Home

Achtergrond

Economisch, financieel en politiek gat door brexit

De Tweede Kamer sprak met verschillende belanghebbenden over de gevolgen van de brexit. LTO Nederland ziet een gat ontstaan in de Europese begroting, die voor een deel ten laste van de boeren komt. Wageningen Universiteit en Research voorspelt lagere prijzen voor exportproducten.

Met het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie wordt niet alleen een economisch en financieel gat geslagen – er ontstaat ook een politiek gat waardoor de invloed van Nederland aan kracht inboet. Dat betoogt Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland.

Nederland verliest belangrijke neoliberale partner

LTO Nederland was donderdag 19 april een van de deelnemers aan een hoorzitting van de Tweede Kamer over de gevolgen van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Er zijn ontegenzeggelijk negatieve economische gevolgen, betoogt LTO-voorzitter Calon. Maar er zijn ook politieke gevolgen, die een groot nadeel zijn voor de Nederlandse landbouw, aldus Calon.

Nederland verliest een belangrijke neoliberale partner, onder andere bij de discussies over het landbouwbeleid.

‘De stemverhouding zal zodanig veranderen dat er hoogstwaarschijnlijk geen meerderheden gevonden kunnen worden voor de liberale benadering’

“LTO Nederland is een groot voorstander van een liberaler landbouwbeleid, dat zich richt op de versterking van het ondernemerschap in plaats van het subsidiëren van sectoren die niet concurrerend zijn”, vindt Calon. “Het Verenigd Koninkrijk was daarin een belangrijke partner voor Nederland. Door de brexit zal de stemverhouding in de Europese landbouwraad zodanig veranderen dat er hoogstwaarschijnlijk geen meerderheden gevonden kunnen worden voor deze benadering”, vreest Calon.

Hij concludeert dat de politieke balans vaker zal doorslaan naar Zuid- en Oost-Europa. “Dat is een groot nadeel voor de Nederlandse agrarische sector.”

Gat in EU-begroting werkt door in portemonnee boer

Bovendien, zegt Calon, zit er een periode tussen de invoering van het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid en het vertrek van de Britten. Daardoor ontstaat een gat in de Europese landbouwbegroting, die vanaf 2020 zal doorwerken in de portemonnee van de Europese boeren. “Dat heeft onevenredig grote gevolgen voor de agrarische sector, aangezien 38% van het Europese budget naar de landbouw gaat.”

Gevolgen voor import en export

De uittreding van de Britten heeft ontegenzeggelijk gevolgen voor de invoer en uitvoer. Nu al merken exporteurs de schaduw die brexit vooruit werpt, zegt Calon. Siemen van Berkum van Wageningen Universiteit en Research zegt dat de Nederlandse land- en tuinbouwexporteurs het meest gebaat zijn bij een vrijhandelsakkoord met de Britten. Maar ook dan zijn er extra kosten ten opzichte van nu vanwege de douaneformaliteiten.

Het zou verstandig zijn de overgangsperiode van de uittreding in de pas te laten lopen met het opzetten van de systemen voor de douaneformaliteiten, zegt Van Berkum.

Of registreer je om te kunnen reageren.