Home

Achtergrond

Vrees voor afschaffen biodieselheffingen

In de EU wordt een fel debat gevoerd over het schrappen van importheffingen voor biodiesel. Argentijnse en Indonesische concurrentie kan de Europese industrie de nek omdraaien en de koolzaadteelt hard raken.

Na de biodiesellobby roept ook Copa-Cogeca de EU op antidumpingheffingen op Argentijnse en Indonesische biodieselimporten te handhaven. Volgens de Europese koepelorganisatie voor boeren en coöperaties staat het voortbestaan van de hele biodieselindustrie in de EU op het spel, en daarmee 120.000 banen en het inkomen van veel agrariërs.

In de Europese Unie wordt met name in Duitsland, Frankrijk en Polen op miljoenen hectares koolzaad geteeld met het oog op biodiesel. Het areaal is sinds circa 2006 scherp gegroeid omdat de EU de bijmengplicht opvoerde. Steeds meer biodiesel moet met reguliere brandstof worden bijgemengd.

Eis van WTO

De EU-lidstaten zouden 27 juli een besluit nemen over het aanpassen van de heffingen. Niet zomaar: de WTO eist aanpassing. Het besluit van de EU-ministers is echter uitgesteld. De Europese Commissie stelde, zoals verwacht, voor de heffingen te verlagen, maar een meerderheid van de lidstaten – waaronder de ‘koolzaadlanden’ – besloot haar stem uit te stellen. Het besluit is daarom uitgesteld tot de volgende vergadering, op 7 september.

Koolzaadvelden in Duitsland. - Foto: ANP/EPA
Koolzaadvelden in Duitsland. - Foto: ANP/EPA

Heffingen op Argentijnse en Indonesische biodiesel ‘niet verlagen’

Copa-Cogeca vindt dat de antidumpingheffingen op Argentijnse en Indonesische biodiesel terecht zijn ingesteld en in elk geval niet drastisch verlaagd mogen worden. De Argentijnen gebruiken vooral soja voor het maken van biodiesel. De Argentijnse overheid zou de binnenlandse sojaprijzen met een exportbelasting op sojabonen kunstmatig laag houden.

Argentinië spande een zaak tegen de heffingen aan bij de WTO, en kreeg voor het overgrote deel gelijk. De Indonesische zaak lijkt daarmee vergelijkbaar, maar loopt nog. De secretaris-generaal van Copa-Cogeca, Pekka Pesonen, noemt het ‘onlogisch’ dat de Europese Commissie vooruitlopend op een WTO-uitspraak ook voor Indonesië de heffingen wil verlagen.

De Argentijnen gebruiken vooral soja voor het maken van biodiesel. De Argentijnse overheid zou de binnenlandse sojaprijzen met een exportbelasting op sojabonen kunstmatig laag houden.

Effecte ‘desastreus’ voor biodieselfabrikanten en boeren

Pesonen wijst er ook op dat de effecten van het verlagen of schrappen van heffingen desastreus zijn voor biodieselfabrikanten en de boeren die de grondstoffen, meestal koolzaad, leveren. Bovendien maakt het de EU meer afhankelijk van importen van brandstof uit landen waar de productie gepaard gaat met ontbossing voor sojapercelen en palmolieplantages.

De antidumpingheffingen zijn in november 2013 ingesteld voor een periode van 5 jaar. Voor Argentinië liggen ze, afhankelijk van het type product, tussen 22% en 25,7%. De heffingen liggen voor Indonesië tussen 8,8% en 20,5%. De WTO oordeelde in eerste aanleg én in hoger beroep dat de berekening van de Argentijnse kostprijs door de Europese Commissie niet deugt. Daarom zou de EU geen goed bewijs hebben dat Argentinië product dumpt. Bovendien zijn de heffingen zelfs voor een dumpingzaak volgens de WTO erg hoog. Het Europees Gerecht kwam eerder ook tot de conclusie dat de heffingen dienen te worden geschrapt. De Europese Commissie sloot een overeenkomst met Argentinië om vóór 10 augustus de heffingen aan te passen.

Copa-Cogeca wijst er ook op dat de effecten van het verlagen of schrappen van heffingen desastreus zijn voor biodieselfabrikanten en de boeren die de grondstoffen, meestal koolzaad, leveren. Bovendien maakt het de EU meer afhankelijk van importen van brandstof uit landen waar de productie gepaard gaat met ontbossing voor sojapercelen en palmolieplantages.

Europese biodiesellobby

De Europese biodiesellobby EBB vindt dat geen argument ook daadwerkelijk voor die datum een aanpassing te doen. Er zijn volgens de EBB talloze voorbeelden dat een partij in zo’n situatie om enkele maanden uitstel vraagt.

Of registreer je om te kunnen reageren.