Home

Achtergrond

Reudink verplaatst bioproductie naar Duitsland

ForFarmers-dochter Reudink besteedt de voerproductie voor de concepten Bioland, Naturland en Biokreis uit aan het Duitse Biomühle Hamaland.

Biomühle Hamaland is een dochteronderneming van Agravis Raiffeisen en Raiffeisen Hohe Mark Hamaland. De productieverplaatsing is volgens ForFarmers nodig vanwege de sterke groei in de afzet van biologische voeders en om te blijven voldoen aan de eisen voor genoemde voerconcepten.

Biologische voeders

Nu produceert Reudink biologische voeders in Lochem, bij het hoofdkantoor en een andere fabriek die gangbare mengvoeders maakt. De productie van biologische voeders die vallen onder het zogeheten EU-concept, blijft in Lochem. De fabriek in Lochem beschikt over een productiecapaciteit van circa 300.000 ton per jaar. Vorig jaar groeide de biologische voermarkt in Nederland met 20%, en ook in Duitsland was sprake van stevige groei.

De productie van biologische voeders die vallen onder het zogeheten EU-concept, blijft in Lochem.

Grondstoffen

Voor Bioland, Naturland en Biokreis gelden strenge grondstoffeneisen. Deze grondstoffen moeten gescheiden opgeslagen worden. De fysieke scheiding in productielocaties stelt Reudink volgens ForFarmers in staat om op beide locaties flexibeler met opslag en productiecapaciteit om te gaan en ook in de toekomst te blijven voldoen aan de voorwaarden van deze concepten. De locatie in Gescher biedt ook betere mogelijkheden om grondstoffen in de oogstperiode direct na levering door de teler te drogen en reinigen.

Daarnaast zijn de genoemde concepten met name groot in Duitsland. Door de productie dichter bij de afnemers te brengen kan worden bespaard op logistiek. Minder kilometers betekent ook minder vervuiling, aldus ForFarmers.

Nieuwe fabriek

De fabriek van Biomühle Hamaland is net in gebruik genomen en staat in Gerscher, niet ver over de grens tussen Doetinchem en Münster. De fabriek was eerder al in gebruik als reguliere mengvoerfabriek maar is de afgelopen periode klaargemaakt om alleen maar biologische voeders te maken. De oude productiecapaciteit van de fabriek was 45.000 ton per jaar, maar in het eerste jaar na de ombouw zal de fabriek circa 10.000 ton produceren.

De fabriek van Biomühle Hamaland is net in gebruik genomen en staat in Gerscher, niet ver over de grens tussen Doetinchem en Münster.

De voerproductie van Reudink is door de jaren heen meermalen verplaatst. ForFarmers nam in 2011 Reudink over van Nutreco en voegde het in 2013 samen met haar eigen biologische voerbedrijf. Reudink produceerde onder meer in het Duitse Wesel en ForFarmers in Harreveld. In 2014 werd de productie van de bedrijven verplaatst naar de huidige fabriek in Lochem.

Of registreer je om te kunnen reageren.