Home

Achtergrond 10 reacties

Sleepvoet beperkt mogelijk met extra weidegang

Gebruik van de sleepvoetbemester zonder verdunde mest blijft onder (zware) voorwaarden voor weidegang mogelijk.

Na 1 januari 2019 alle mest onverdund aanwenden met een sleepvoetbemester mag alleen met gemiddeld 4.200 weide-uren. Bij 60% emissie-arm aanwenden zijn altijd nog 2.450 uren weidegang nodig om de hogere ammoniakemissie te compenseren. Dat schrijft Minister Schouten van LNV aan de Tweede Kamer in antwoord op vragen van Helma Lodders (VVD) en Jaco Geurts (CDA). De minister houdt vast aan 1 januari 2019 als ingangsdatum voor het verbod op gebruik van de sleepvoetbemester op grasland op klei en veen.

Aantal uren weidegang

Schouten baseert het aantal uren weidegang op een advies van de Commissie Deskundigen Mestbeleid. Uitgangssituatie voor de ammoniakemissie is de situatie dat de melk- en klafkoeien minimaal 720 uur weidegang hebben en alle mest emmissiearm worden aangewend.

4.200 uur weiden komt neer op 210 dagen met 20 uur weidegang. 2.450 uur komt neer op 204 dagen weiden met minimaal 12 uur per dag.

Alternatieve methoden

Het ministerie werkt nog aan de regelgeving voor de alternatieve methoden voor de sleepvoet. Dat zijn de zogenoemde pulse-track bemester (mest in kuiltjes in de grond) en de sleepvoet met verdunde mest (2 delen mest en 1 deel water). Bij de laatste methode gaat het vooral om de borging dat voldoende water voor verdunning is gebruikt.

Lees ook: LTO: alternatieven sleepvoet niet werkbaar

Laatste reacties

 • Trot

  Als ge zo iets wil verzachte doe dan niks altijd beter als iets wat niet werkbaar is maar ja dat is elke keer weer Wat is de volgende onnozele regel

 • Jan-Zonderland

  Wat is die minister toch een trekpop geworden van het linkse/milieu gepeupel. Walgelijk mens onderhand zonder ruggegraat maar met afhangende oren.

 • gjh

  wat een flauwekul

 • J.Bogers

  Tis 1 oktober hoor, geen 1 april :-)

 • deB.


  Wat een grote puinzooi!! Onnozel land!! Bah, het gaat alleen om, dat er geen mest meer gezien mag worden, want dat is vies en stinkt!! that's it!

 • p.g.pronk

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie www.boerderij.nl/huisregels. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • wiljo

  Hoe wordt hier op gehandhaafd? Je bent in maart aan het sleepvoetbemesten, en je kan dus alleen verbaliseert worden als blijkt dat je enkel niet onverdunde mest uitrijd, en dat het op dat moment al bekend is, dat het komende jaar jou koeien minder dan 4200 weide-uren gaan maken. En geld dit aantal uur voor het gemiddelde van de veestapel of mag er ook 1 koe van jou stapel 5000 uur/jaar in de wei staan?
  Diegene die deze regeling bedacht heeft, heeft in ieder geval géén boerenverstand.

 • kleine boer

  sst wiljo geen slapende ambtenaar wakker maken.....

 • mkwiersma

  Volkomen ambtelijke regels, op de klei krijg je in de zomer never nooit een kuiltje in de grond. Dus hoe moet het bemesten van land ver van huis....?

 • Het zijn de melkfabrieken die de weidegang controleren , zal toch niet zo zijn dat MIJN coöperatie, RVO( dus de NVWA) gaat melden dat ik aan de voorwaarden voldoe ,dat MIJNcooperatie , gaat fungeren als klikspaan ????,wanneer gaat de regeldruk ECHT minder worden ???,vroeg of laat komen de slaven van deze maatschappij in opstand , en zullen de handlangers ,thuis, ter verandwoording worden geroepen, en zullen ze behandeld worden zoals ze ons behandeld hebben

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.