Home

Achtergrond 2 reacties

‘Open data cruciaal voor ontwikkeling van de landbouw’

Het is van groot belang voor boeren en agribusiness dat de data die een nieuwe revolutie teweeg brengen in de landbouw, zo vrij mogelijk beschikbaar blijven. Dat zei André Laperriere, de uitvoerend directeur van Godan, een netwerkorganisatie die boeren en bedrijven helpt data te delen opdat ze beter kunnen boeren.

De Canadees sprak tijdens het Global Forum for Innovations in Agriculture, een combinatie van een beurs en conferentie in Utrecht.

Godan is in 2013 opgericht en wordt ondersteund door onder meer de Amerikaanse, Britse, Nederlandse en Duitse overheid, maar ook bijvoorbeeld Wereldvoedselorganisatie FAO. De organisatie van circa tien personen wordt deels gefaciliteerd door CABI, een Brits landbouwinstituut. Op dit moment zijn zo’n 525 boeren, coöperaties, onderwijsinstellingen, bedrijven en overheden aangesloten.

‘Er kleven grote ethische en operationele vragen aan de datarevolutie die de landbouw gaat doormaken’

“We maken zelf geen software, we bouwen geen apps”, legt Laperriere de rol van de organisatie uit. “Maar data is meer dan technologie alleen. Er kleven grote ethische en operationele vragen aan de datarevolutie, want dat is het, die de landbouw gaat doormaken.” In 2013 kwamen de ondersteunende partijen tot de conclusie dat met name ontwikkelingslanden nog nauwelijks van big data kunnen profiteren. Een probleem, zeker omdat juist hier de landbouw nog enorm achterloopt qua opbrengst per hectare en klimaatverandering hier diepe wonden kan achterlaten. “Juist in deze regio is nog een grote stap te maken door intelligenter om te gaan met productiemiddelen als kunstmest en pesticiden.”

Datagebruik stimuleren in derde wereld

Kort samengevat worden in de derde wereld nog weinig data verzameld, laat staan geanalyseerd. Boeren in ontwikkelingslanden werken vaak kleinschalig en met materieel dat verouderd is. Tegelijk heeft iedereen wel een mobiele telefoon. “Aan Godan de taak toch oplossingen te bedenken of faciliteren, door bijvoorbeeld Ghanese boeren in contact te brengen met een bedrijf dat een eenvoudige app maakt met weerdata en marktprijzen. Dat klinkt eenvoudig, maar raakt de boeren in het hart; ze blijken de cacao voor het dubbele kwijt te kunnen in een dorp verderop.”

André Laperriere, uitvoerend directeur van Godan. - Foto: Herbert Wiggerman
André Laperriere, uitvoerend directeur van Godan. - Foto: Herbert Wiggerman

Hoewel Godan aanvankelijk gericht werd op ontwikkelingsproblematiek, heeft het zijn focus verbreed. “Niet alleen wil Godan het gebruik van data in ontwikkelingslanden stimuleren door partijen samen te brengen en te informeren over de mogelijkheden. In Europa, de VS enzovoorts, worden data wel toegepast, maar is de vraag wie eigenaar is van de data. De trekkerfabrikant of gewasbeschermingsleverancier, of de boer? Wij pleiten voor een zo open mogelijk systeem. Een soort snelweg van data waar meerdere partijen op kunnen inpluggen en waarvan de belangrijkste elementen gratis beschikbaar zijn voor boeren. Open data zijn cruciaal voor boeren, voor de droom schoner en meer te produceren.”

Precompetitieve samenwerking

Het is geen gemakkelijke boodschap, erkent Laperriere, want van Monsanto tot John Deere wordt data gezien als een nieuwe bedrijfspoot. Een poot die winst moet opleveren. “Het is goed dat met data geld verdiend kan worden, want dan wordt erin geïnvesteerd”, aldus Laperriere. “Maar het kan niet zo zijn dat de data de boer in de praktijk weinig opleveren, en het bedrijf dat de software levert een grote marge. Daar gaan we het gesprek over aan, en we laten bedrijven met elkaar praten over precompetitieve samenwerking. Ik denk overigens dat de markt aan het einde van de dag altijd wint. Als data de boer geen meerwaarde opleveren, dan weten ze de concurrent wel te vinden.”

Laatste reacties

  • farmerbn

    ' helpt data te delen'. Wat betekend dat? Kan me niet voorstellen dat het gratis en zonder bijbedoelingen is.

  • JKr

    OKE, als hij zijn eigen data ook publiceert.

Of registreer je om te kunnen reageren.