Home

Achtergrond 1 reactie

EU belast mais per direct met importheffing

De EU belast de import van mais met een heffing van € 5,16 per ton. De heffing is vandaag (dinsdag 8 augustus) ingegaan en geldt ook voor mais die al onderweg is naar de EU.

Het is voor het eerst in 3 jaar dat Brussel een importheffing hanteert voor mais. De heffing heeft een prijsopdrijvend effect.

Heffing ook voor rogge en sorghum

De heffing geldt niet alleen voor mais, maar ook voor rogge en sorghum. Als de import van deze granen te goedkoop dreigt te worden, mag de Europese Commissie een importheffing instellen. Dat is afgesproken binnen de wereldhandelsorganisatie WTO. De heffing heeft een prijsopdrijvend effect, zegt een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). “De heffing is grote pech voor importeurs die al mais onderweg hebben naar de EU. Voor een Panama-schip met 60.000 ton mais betalen ze nu ruim € 300.000 aan importheffing, terwijl ze de mais al hebben gekocht.”

De heffing heeft een prijsopdrijvend effect, zegt een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Hoe wordt de importheffing berekend?

De heffing wordt berekend op basis van de Europese interventieprijs van mais (€ 101,31), de maisprijs op de termijnmarkt in Chicago (Yellow Corn 3-contract), de premie voor de levering van de mais in een haven in de Golf van Mexico en de vrachtkosten van die haven naar Rotterdam. De Commissie maakt deze berekening iedere dag en hanteert daarbij het gemiddelde van de laatste 10 dagen.

Er komt pas een heffing als die boven de € 5 komt, zegt de RVO-woordvoerder. “De heffing wordt berekend in euro’s, terwijl de Chicago-prijs, Golf-premie en transportkosten in dollars zijn. Er komt nu een heffing omdat de dollar na de verkiezing van Trump tot president steeds goedkoper is geworden ten opzichte van de euro. Bovendien zijn de transportkosten gedaald. Ook staat de maisprijs wereldwijd onder druk, onder andere doordat Brazilië een record aan mais heeft geoogst. Dat drukt ook de YC-3 notering in Chicago.

‘Er komt nu een heffing omdat de dollar na de verkiezing van Trump tot president steeds goedkoper is geworden ten opzichte van de euro.’

Geen plafond aan importheffing

Er zit geen plafond aan de importheffing. Die is wel eens € 35 geweest. De heffing wordt pas aangepast als er meer dan € 5 verschil zit met de vorige berekening. Een nieuwe heffing zal dus € 10,16 of € 0,16 bedragen. Maar een heffing van 16 cent zal de Commissie vast niet opleggen.”

Eén reactie

  • .....

    Mooi hoor die vrijhandel

Of registreer je om te kunnen reageren.