Home

Achtergrond

Overijsselse boerinnen houden charmeoffensief

Mestfraude, gevoelens van ongelijkheid in het fosfaatdossier en negatieve klimaateffecten van landbouw. Als de landbouw op de Haagse agenda staat, is het vaak negatief. Een charmeoffensief van Overijsselse boerinnen komt daarom zeer gelegen.

Als boeren naar Den Haag komen, is er doorgaans iets mis. Precies 2 jaar geleden kwamen honderden boeren met laarzen naar Den Haag omdat ze zich ernstig zorgen maakten over behoud van derogatie en duidelijkheid wilden over het fosfaatrechtenstelsel. Eerder dat jaar kwamen boerinnen naar de hofstad vanwege de discussie over het kalf bij de koe. Recenter kwamen biologische boeren en melkveehouders van Innovatief in de Knel naar Den Haag om te strijden tegen het fosfaatrechtenstelsel. Het ongenoegen en de wanhoop van ondernemers was voelbaar bij deze acties.

Avond van de Koe

Zo anders was de sfeer deze week in Nieuwspoort. Daar werd de Avond van de Koe georganiseerd door de provincie Overijssel. Bij de ontvangst is het champagneglas niet gevuld met champagne, maar met melk. Het perscentrum werd voor de gelegenheid omgetoverd tot een sfeervolle theaterzaal, waarin 4 Overijsselse boerinnen hun indrukwekkende verhaal vertellen. Heleen Lansink, gangbare melkveehouder opende een melktap op haar erf. Via de melktap verkoopt ze jaarlijks minder melk dan 1 koe produceert, maar dat is ook niet de hoofdzaak voor haar. De melktap is de deurbel voor bezoekers om een kijkje te komen nemen in de stal en het verhaal te horen over de melkveehouderij.

Lees verder onder de tweet.

Koesafari

Simone Koggel schakelde het melkveebedrijf vanwege de natuurrijke omgeving om naar brandrode zoogkoeien en leidt toeristen rond in het gebied met haar befaamde koesafari‘s. Andra Westerhoff schakelde over van een gemengd bedrijf met varkens en melkvee naar een gemengd bedrijf met melkvee en buffels. Alle buffelmelk wordt op het bedrijf verwerkt tot mozarella en andere Italiaanse kazen. Irene Bruins combineert haar passies voor gezond voedsel en de melkveehouderij op het biologische melkveebedrijf Erf 1. Ze verwerkt de melk deels tot zuivelproducten en verkoopt het vlees van de dubbeldoelkoeien.

Lees verder onder de film.

Trots en passie

Stuk voor stuk hebben de dames een compleet ander verhaal, waarbij duidelijk wordt dat alles niet zomaar over rozen gaat. Eén ding hebben de boerinnen duidelijk gemeen: de enorme passie en trots voor hun bedrijven en hun vee. Dat de liefde voor haar favoriete koe bij Simone zo ver ging dat ze haar liet opzetten en aan de muur hing, leverde bij de Haagse bühne wel wat bedenkelijke blikken op. Maar dat de dames met passie ondernemen, is wel duidelijk.

Fosfaatdossier en mestfraude

Het charmeoffensief van de boerinnen komt zeer gelegen. De spanning in het fosfaatdossier loopt op en met recente invallen van het Openbaar Ministerie in verband met mestfraude en het onderzoek naar psychische nood in de landbouw is de sector opnieuw negatief in het nieuws. Daar komt bij dat de consumptie van dierlijk eiwit steeds vaker ter discussie staat vanwege de klimaat- en gezondheidseffecten. Een luchtige blik op het positieve van de landbouw en het boerenleven kan de Haagse politiek wel gebruiken.

Of registreer je om te kunnen reageren.