Home

Achtergrond 1 reactie

Trump kan TTIP weer tot leven wekken

Recent krijgt Europa signalen van Washington dat de bevroren handelsbesprekingen binnenkort wel eens ontdooid kunnen worden. Een trans-Atlantische handelsovereenkomst, TTIP genaamd, blijft vooral door gevoelige landbouwonderwerpen ingewikkeld.

Donald Trump gooit het handelsbeleid van de VS om. NAFTA, een vergaand vrijhandelsverdrag met buurlanden Mexico en Canada, moet op de schop. Mexico zou onevenredig profiteren van NAFTA; veel bedrijven produceren tegen lage kosten in Mexico om de producten vervolgens in de VS af te zetten. Het zit de Amerikanen ook dwars dat Canada haar marktbescherming voor zuivelproducten handhaaft voor de VS, maar deels afbreekt voor de Europese Unie (EU).

VS uit TTP

Verder van huis trok Trump de VS vrijwel direct terug uit een net gesloten maar nog niet door de VS geratificeerd handelsverdrag voor landen rond de Stille Oceaan, TPP genoemd. Een tegenvaller voor de Amerikaanse agribusiness die hoopte meer graan, vlees en andere producten te kunnen verkopen in met name Vietnam en Japan. Trump verklaarde bovendien vergaande hervorming van de geschillenprocedure van de Wereldhandelsorganisatie WTO te eisen.

Team Trump moet mening vormen

Breed werd aangenomen dat Trump onder het motto ‘America First’ ook onderhandelingen met de EU snel zou opblazen. Onderhandelingen die zouden leiden tot een verdrag dat met name voor de Europese vleessector gevaarlijk zou zijn, en voordelig voor de zuivel en groente- en fruitexport. Vooralsnog zijn de besprekingen om tot een Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) te komen echter slechts bevroren. Team Trump moet letterlijk nog een mening vormen.

Status TTIP

De status van TTIP is een andere dan TPP. Hoewel al sinds 2013 wordt onderhandeld, is er nog geen overeenkomst en dus geen concrete reden de afspraken tot slecht te bestempelen. De handelsrelatie tussen de VS en EU kent, ondanks de retoriek van Trump tegen met name Duitsland, ook geen grote ongelijkheid, zoals deze wel bestaat tussen de VS en bijvoorbeeld China of Mexico.

‘TTIP is verre van dood verklaard’

Standaarden voor arbeid, milieu en kwaliteit zijn vergelijkbaar. Zowel de VS als EU zijn liberale democratieën met een robuust rechtssysteem en open economieën. De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, de Republikein Paul Ryan, benadrukte onlangs dat TTIP daarom verre van dood moet worden verklaard.

Inleveren op landbouwdossier

Er zijn wat betreft de Amerikanen wel twee heikele punten: bescherming van de landbouwmarkt in de EU en de Europese bescherming van herkomstnamen als Parmezaanse kaas. De vraag is of de VS onder Trump anders dan onder Obama het geval was, eist dat de EU haar markt opent voor genetisch gemodificeerde gewassen, ‘hormoonvlees’, of kippenvlees dat met een afgeleide van chloor is geschoond.

Uiteindelijk blijft een deal vallen of staan bij de bereidheid van de EU op het landbouwdossier in te leveren, en bij de bereidheid van de VS om bij openbare aanbestedingen de deur te openen voor Europese bedrijven.

Eén reactie

  • Ignatius

    De EU is in het verleden steeds toegeeflijker geweest dan zijn
    handelsopponent. Dat zal bij een eventueel akkoord met de VS niet anders zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.