Ik weet dat het niks met mekaar te maken heeft maar het is mooi om te weten in de strijd tegen het plafond denk ik.... Het plafond zou de plaatsingsruimte moeten zijn is wat ik bedoel is er meer grasland ruimer plafond enz enz

 • G. Peltjes

  @Alco. Als ik mij het goed herinner heeft minister Brinkhorst dit p plafond samen met lto en Brussel ingesteld om Brabantse toestanden (vee dichtheid dus) te voorkomen. Heeft dus niets met bemestingsgraad te maken maar wel met te hoge concentratie vee/mest. Zo heb ik het tenminste begrepen.

 • alco1

  Plafond is landelijk.
  En Brinkhorst kon er gemakkelijk een handtekening onder zetten omdat er toch een melkquotering was.
  Maar het feit dat er geen 10 % bij de varkenssector weggekocht mag worden.
  (Verkopers zouden zeer blij zijn, maar de groeiers zien bij hun uitbreiding in die sector meer concurrentie)
  laat helemaal wel zien dat het niet gaat om de bemestingsgraad.
  Hej @Peltjes
  Zomaar een vraag: Is die zanger van "Banthum" een zoon van jou?

 • wmeulemanjr1

  Als (boerin)agnes op haar latente ruimte extra fosfaat moet krijgen hoort(juridisch gezien) iedereen met latente ruimte dit te krijgen, maakt niet uit of er een (te dure) stal op is gebouwd, dat is/was een eigen keuze die niemand je heeft opgedrongen!!

 • agratax(1)

  Hoe we het ook wenden of keren, Den Haag heeft steeds lopen roep toeteren, dat kringloop landbouw de toekomst heeft. Hiermee bedoelden ze eigen mest op eigen land en eigen voer in eigen dieren. Prachtig uitgangspunt. Doen!!. Helaas nu blijken er boeren te zijn reeds vele jaren hun mest niet kwijt kunnen op eigen land en o.a. boer Jos zoveel betalen voor afname van hun mest, dat die meer geld overhoudt aan mest uitrijden, dan aan zijn aardappelen of bloembollen. Komt er een Agnes die zoveel land bezit dat ze en haar toekomstige dieren kan voeren en de mest kan gebruiken op eigen grond. Wat een prachtige Kringloop gedachte. Roept Den Haag mag niet, jij moet koeien inleveren omdat elders in Nederland boeren al jaren door hun eigen plafond zijn gegaan, die moet jij ondersteunen en van de ondergang redden. Hoe krom kun je denken, je eigen idealen via afroom regels om zeep helpen. De vervuiler lacht zich in dezen rot (hij wordt beschermd) en de goed willende ondernemer wordt richting de afgrond gedreven (straf voor goed gedrag). Positief is echter: "De landbouw wordt gelijk behandeld als de hele maatschappij, net gedrag bestraffen en immoreel gedrag belonen".

 • G. Peltjes

  @Alco mee eens. En die zanger van Banthum is niet mijn zoon maar de gitarist met die grote rode bos haar wel. Misschien kun je een keer samen met hen optreden?

 • G. Peltjes

  @agratax jij zegt precies wat ik bedoel.

 • Firma Vellenga

  Ik heb ook goed naar de minister geluisterd en vraag me nu af, als ze wil aansturen op 2 GVE per hectare welk zin heeft die hele fosfaat rechten dan? Iedereen die nu aan/ bijkoopt is straks weer een knelgeval. Die zeggen dan ook weer er was geen duidelijkheid

 • gjh

  nee peltjes maar het gezeik vind ik flauw we hebben allemaal lege plekken en in feite zijn we allemaal knelgeval.

 • A1967

  Stel je er niet te veel van voor wat deze minister beloofd. Lees het gas dossier er maar eens op na, hoe iedere keer weer beloftes gemaakt en gebroken worden. Dat laat zien hoe onbetrouwbaar dit rechtse kabinet is.

 • G. Peltjes

  @gjh.Ik denk daar toch iets anders over. Een boer die na 2013 gegroeid is met koeien zonder voldoende grond onder het bedrijf, heeft bewust het risico genomen dat er een keer zou worden ingegrepen. Een boer die groeide met voldoende grond dacht dat hij het deed zoals overheid, LTO.en de maatschappij wilde. Dat is wel een verschil. Maar ik stop met deze discussie want het is op deze site al uit den treure uitgekauwd.

 • alco1

  Peltjes die bedoel ik ook.
  De drummer Leander mag nog oom tegen mij zeggen.
  Trouwens wat agratax schrijft zit een grote kern van waarheid in.

 • 344412

  Fosfaatplafond is dierenplafond en enige echte oplossing is schotten weg tussen sectoren, maar is geen draagvlak voor bij varkens en kippen.

 • alco1

  344412 Geen draagvlak????
  Ik ken wel zoveel varkensboeren die het als een zegening zouden zien.
  Alleen bestuurders, die veelal ook nog uitbreider zijn, zien hun dierrechten verhogen.

Laad alle reacties (30)

Of registreer je om te kunnen reageren.