Home

Achtergrond 10 reacties

Geen loos dreigement van Van Dam

Staatssecretaris Martijn van Dam gaat in beroep tegen de uitspraak van de Haagse rechtbank van 4 mei, waarbij voor 51 melkveebedrijven het fosfaatreductieplan buiten werking is gesteld.

In zijn toelichtende brief van 12 mei, wijst hij er nadrukkelijk op dat als hij het hoger beroep wint, ook de boeren die in eerste instantie gelijk kregen alsnog eventuele boetes moeten betalen. Afgelopen woensdag herhaalde hij dit in de Tweede Kamer. Dat geldt dan in principe vanaf 1 maart.

Het is zeker geen loos dreigement van de staatssecretaris, aldus Willem Bruil van het Instituut voor Agrarisch Recht in Wageningen. Rechtshulpverlener Stichting Achmea stelt eveneens dat boetes met terugwerkende kracht kunnen worden verschuldigd. Als de uitspraak vernietigd wordt, geldt die immers met terugwerkende kracht niet meer. Woordvoerder Stephan Wijntjes benadrukt dat dit geldt in zijn algemeenheid, en mogelijk niet voor alle individuele gevallen.

Verzoek aan hogere rechter

Ook advocaten Joost de Rooij van Linssen Advocaten en Peter Goumans van Hekkelman Advocaten die procederende boeren bijstaan, erkennen dat de staatssecretaris juridisch gesproken gelijk heeft, en dat er met terugwerkende kracht een heffing kan worden opgelegd, als het hof de uitspraak van de kortgedingrechter terugdraait. De advocaten zien nog wel een kiertje licht voor hun cliënten, mocht het misgaan. Ze werken aan een verzoek aan de hogere rechter om het (in die situatie) toch niet zover te laten komen. “De rechter kan wel de uitspraak terugdraaien, maar de boeren kunnen niet de tijd terugzetten.”

Het juridische steekspel rond het fosfaatdossier bezorgt advocaten en rechtsbijstandverzekeraars grote drukte. Ze maken overuren met de verwerking van een stroom van verzoeken van melkveehouders om informatie over mogelijke procedures tegen het fosfaatreductieplan 2017.

Lastige afweging

De betrokken boeren zelf staan hoe dan ook voor een lastige afweging: doorgaan met het risico dat ze straks alsnog boetes moeten betalen – mocht Van Dam winnen, of voor de zekerheid toch maar vast meedoen met het plan.

Laatste reacties

 • wmeulemanjr1

  Leuk spelletje blufpokeren voor dhr van dam, kost hem zelf uiteindelijk niks, of toch wel?, want wie gaat voor de geleden schade opdraaien?

 • alco1

  Juist ja Meuleman. "Blufpoker".

 • 344412

  10/15 % onder oktober 2016 gaan zitten, net als hun collega's/concurrenten

 • jgjwesterink@filternet.nl

  sneu mannetje

 • farmerbn

  Je kunt het ook omdraaien: De boeren gaat terug in aantal koeien en als ze gelijk krijgen van de hogere rechter krijgen die boeren met terugwerkende kracht een schadevergoeding voor het onnodig verlagen van de veestapel.

 • ...............

  Hij houdt nog steeds woord dat ie er niet voor de boeren zit.

 • hooghoes

  Ik hoop dat van dam als nog wint in hoger beroep .

 • A1967

  Dus Hooghoes wil persoonlijk opdraaien voor de vervuilers van buiten de landbouw.

 • farmer135

  de grote meerderheid is voor het plan, want die kunnen niet zonder derogatie

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.