Home

Achtergrond 6 reacties

Geen dierrechten voor geiten, ondanks forse groei

Iedereen weet het intussen: de fosfaatproductie van de melkveestapel moet weer onder het sectorplafond van 84,9 miljoen kilo fosfaat uitkomen.

Het fosfaatreductieplan moet zorgen voor een vermindering van 8,2 miljoen kilo fosfaat ten opzichte van oktober 2016.

De varkens-, pluimvee- en melkveehouderij hebben of krijgen daarnaast te maken met productierechten. Daarmee is de fosfaatproductie van deze sectoren begrensd tot in totaal 152 miljoen kilo per jaar. Dat is 88% van het totale Nederlandse fosfaatplafond.

De dans ontspringen

Wat overblijft, is ruimte voor vleesvee en overige diersoorten (schapen, geiten, paarden en pony’s, konijnen en pelsdieren). Vleesvee was in 2016 goed voor een fosfaatproductie van 10,1 miljoen kilo, duidelijk minder dan het sectorplafond (12,5 miljoen kilo). De overige diersoorten produceerden 6,6 miljoen kilo fosfaat in 2016. Dat is 1,8 miljoen kilo minder dan in 2002. Mede daardoor ontspringen deze sectoren (vleesvee en overig) de dans als het gaat om fosfaatrechten.

De fosfaatproductie van de verzamelcategorie ‘overig’ is gedaald, maar dat is niet het hele verhaal. Die daling is deels toe te schrijven aan veranderde definities. Sinds 2016 vallen de meeste hobbybedrijven buiten de landbouwtelling. Veel schapen, paarden en pony’s tellen niet meer mee in de statistieken.

Forse groei fosfaatproductie geitenhouderij

Leg je de loep op de geitenhouderij, dan zie je een forse groei. De fosfaatproductie is bijna verdubbeld ten opzichte van 2002. De geitenhouderij krijgt dankzij het feit dat deze sector ondergebracht is in de categorie ‘overig’ en omdat de andere minisectoren krimpen, geen dierrechten opgelegd. Een kwestie van een statistisch gelukkige indeling dus.

Staatssecretaris Van Dam ziet geen reden voor beleid. Maar de Tweede Kamer is er niet helemaal gerust op, al werd een motie om ook de geitenhouderij te begrenzen weggestemd. Voorzitter Jeannette van de Ven van LTO Geitenhouderij meldt dat haar vakgroep samen met de Nederlandse GeitenZuivel Organisatie (NGZO) bezig is met een ketenvisie. Dat doet denken aan de melkveesector die eind 2013 ook met een eigen ketenvisie kwam, om problemen voor te zijn.

Laatste reacties

 • Gebageit

  Boerderij verteld weer eens het halve verhaal! Volgens mij krijgt de melkveehouderij rechten om de simpelen reden omdat die sector derogatie kent, en die kent de geitenhouderij ( gelukkig) niet.

 • NoordHollander

  jammer dat eea zo gepubliceerd "beetje stemmingmakerij" wordt klinkt een beetje jaloers tov geitenhouders eigenlijk, terwijl die hun eigen mest mits ze voldoende akkerbouw hebben makkelijk kwijt kunnen immers.............

 • Roozen

  Hoezo heeft de geitenhouderij geen derogatie, als die 80% grasland hebben kunnen ze daar gewoon aan meedoen, dacht ik.

 • Flepke

  Geiten vallen gewoon onder de categorie graasdieren. Dus ook onder de Derogatie met de zelfde voorwaarden.

 • landboer

  Tja Noordhollander, als een koeien/varkens/kalverboer voldoende akkerbouw heeft kunnen ze de mest ook goed kwijt....

 • toin

  Derogatie is voor iedereen pluimvee geiten varkenshouder akkerbouw als je 80% grasland hebt en enkel rundvee mest plaatst op je grond

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.