Home

Achtergrond 10 reactieslaatste update:18 jul 2017

‘Minister van landbouw? Ik moet er niet aan denken’

Hoe langer de formatie duurt, hoe dichterbij het moment komt dat ministers moeten worden benoemd. Een minister van het kaliber Braks zal er niet komen.

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie maken vorderingen in hun gesprekken over een regeerakkoord. Maar erg hard gaat het niet. De onderhandelaars hebben twee weken pauze, om even uit de politieke stolp te stappen naar de geborgenheid van de eigen familie of gezin. Daarmee wordt het denken niet stopgezet.

Aantallen ministers

Waarnemers in Den Haag stellen niet meer de vraag of de vier partijen er uitkomen, maar wanneer. Er gaan zelfs al cijferlijstjes rond over de verdeling van de aantallen ministers: VVD 6, CDA en D66 ieder 4 en ChristenUnie 2.

Voor de agrarische achterban is de vraag of er een minister op voedsel en landbouw komt en wie dat dan wordt.

‘Een minister voor Voedsel en Landschap is een aanduiding die hier en daar langskomt’.

Lijstjes met namen

Als een minister verantwoordelijk wordt voor landbouw, dan zal het niet onder die naam zijn. Een minister voor Voedsel en Landschap is een aanduiding die hier en daar langskomt, en dan zou er ook een minister voor klimaat moeten komen. Over de vraag wie daar dan voor in aanmerking komen, wordt nu nog niet gepraat – al hebben de partijen hun lijstjes met kandidaten zo langzamerhand wel klaar. Die lijstjes bevatten de namen van bijvoorbeeld Kamerleden die hopen dat ze aan de beurt zijn, gedeputeerden die een nieuwe stap willen maken, maar ook van ambtenaren of mensen uit het bedrijfsleven, die de stap naar het bestuurswerk willen maken.

Janneke Snijder en Cees Veerman

Twee voormalige prominenten uit de landbouwpolitiek, oud-minister Cees Veerman (CDA) en burgemeester Janneke Snijder-Hazelfhoff (VVD) reageerden deze week opvallend eensgezind op de vraag of ze beschikbaar zouden zijn voor het ministerschap (op landbouw) mocht er een beroep hen worden gedaan. Beiden antwoordden onafhankelijk van elkaar in dezelfde bewoordingen: “Ik moet er niet aan denken.”

Braks bleef populair

De tijd is voorbij dat het ministerschap (op landbouw) als eervol ambt werd gezien, waar je geen nee tegen kon zeggen. In de tijd van de deze week te vroeg overleden Gerrit Braks was dat wel anders. Die was trots op zijn functie, zo trots dat hij zich liet introduceren als de landbouwminister met de meeste ervaring ter wereld. Dat de landbouwminister van een Arabisch land er al veel langer zat, kon hem niet deren: “Dat is geen democratie”, zei Braks.

‘Braks kon als minister vijandig gezinde boeren bij wijze van spreken omturnen tot klapvee’.

Klapvee

Toen hij na een decennium om politieke redenen het veld moest ruimen, beschouwde Braks dat als een nederlaag, die hem nog lang dwars heeft gezeten. Braks kon als minister vijandig gezinde boeren bij wijze van spreken omturnen tot klapvee met een toespraak die klonk als een klok. En toen hij het politieke toneel al lang had verlaten en genoot van zijn pensioen, kreeg hij nog steeds langdurige ovaties als hij ergens optrad. Zijn stem had dan aan kracht verloren, het lijf was misschien wat brozer geworden, zijn redenaarskwaliteiten had hij niet verloren.

Hadden we nog maar zo’n minister, hoorde je de boeren bijna hardop denken, terwijl ze hun handen blauw klapten.

Laatste reacties

 • alco1

  Wij moeten maar ernstig rekening houden met de D66 er, ex voorzitter van de NZO.

 • Piet Piraat

  Nou, alco1, als ik zie waar hier in Brabant de d66 mede verantwoordelijk voor is dan mag agrarisch Nederland bidden dat dat niet zo wordt.

 • Peerke1

  Op vakantie mensen ontmoet die in de oorlog honger geleden hadden. Toen ruilden ze gouden kettingen tegen eten. Ze zijn nu nog vol lof over de boeren en vinden de afslacht praktijken van boeren van de huidige overheid misselijk makend.

 • Professor P

  In een democratie beslist de meerderheid en de meerderheid komt nu eenmaal uit de stad. Elke beleidsverandering is daardoor in theorie voordelig voor de stadse meerderheid en nadelig voor de agrarische minderheid.

 • agro1

  verwacht niks uit Dehaag, het gas is op.

 • Gat

  Minister voor voedsel en landschap. Dus boer buiten spel, mag lekker goed goedkoper voedsel produceren en op de zondagen,nog natuur grond bij gaan houden. Want, ja hijs vervuiler nummer 1 in de wereld, zie het als een taakstraf.

 • vandenbrand

  gat, moderne slavenarij past ook goed. ook de politiek heeft er voor de boeren zo'n bende van gemaakt en nog steeds. zodat er weinig mensen zijn met hart voor de zaak. schandalig dat we in de vorige periode drie pipo's hebben moeten inwerken.

 • farmer135

  bij solicitaties voor deze baan is het vooral belangrijk dat je niks van de landbouw afweet en er helemaal niks mee hebt.

 • Maas1

  Laten we hopen dat er een persoon op voedsel en landschap plaats neemt ,die verbindings karakter tot stand brengt. En een krachtig toekomst perspectief voor de boeren stipt aan de horizon.
  Onder normale investerings jaren gemiddelde,zonder dwangbuis welke aafrechts zullen uitwerken

 • koestal

  De VVD wil zelf ook geen minister van landbouw leveren, want hij of zij kan het toch niet goed doen en dan kan het weer stemmen kosten. Het moet wel een duizendpoot zijn .

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.