Home

Achtergrond 4 reacties

Bill Gates steekt geld in plantaardige hamburger

Microsoft-oprichter Bill Gates en enkele andere beroemde miljardairs steken grof geld in Impossible Foods, dat een plantaardige hamburger op de markt brengt.

Andere beroemde investeerders zijn Facebook-miljardair Dustin Moskovitz en Li Ka-Shing, een Hongkongse telecom- en winkelmagnaat die indirect Kruidvat bezit. Voor vleesveehouders is de ‘veggie burger’ een bedreiging.

Impossible Foods haalde in een investeringsronde $ 75 miljoen op (€ 63,4 miljoen), het equivalent van bijna zeventien Big Macs. Maar de Big Mac is volgens de man achter Impossible Foods, biochemicus Pat Brown, een concept van de vorige eeuw. Rundvleesburgers zullen volgens Brown toenemend worden vervangen door plantaardige hamburgers en andere vleesvervangers.

Ijzerhoudende stof ‘haem’ in labs gemaakt

De interesse in Impossible Foods kan deels worden verklaard uit de innovatieve manier waarop het bedrijf plantaardig vlees maakt. Recent kreeg het bedrijf een patent op de technologie waarmee de ijzerhoudende stof haem wordt gewonnen, die de basis voor de hamburgers vormt. Eerder probeerde Impossible Foods de stof uit soja te winnen, maar later besloot de onderneming de genetische code achter haem te injecteren in gist, zodat het nu in labs wordt gemaakt.

Niet alleen voor vegetariërs of veganisten, maar ook voor mensen die vleesconsumptie willen volgen of minderen uit gezondheids- of milieuoverwegingen. Volgens Impossible Foods wordt voor een kilo nepvlees 75% minder water en 95% minder land gebruikt. De uitstoot van broeikasgassen per kilo product zou eveneens met circa 90% dalen ten opzichte van de rundvleesketen.

Productie opschalen

Nu al verkoopt de in 2011 opgerichte onderneming aan meer dan 40 restaurants in de VS plantaardige hamburgers. De onderneming wil met de investering de productie opschalen door een nieuwe fabriek in Oakland, vlakbij San Francisco, te openen. De productie stijgt dan van 3.600 kilo naar 635.000 kilo plantaardige hamburgers per maand.

Laatste reacties

 • el

  Plantaardig vlees ???

 • alco1

  Eigenlijk horen we helemaal geen graan te eten.
  Dit is een gemanipuleerd product.
  Vlees en vruchten, daar is de mens opgebouwd.

 • agro1

  alco, wat let je???

 • WGeverink

  Mensen en honden zijn alles eters. Als katten geen vlees krijgen worden ze blind. Veel katten van vegetariers zijn dan ook blind. Ik vraag me bij de weg af wat die vegetariers gaan doen met de silo's vol graan erwten soya etc wat niet geschikt is of te goor is om plantaardige hamburgers van te maken? Het is wel een groot risico voor een akkerbouwer om deze producten te verbouwen als de kans bestaat er mee te blijven zitten omdat er geen plan B meer is. Ik denk trouwens dat het nog wel een tijdje duurt voor er super gemarbelde Alberta tripple A imitatie steaks uit een fabriekshal rollen.

Of registreer je om te kunnen reageren.