Home

Achtergrond

Sussende geluiden over Italië door de ECB

De economie van de eurozone groeit door, ook al zijn de cijfers ‘iets zwakker dan verwacht’.

Dat zei president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) in een toelichting op het rentebesluit van donderdag 25 oktober. Volgens de Italiaan zijn de risico’s voor de economie ‘overwegend in balans’.

Zeer lage rentetarieven blijven

De centrale bank herhaalde tot zeker na de zomer van 2019 vast te houden aan de huidige zeer lage rentetarieven. De herfinancieringsrente blijft 0%. Dat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de ECB. De depositorente staat op -0,4%. Geld stallen bij de ECB kost geld.

Brussel en Rome kunnen tot oplossing komen

De ruzie tussen Italië en de Europese Commissie over de Italiaanse begroting heeft volgens Draghi vooralsnog geen grote gevolgen voor de economie van de eurozone. De ECB-president denkt dat Brussel en Rome uiteindelijk tot een oplossing kunnen komen, al moet de Italiaanse regering zich volgens Draghi wel aan de begrotingsregels houden.

Glijvlucht op beurzen wereldwijd

Zorgen over de Italiaanse begroting en tal van andere factoren zoals de handelsoorlog tussen de VS en China en voortdurende onzekerheid over de brexit hebben een flinke glijvlucht veroorzaakt op de beurzen wereldwijd. De euro-dollarkoers ligt inmiddels bijna op het laagste niveau in het afgelopen jaar met een koers onder $ 1,14 per euro.

De ECB herhaalde ook dat eind december het opkoopprogramma voor obligaties wordt stopgezet. Vanaf deze maand is het maandelijkse aankoopbedrag al verlaagd van € 30 miljard naar € 15 miljard.

Of registreer je om te kunnen reageren.