Home

Achtergrond 10 reacties

Britse boer raakt klem door Brexit

Britse boeren en tuinders raken steeds meer klem door Brexit. Veel Oost-Europeaanse werkers zijn al vertrokken of pakken binnenkort hun biezen, zelfs voor voordat de grenzen dreigen te worden gesloten.

Dat klemt te meer daar de zelfvoorzieningsgraad voor voeding opnieuw is gedaald, waardoor de Britten weer meer afhankelijk zijn van het buitenland.

De Britse boerenbonden roepen al sinds het Brexit-referendum van vorig jaar juni dat ze in ieder geval hun Oost-Europese werkers willen houden. Die zorgen er niet alleen voor dat de gewassen van het veld komen, maar werken ook veel in de vleesfabrieken, aardappelenbedrijven en andere sectoren die die landbouwproducten moeten verwerken. De vrees was en is dat al die werkers na het sluiten van de grenzen in 2019 niet meer het land in mogen.

Veel uitzendbureaus kunnen te weinig mensen leveren

Maar nu blijkt dat dat in werkelijkheid al veel eerder gebeurt. “De gewassen rotten op het veld, omdat er geen handen meer zijn om ze eraf te halen. Wij hebben nu al 20% minder mensen beschikbaar dan vorig seizoen en het wordt met de dag erger”, zegt John Hardman van Hops Labour Solutions, een uitzendbureau voor agrarische seizoenwerkers. Eén op de drie van die bureaus zegt ook dit seizoen al te weinig mensen te kunnen leveren. Buitenlanders, maar zeker mensen uit Oost-Europa, hebben door de Brexit-stemming de indruk gekregen dat de Britten xenofoob zijn, als ze dat al niet vermoedden.

Daar komt nog bij dat Brexit heeft geleid tot een scherpe val in de waarde van het pond, waardoor Polen, Roemenen of Hongaren omgerekend in hun eigen valuta veel minder verdienen. Een derde argument is nog dat de economie in veel Oost-Europese landen uitstekend draait en er dus geen reden is om ver van huis te gaan om je geld te verdienen.

Wankele positie voedingssituatie

Die berichten komen net op het moment dat alle grote boerenorganisaties in een gezamenlijke verklaring weer eens hebben gewezen op de wankele positie wat de voedingssituatie betreft. Groot-Brittannië is nu nog maar 60% zelfvoorzienend terwijl dat 30 jaar geleden nog 80% was. “Als we zo doorgaan, dan moeten we over een jaar of tien meer dan de helft van onze voeding uit het buitenland halen. Varkensvlees uit Nederland of Denemarken, sla uit Spanje of Oost-Afrika, melk en zuivel uit Ierland, het gaat maar door”, zegt Meurig Raymond, voorzitter van de National Farmers Union.

De boerenbonden zien in Brexit dan ook een unieke en eenmalige kans om de landbouw en het daarop gerichte overheidsbeleid op een andere leest te schoeien. Raymond: “We pleiten er niet voor om volledig zelfvoorzienend te worden. We zien best in dat je voeding in moet voeren die alleen in andere klimaten kan groeien. Maar wat we wel moeten doen, is de productie van voeding waar we goed in zijn te maximaliseren en te kijken waar we dat kunnen doen. Als we etenswaren invoeren die we hier zelf kunnen produceren, dan exporteren we alle milieu-, economische en sociale voordelen die de landbouw ons land oplevert.”

Laatste reacties

 • jvanleijsen1

  is dat in EU anders ?

 • Bennie Stevelink

  Ze kunnen de boeren helpen door de eigen markt te beschermen. Dit leidt echter tot hogere voedselprijzen voor de burgers die ook al koopkracht hebben verloren door de dalende koers van het Pond.

 • WGeverink

  Oost Europeanen zijn de mexicanen van Europa. Men heeft best wel door dat zonder de oosterlingen het werk niet af komt. Dit artikel is een hele hoop bla bla. Het komt er gewoon op neer dat het op dit moment voor de oost Europeanen wat aantrekkelijker is om in Euro's uitbetaald te worden. Engelse boeren kunnen kiezen tussen het laten verrotten van hun gewassen of het betalen van meer Ponden zodat de medewerkers er in Euro's niet op achteruit gaan.

 • jan123123

  de brexit ? is 'n mission impossable

  De burgers in Engeland weten niet wat ze hebben gekozen !!

 • info36

  Die domme Engelsen gaan nu het gelach betalen van hun ondoordacht handelen.

 • alco1

  Hoe slecht het vaak ook lijkt. Men komt er altijd sterker uit.

 • WGeverink

  De Engelsen voelden zich als Nederlandse boeren die op hun eigen erf door Jan en alleman de les worden gelezen. Op een gegeven moment is het gewoon genoeg geweest en schop je al die bemoeials van je erf af en ga je je eigendom weer managen volgens je eigen inzichten. Tja en als je van al dat gezeik aan de kop af bent kan ik me voorstellen dat ze met wat minder geld en meer zeggenschap toch gelukkiger zijn, net als de Nederlandse boer.

 • koestal

  Engelse boeren komen weer in het feodale stelsel ,onder de knoet van grondeigenaren[er is veel pacht op de gronden van de Engelse adel] en ze worden gedicteerd door de machtige supermarkten die de melkprijzen bepalen,ze zitten echt op een eiland.

 • agratax(1)

  Als we eerlijk naar ons elf kijken dan zien we dat West
  Europeanen niet bereid zijn hun eigen voedsel te verbouwen en te verwerken. De boeren en tuinders kunnen niet anders dan buitenlandse werknemers in huren zolang die bereid zijn het handwerk voor ons te doen. Wat de Engelsen nu met Brexit en Trump met zijn anti Mexicanen beleid veroorzaken staat ons op termijn ook te wachten als de Oost Europeanen niet meer hoeven te komen, omdat thuis de lonen hoog genoeg zijn.

 • bankivahoen

  De Britten hebben een goede keuze gemaakt zeker op termijn. Iedereen die anders beweert is eurofiel en boos dat de megastaat en onderdrukking van de bevolking toch niet loopt zoals gewild.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.